• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja kardanske prikolice za motokultivator Labinprogres

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
drugar hvala na skicama

nego mogu li ja znati u cemu je prednost te tvoje konstrukcije koja ide u V nad ovom standardnom Y

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
drugar hvala na skicama

nego mogu li ja znati u cemu je prednost te tvoje konstrukcije koja ide u V nad ovom standardnom Y

Gle nisam stručnjak po pitanju metalnih konstrukcija pa sam se obratio poznaniku kome je to posao i radi metalne konstrukcije svaki dan. Objasnio sam mu što želim i što sam vidio kod susjeda na prikolici (usukao mu se prednji dio podvozja između sjedišta i mtk-a). Onda mi je on predložio takvu konstrukciju jer je jednostavnija za izradu i jača od ove "Y", e sad da li je to istina pokazat će jedino vrijeme i korištenje.
Ja ti drugo objašnjenje ne mog dati možda ima tu još netko tko se dobro kuži u te stvari pa nam svima da neki korisni savjet.

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Dali netko zna koji je minimalni kut potreban za kipanje (npr zemlja, pijesak - ne mokri) da sve istrese iz kipera

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Evo ovako šasija ti je od u profila dimenzija 60X40 sa debljinom mesa 7 mm a evo ti i ostalih dimenzija

Cekaj her tezak ovu su mjere originalne prikolice jel tako ?

Ako jesu hvala puno ako je to to onda smo izgleda kompletirali mjere.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Fora je u trokutu jer je najbolji i najizdrzljiviji oblik kod svih opterecenja,pole one kranove na gradilistima,trpe velika opterecenja bez uvijanja.
Auto prikolice imaju takvo rudo ko na slici.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Pa i originalna prikolica ide na trokut samo sto taj trokut ide do pola a onda ide rudo dalje normalno od ta 2 u rofila.

Opet ne znam kako odraditi dalji dio te cjeline jer ako i napravis sve na trokut opet ostaje na kraju taj dio koji ide do spoja kultivatora tu se opet mora neka ruda praviti izmedju traktora i prikolice u sredini tog trokuta

Težak

Član
Tu od
25 Lip 2013
Poruka
30
Cekaj her tezak ovu su mjere originalne prikolice jel tako ?

Ako jesu hvala puno ako je to to onda smo izgleda kompletirali mjere.

Jesu to su mjere orginal prikolice i nemate potrebe raditi konstrukciju u obliku slova V već najbolje kopirajte original stavite kako je tamo i nećete imati problema vjerujete mi moja je svašta prošla pretprošle godine je dovezla 10 tura pjeska a tovarili smo je tako da poravnamo stanice znači oko 0,9 m3 ako uzmemo da je težina pjeska od 1,8 -2,2 t po m3 onda je to oko 2 tone što je za prikolicu koja je predviđena za terete do 750kg mnogo i nije se nigdje ulegnula niti bilo što i dalje funkcionira besprjekorno samo su problem bile gume jer su od auta i nemaju možda svega 4 platana pa legnu a još da su na njoj traktorske gume sa 8 platana ne bi ni s time bilo problema.Ako trebate još koje mjere u vezi prikolice pitajte rado ću vam to premjeriti :drink:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,883
baš me zanima kaj su rekle gume na to,a i getriba......:8):

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ma premjeri ti sta god stignes i kad god stignes pa kaci slike kad mognes, mjere nikad nisu viska.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Nego narode jel se ko od vas bavio malo drugacijim rasporedom tereta na prikolici motokultivatorskoj.

Koliko sam ja skontao znaci ide 50% 50% po strani osovine pola tezine ide ovamo na rudu a pola ide kontra

E sad traktorske prikolice imaju tamo tockove skroz pozadi sto je logicno da je u sredini doslo bi do mogucnosti da se prikolica podigne a samim tim i otkaci belaj napravi.

Ali kod motokultivatora je stvar drugacija...prvo prikolica je fiksirana za traktor nemoguce je podizanje osim ako teret ne prevazilazi tezinu rude i motokultivatora...i tu nam onda dolazi i sama tezina vozaca.

Tako da kultivatorska prikolica iako je rasporedjena 50 50 uvijek ima dosta tezine na samu rudu jer tu ide i tezina vozaca i rude itd... zato se valjda te neke i krive tu prikolice pa i fabricke.

E sad...da li je ko razmisljao malo pomjeriti centar ravnoteze malo ka unutra to jeste sanduk da ne bude metar od diferencijala ka vozacu metar ka kraju prikolice nego recimo ako bi sanduk bio 2.5 metra da ide metar i po od vozaca do diferencijala a od diferencijala 2.5

Time bi sva tezina bila direktno na diferencijal pa i tezina vozaca i rude. Prikolica se opet ne bi dizala zbog tezine traktora.

E sad ovakva konstrukcija bi dozvoljavala dosta vecu tezinu na jednu te istu konstrukciju rude jer bi veci dio tezine odlazio direktno na diferencijal manje bi islo na rudu.

