• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja kardanske prikolice za motokultivator Labinprogres

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
to zbog toga sto ce kineticki biti fiksiran za prikolicu i nece biti puno cimanja kardana gore dole?

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Evo da ne kaze neko slucajno da se ovdje samo prica a nista ne radi...danas sam malo sjekao vario busio itd

Posto nisam imao nikakve konkretne mjere ovog vrazjeg prihvata izmedju mkt i prikolice napravio sam to onako od oka i prema mkt-u Ovaj dio za kacenje prikolice je na zalost morao biti uzak zbog toga sto nemam nikakvog dugackog klina. Ali nema veze ako se to s vremenom rasklima onda prepravim ovaj postojeci ili napravim novi.
Evo ovako je to ispalo na kraju:

Sta kazete?

E sad...prifil koji imam i od kojega sam kanio raditi prikolicu je ovaj ovdje:

Duzina mu je 213 cm...pa sam ja to kanio odraditi onako ko na prvoj slici letve i cijevi su tu samo da ilustruju poziciju ovih /\ profila.

Znaci sama glavna ruda bi prolazila dosta kroz stranjske Y profile bila bi mozda 40ak cm od diferencijala. Tako da bi mi ostalo dosta prostora tu za ugradnju 2 poprijecna profila jedan na kraju rude a drugi u sredini, ako me ne kontate sta pricam ima skica toga par stranica nazad.
E sad mjere ovoga H prifila su ovakve:

I sad vi meni recite sta mislite koliko taj tu profil moze da izdrzi tezine da li ce biti dovoljan ili cu morati variti dva jedan na drugi pa da bude kao

Mada licno mislim da bi i ova prva opcija dakle samo jedan ovaj profil postavljen uspravno kao na skici mogao da drzi dosta...ovo kad bi spojio 2 i opalio kao na skici var cijelom duzinom...e to ja mislim da bi moglo durati 5 tona bez problema :)

Ajmo komentari...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,882
Dobro veliš , treba čuvat leđa .
Kad preslabo digneš pa padne 10% ....e onda si ga najebo :icon_kidra:
i to sam okusio....onda se pale sva 4 i lagano se cukne....:8):
Kolko mi se cini felge na prikolici su od golfa 1 i to su 13cola.
Dobro veli puknuti da je veci promjer gume recimo 165 70 14 veci bi kut kipanja imal i vise tereta van ide odjednom.
.
bile,više nisu,sad su fićine felge i oriđiđi gume....
kut kipanja je i ovdje dovoljan za rasute terete,a drva,kamen i itd. i tak ručno istovarujem...

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ne moze mi stici to onda do kardana jer je profil dugacak 213cm a treba mi 1m ravnog dijela pa mi treba 115cm kosog dijela pa jos 40 cm ravnog na koji se kaci kardan...

A ovako meni ravni dio neci ici iznad kardana uopste nego ovako nekako

Znaci da bude 40 ravni dio od diferencijala ka mkt pa ide 115 kosi dio pa 100 ide ravni dio. Tako je to na originalnoj prikolici barem po mjerama koje su ovdje postavljene. E sad...razlika je samo u tome sto cu ja taj dio od 100cm da produzim da pici dublje u kontstrukciju da bih mogao nadovariti ova 2 poprijecna profila predstavljena na skici. Time dobijam dodatno pojacanu konstrukciju koja nece mrdat nigdje.

E sad samo razmisljam da li da to uradim kao na skici ili da ubacim jos jedan 213 profil tik pored ovoga i time dobijem konstrukciju koja more podnijeti tenka :)

Mada mislim da i jedna ova sipka more drzati dosta al ne znam...cekam pametnije koji se razumiju u metale da mi se jave.

Inace takva 213 profila ja imam tacno 4 tako da bih ja mogao ladno napraviti i originalnu Y konstrukciju sasije jer je njena duzina ukupno 40+115+100=255 cm.

Ali bi ta konstrukcija morala imati nadovaren ovaj drugi dio od kardana ravni prema mkt tj 42cm i jos plus na to nekih 15cm da mi viri iza kardana znaci moralo bi se nadovarivati 57cm dole kod kardana ili iskriviti prvi dio pa variti dole pod nogama

Ali takva me konstrukcija ne privlaci iz par razloga. Prvo originalna prikolica nema nijedan var poprijecni nego je u profil iz jednog komada. Pa se i on krivi puca jebe zjale godinama.

A drugo nisam ja sad neki ekspert u varenju da mogu 100% tvrdjeti da ce moj var moci da izdrzi tolika naprezanja

I bas zbog toga mi se konstrukcija kao sa slike moje gore na vrhu vise svidja jer sa ta 2 profila nadodata ima tacno 9 varova koji dodatno drze i pojacavaju konstrukciju. pa ce tu i u slucaju malo losijeg zavarivanja sve da drzi kako treba, dok se na 1 var malo teze osloniti

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
To kaj si nacrtal super je i dosta jako tak da netrebas razmisljati,i dosta ti je jedan profil jako je to a i nebu to velika prikolica.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
prikolica nece biti velika sanduk unutrasnje mjere ce ici 150x200 cm

Samo me interesuje koliko bi taj jedan profil mogao da drzi da li je on dovoljan 1 za centralnu rudu ili da spajam 2 komada?

