DF&Torpedo kaže:Znas kak uživam dok dođem u vaš kraj kombajnirati, redovi na 60, a spojni redovi na 50 cm, sad ti kombajniraj.
Mislim da su i kod tebe prije bili takvi redovi , ali tebe je Bourgoin naučio saditi , jer iz tvog kraja neznam stvarno nikog da sije normalno na 70 cm.
Ma neidem ja njima kombajnirati više, a još da su samo redovi problem. Njihova prosjećna parcela je veličine 0,5 jutara. :?bogec kaže:DF&Torpedo kaže:Znas kak uživam dok dođem u vaš kraj kombajnirati, redovi na 60, a spojni redovi na 50 cm, sad ti kombajniraj.
Mislim da su i kod tebe prije bili takvi redovi , ali tebe je Bourgoin naučio saditi , jer iz tvog kraja neznam stvarno nikog da sije normalno na 70 cm.
a els probo iz deutza naručit special edition adapter za kukuruze , koji bi imao namjenu kombajniranja samo u kraju kod šanane, mislim da se taj adapter u deutzu zove bunačevica limited corn super ultra small edition :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jozek kaže:Ne bi se složio da je gubljenje vremena stavljati gnojivo u redove, jer ako pogledamo vrijeme (a i novac) gubimo ak na njivu idemo s dva traktora dok rasipano umjetno pa onda opet dok sijemo (imam samo dva traktora), a između priprema. Kod dosipanja umjetnog se ne gubi tako puno vremena da bi to značajnije usporilo sijanje, nemožeš staviti u red neku abnormalnu količinu gnojiva jer se znaju maksimalne doze koje se preporučuju, a dozatori se daju lijepo podesiti da to rasporede po njivi moje mišljenje i bolje od rasipača, pa otpada dosipanje pri svakom okretu (jedino ako nemaš kilometar dugu). Kod kukuruza se može i vidjeti gdje je kako rađeno po redovima kraj međe s rasipačem su slabije razvijeni od onih u sredini, a kod deponatora je sve jednolično.
potpisujem u potpunosti...zrine892 kaže:jozek kaže:Ne bi se složio da je gubljenje vremena stavljati gnojivo u redove, jer ako pogledamo vrijeme (a i novac) gubimo ak na njivu idemo s dva traktora dok rasipano umjetno pa onda opet dok sijemo (imam samo dva traktora), a između priprema. Kod dosipanja umjetnog se ne gubi tako puno vremena da bi to značajnije usporilo sijanje, nemožeš staviti u red neku abnormalnu količinu gnojiva jer se znaju maksimalne doze koje se preporučuju, a dozatori se daju lijepo podesiti da to rasporede po njivi moje mišljenje i bolje od rasipača, pa otpada dosipanje pri svakom okretu (jedino ako nemaš kilometar dugu). Kod kukuruza se može i vidjeti gdje je kako rađeno po redovima kraj međe s rasipačem su slabije razvijeni od onih u sredini, a kod deponatora je sve jednolično.
nije mi jasno? jel vi samo bacati kombinaciju? a sta je sa ureom ? znaci ako rasipate gnojivo sa dozatorom nije li valjda da miješate ureu i kombinaciju?
puno se vremena izgubi na tome...jer svaka dva kruga napravis i onda sipas gnojivo u dozatore...i za to ti treba najmanje 15 minuta...i kakve smo srece oni nama isporucuju gnojivo od 50 kg pa izvoli se barataj s time...i jos ako ne uspijes dobro odrezati vrecu pa se patis i tako slicno....i racunaj na 20 jutara i svaka dva tri kruga stajes i punis..i nedaj bože ako imas oni grumencica u gnojivu ili kamen kako bi drukcije rekao pa se zaštopa i onda u nekom djelu ne rasipa......bolje ti je da kada ides kultivirati pa onda u dozatore bacis gnojivo...tu se puno vise vidi razlika nego kada ides u sjetvu sa gnojivom u dozatore....jer mi bacamo gnojivo pred zatvaranjem zimske brazde....napravim tragove sa sjetvospremacem bacim gnojivo i zatvorim zimsku brazdu i to je to...e kada dojde sjetva onda jedanput ili dva puta idemo sa sjetvospremacem i to je dovoljno za sjetvu i onda sijem...sasvim dovoljno...bude dosta sitno...sijacica lijepo sije...mozes i do 10 km/h ici i to je to....ako imas dobru sijacicu i za jedan dan mozes posijati i do 30 jutara...ako dobro uranis..(ispravite me ako sam pretjerao)..
To mi se već bolje sviđa nego deponatori za umjetno gnojivo... dal ima kakva iskustva sa gnojivom u mikrogranulama? Koja je cijena?zrine892 kaže:ali to samo mogu raditi oni koji malo rade zemlje...jer u suprotnome kakva nam jesen bude da bude kao u ljetu...urea ihlapi na temperaturi oko 15 stupnjeva....tako da ju moras sto prije zaorati... a sto se tice onoga sto si kupio za pesticide takva su sredstva skupa i nisam bas upucen u to...jer kod to jos niko ne koristi...to su ona gnojiva sa mikrogranula ili nesto slicno...i to takoder moras precizno rasipati poput sjemena a kakvu si ti sijacicu kupio ?
zrine892 kaže:Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
evo stigla je....i jos cekam da stignu pare pa narucujem elektronsku kontrolu nad sijacicom....
tomica zetor kaže:koliko košta elektronska kontrola nad sijačicom??? ako smijem zant? pa bi i ja to stavio... zašto nisi uzeo s dozatorima gnojiva?