Eto sta mislite o tome? ? ?

I naravno oprostite ako sam kakvu glupost lupio posto se u takve stvari i ne razumijem.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Dobro si napisal i mogel bi staviti dif.na sredinu jer duzina ruda i vozac su napred al malo vise tereta na frezu pogotovo tak jaku i veliku nebi skodilo radi same upravljivosti po brdu i losijem terenu.
Zato si slozis malo jace rudo i nemas frke sa vecim teretom i piganjem rude!

Po mom kad je rudo po cjeloj duzini i malo jace i cjela prikolica ce ti biti jaca i nebus se bojal pucanja i uvijanja kod vecih tereta.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,883
a kako ćeš kipat,ako bude predviđeno....:icon_scratch:

ZELJAC DMP

Član
Tu od
2 Lip 2013
Poruka
119
Apokaptus mislim da i na original prikolici nije 50:50 nego je sanduk nešto malo pomaknut naprijed (to se vidi i na slici originala) + vozač i podvozje prikolice.
Tako bi i trebalo biti jer ako voziš teret koji viri van sanduka otraga onda ti diže prednji kraj u zrak (ovisno o težini tereta) ali mislim da ne treba pretjerivati i u opterećenju prednjeg kraja (mtk) kao kod traktora jer su osovine mtk-a slabije, a i teže je upravljati ako je veliko opterećenje naprijed .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
@mtd001 sto se tice kipanja prvo sam mislio raditi fiksno znaci samo da se zadnja stranica more otvoriti i da sanduk bude fiksiran. onda nesto kontam ako uspijem vec sasiju odraditi da valjda i uz to i kardan srediti kako treba sto da ne odradim i to veselo kipanje to su samo 2 deblja sarafa malo drugacija konstrukcija sanduka i 6 8 sarki i da se more sve otvarati i kipati itd...

Al onda skontam vako nesto...sanduk ko sanduk ce da sa stranicama tezi poprilicno kila jel da...i uz to kad natovaris pola tone tonu drveta na njega ili 500 kila kamena pjeska...sta ja sad tu da radim. Da teglim sanduk dizem ducno da kipam da krivim sebi ledja hebem kicmu...ma ne pada mi na pamet lakse je tri puta uzeti pa ko covjek popeti se na prikolicu pa istovarivat panj po panj kamen po kamen lopatu po lopatu.
To je moje neko misljenje sto se tice te rucne kipe...e sad mozda i grijesim...mozda i nije tako tesko iskipati posto je sanduk na pola za kipanje rasporedjen...al meni se opet cini da to nece biti lako kipat iz toga rucno. a sad da petljam neke hidraulike il dizalice il tako te jade to mi nesto i ne pada mnogo na pamet vozim cijeli zivot prikolicu od auta bez kipe pa mi ne pravi problem.

@Zeljac ja sam mozda i corav sta da se radi...ali ja koliko sam gledao po svim mogucim slikama sredina bocne stranice tacno se poklapa sa sredinom tocka tako da ta stranica je 100% pola pola rasporedjena tj sredina sanduka je tacno iznad diferencijala. bar koliko to moje oci iz slika vide i koliko se iz ovih mjera koje su ovdje okacene moze procitati.

EDIT: Nego narode evo jos jedno pitanje...na originalu...kolika je debljina bolcne koja ulazi izmedju prikolice i onog prikljucka...znaci tu imamo 2 bolcne jedna je izmedju prikljucka za prikolicu i mjenjaca mkt a druga izmedju tog prikljucka i prikolice,onog dijela koji moze da rotira. E sad...kolika je njegova debljina?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ovo ti je jedini pravi i ispravni zglob , sve ostalo je igrarija .

Kiper nije nužan ali ako konstrukcijski pratiš orginal nameče se kao opcija koju je šteta odbiti .
Kiper je osakačen naročito ako imaš 12 cola gume i šasija bude minimalne visine koliko je potrebno radi guma .
Obavezno izvadi zadnju stranicu prije kipanja jer ako si skipaš na nju opet ti sljedi lopatanja :lol:
Kukurz , gnoj , pijesak , iskipa koplet samo na brijegu , po ravnom imaš robu razvučenu 4-5 metara

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Puknuti jel to originalni zglob? Pa to takvo nikad u zivotu nisam vidjeo obicno su dosta nizi i deblji.

A sto se tice kipera...razmislicu vec o tome kad se dodje do njega dalek mi je put.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ma ne mislim da sam crtao u paintu nego sam pitao jel to sa originalne prikolice ili je to prikolica rucne izrade.

To pitah jer nikad ne vidjeh tako odradjeno to.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nisi vido jer je to napravljeno da služi a ne da se klima kao tomo vinković
Ovo je orginal iz italije , oblik i veličina ... malo dotjerano nakon 30 godina .

Najnoviji postovi

Na vrh