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Velim ti da ja mislim da je jedan dovoljan al diferencijal smontiraj na sredinu sanduka.
Kopcanje si probaj slozit sto fiksnije na mtk i cvrsto da ti traje i da se ne razjede brzo.
Sanduk nemoj napraviti preglomazan i pretezak.
Ja imam takvih dimenzija prikolicu i lagana je al je jaka i s njom vozimo sve zivo od zemlje gnoja drva....
Nikad nije pukla.osovina mi je na sredini i jako je okretna i lagana za gurati kad ju otkopcam.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
A kaj će ti sva ta skalamerija kad je najslabija točka kod spajanja "y" -na.
Tako gdje piše 213

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
A kaj će ti sva ta skalamerija kad je najslabija točka kod spajanja "y" -na.
Tako gdje piše 213

I da je kak velis najslabija na tom spoju nebu sav teret na rudi jer osovina bu na sredini,a i poprecni profili iza dodatno ojacavaju cjelu y konstrukciju.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
@Oficir sanduk i ide u centru znaci tacno iznad diferencijala bice pola sanduka metar ide pozadi metar naprijed. A sto se tice glomaznosti sanduka...ama dok dodjem do toga meni je najbitnije dobro odraditi sasiju i kopcanje traktora za prikolicu i kardan a to kad slozim ostalo ce mi biti mala maca. Nego poslikaj nekad tu tvoju prikolicu da vidim kako je kod tebe rijeseno.

@Tezak taj prifil ravni na kraju Y tj sasije iza diferencijala sam obavezno planirao samo ga nisam na toj skici nacrtao jer mi je samo bitno bilo da clanovi vide kako sam planirao rijesiti konstrukciju sasije i da mi ocjene da li ce to biti ok ili ne.

@Puknuti da to sam i ja primjetio da se vecina fabrickih sasija savije bas dole na tom spoju ispod trokuta sto i jeste logicno. Nije to zbog vara nego je to sredina osovine. Osovina pod teretom se uvijek krivi na sredini a tu gdje je taj trokut je tacno metar od traktora metar od diferencijala. Zato mozda ja i odradim ovu centralnu osovinu sa ova 2 zavarena H profila. Jeste da ce biti prikolica nesto teza ali bice barem jako nadam se.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Naravno poslikat cu ti al nisam doma,iza 10.8.budem.
Inace imam pod i stranice od blazujke(bosanke).
Super je jel poveze sve jer je u komadu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Blažujka (ako je ona nekadašnja) je teška ko pol prikolice.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
@A sta je uopste blazujka?

Ma samo ti poslikaj care kad god stignes nigdje se meni ne zuri. Gdje god sam sta zurio lose sam zavrsio, zato sve sto mogu radim polako i natenane, cigar kafica i lagano, stignuce se vec nekad.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Da teska je od 2.2cm al ima tanja dosta je laksa .
Blazujka je jedna vrsta daske koja se sastoji od puno slojeva sperploca upresanih i najbitnije je da ne upija vodu i jako je zilava i jaka i ima je u velkim plocama od 2.5m sa 1.1m.

Inace je dobra za salanje vecih povrsina i nova je dosta skupa al ima rabljenih i te starije su puno kvalitetnije.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
ja sam konto kupit demljeg lima i grunut a ispod dole jedno 6 poprijecnih profila da se ne savija
mada i malo ako se uvije nema veze bitno je da to ide.

Mada sam nesto razmisljao ne bi bila losa ideja popatosit daskom i onda preko grunuti lim. Lim se ne bi mogao kriviti od daske, a daska ne bi mogla trunuti i propadati ne bi imala udaraca direktnih a ne bi ni kisla kvasila se itd jer bi bila ispod lima...

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ako imas lima to ti je ok i jeftinija varijanta,a dosta jako.
A nije tesko!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,723
Da teska je od 2.2cm al ima tanja dosta je laksa .
To je več novija izvedba. U posjedu sam još jedne 3 cm, ako ne i deblje :icon_scratch:

Kombinacija daska odozdo lim odozgo je dobitna kaj se tiče nosivosti, ali mana je ubrzano propadanje lima i daske te težina, a s obzirom na poteznu moč rakete .......

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ama sto mislis da ce ubrzano propadat lim i daska?

Dasku namocim nekim lakom ili uljem preradjenim ili tako nesto, ako nista kupim farbe, a lim ofarbam s obje strane i bice to ok barem se nadam.

A sto se tice tezine i potezne moci rakete :)

Vidi ovako original prikolica je teska 350 kila to na njoj pise. A nosivost joj je 1000 kila. E sad to znaci da mkt moze povuci 1350

E sad zamisli da se ja zeznem pa napravim prikolicu od 500 kila sto mislim da nije moguce uz tu konstrukciju itd...ali opet i da to tako bude...onda opet mogu povuci 850

A to je meni sasvim dovoljno :)

Mada npr ako se uzme laganija daska tipa topola to ce biti max 10 kila teze...

Najnoviji postovi

Na vrh