Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
Našo sam na netu istu takvu K-550 25 m3 ali ima 24 noža ....cjena 1 800 eura....
Mene interesuje čisto onako solidna neka stvar ali da se s njom moze uraditi neki posao, vrijeme mi nije bitno niti brzina rada... stoga zna li iko koliko bi otprilike bilo potrebno noževa na samoutovarnoj da se odradi sjenaža...konkretno graška...ali i ostalih trava...a da nema bojazni od pokvarenog...u stvari da li noževi uopšte utječu toliko na pokvarenost....
Mozda je pitanje za temu "krmno bilje" ....ali se ipak tehnički gledano odnosi na prikolice ...
Ovih "K 550" ima više izvedbi, npr. kod mene se ruda hidraulično pomjera gore-dolje, a gledao sam istu ovakvu gdje se ruda pomjera lijevo-desno kao na visoko tlačnoj balirci. Dali je ta što si gledao bila zelena ili narandžasta? Kod ovih prikolica je standardna oprema 17 noževa tj. jedan red a ostalih 16 se kupuje kao dodatna oprema. Tako da ta što si gledao vjerovatno ima mjesta za 33 noža samo nisu svi kupljeni i montirani.
Na to hoće li se sjenaža pokvariti i kakva će biti utiče jako mnogo faktora a među prvima je kvalitet sabijanja tj. gaženja silirane mase. Broj noževa utiče na dužinu reza a što je masa sitnija lakše i bolje se sabija, manje zraka ostaje unutra pa je i manja mogućnost za razvoj plijesni i gljivica.
Što znači da nemoraš nikako sjeći masu i gaziti nekim buldožerom i biće super, a opet možeš je raditi i silokombajnom a na brzinu zgaziti malim IMT 533 i biće pokvarene.
Kvalitet zatvaranja silosa isto utiče na to hoće li se kvariti ili neće. A ako radiš silažu više dana onda utiče i to kako zatvaraš silos nakon svakog dana dok radiš. Zapravo ovo više utiče na temperaturu fermentacije a samim tim na kvalitet i hranljivost silaže.
Jako puno faktora utiče na kvalitet silaže, naravno da je bolje što je više noževa na prikolici ali to ti ne garantuje da neće biti pokvarene silaže, ako nešto drugo u toku siliranja ne uradiš kako treba.