Mali od Traktora
Član
- Tu od
- 21 Sij 2012
- Poruka
- 496
to nije to grah treba ici na kucice tj po vise zrna na odredeni razmak ako sijem kako kazes koliko mi sjemena treba? vise nego sto cu ubrati
to nije to grah treba ici na kucice tj po vise zrna na odredeni razmak ako sijem kako kazes koliko mi sjemena treba? vise nego sto cu ubrati
u jednom mom postu imaš sliku sijačice gdje su ugrađene cijevi kroz koje možeš puštat sve zrnato(koštice,grah...) ali rukom, ti si pitao za pneumatsku a ona sije zrno po zrno, a o količini koliko ti zrna treba a koliko ćeš ubrati, uzmi kalkulator jer si ovo napisao glupost(za hektar ti treba npr.100000 zrna, a ubrat ćeš najmanje 1 miljun zrna.to nije to grah treba ici na kucice tj po vise zrna na odredeni razmak ako sijem kako kazes koliko mi sjemena treba? vise nego sto cu ubrati
u jednom mom postu imaš sliku sijačice gdje su ugrađene cijevi kroz koje možeš puštat sve zrnato(koštice,grah...) ali rukom, ti si pitao za pneumatsku a ona sije zrno po zrno, a o količini koliko ti zrna treba a koliko ćeš ubrati, uzmi kalkulator jer si ovo napisao glupost(za hektar ti treba npr.100000 zrna, a ubrat ćeš najmanje 1 miljun zrna.
eh dečko teško se s tobom dogovorit,ako sam rekao da može onda je to tako, ja sam rekao da se sije s sijačim pločama za kukuruz, a ne za soju koje imaju dva reda rupa, tako da izračunaš ako je razmak kukuruza 20 cm i potrošiš 70000 zrna,za grah složiš na 10 cm, i potrošiš 140000 zrna na hektar, a za tvoje kučice potrošit ćeš više zrna.Nije glupost jer racunaj ti malo kako bi bilo da se tako sije grah. to tako ne ide mogao si jednostavno reci da ne moze a ne da ga sijem kao soju gusto
kučice su prošlost.......tako se sije samo ručno, ako imaš malo za sijanje......
ako se sije sa sijačicom, onda ide po jedno zrno na određen razmak.....razmak u redu, uvjetovan je razmakom redova.......znači, ako ideš na 70cm razmak redova, onda razmak u redu treba biti 5cm, ako ideš na 50cm, onda razmak u redu je 7cm.......
pneumatskom sam sijao sa pločama za soju, sa 120 rupa, tj. 2x60.....nije baš najbolje rješenje......treba biti jedan red od 60 rupa i onda bi bilo dobro......
ove godine sam sa mehaničkom olt, i bolje se pokazalo......sa prorezanim pločama od 14mm (crne ploče), i prijenos 20/8......i odlično je posijano, samo se treba polako voziti, jer se ploče brzo vrte, da nebi došlo do loma zrna, jer grah se jako lako lomi......
kučice su prošlost.......tako se sije samo ručno, ako imaš malo za sijanje......
ako se sije sa sijačicom, onda ide po jedno zrno na određen razmak.....razmak u redu, uvjetovan je razmakom redova.......znači, ako ideš na 70cm razmak redova, onda razmak u redu treba biti 5cm, ako ideš na 50cm, onda razmak u redu je 7cm.......
pneumatskom sam sijao sa pločama za soju, sa 120 rupa, tj. 2x60.....nije baš najbolje rješenje......treba biti jedan red od 60 rupa i onda bi bilo dobro......
ove godine sam sa mehaničkom olt, i bolje se pokazalo......sa prorezanim pločama od 14mm (crne ploče), i prijenos 20/8......i odlično je posijano, samo se treba polako voziti, jer se ploče brzo vrte, da nebi došlo do loma zrna, jer grah se jako lako lomi......
nisam dirao izbacivače.....i zadovoljan sam učinjenim poslom......pogotovo sada dobro vidim kako je posijano kada ga treba brati i koliko ima razmaka jedan od drugog, te koliko ima mahuna po stabljici.......ima ih dosta, što bi značilo da je pravilan razmak......prošle godine je na nekim djelovima sijačica kupila zrno i onda izbacila veću količinu zrna, te je na stabljici u toj gustini bilo 1, 2 ili 3 mahune.......sada ih ima 10-15, pa čak i preko 15 na nekima.....
Pozdrav!!Jel mi može neko reć šta se u proteklih 10 godina promjenilo na sijačicama za kukuruz, kakve su bile prije a kakve su sad???
Nemožem da nađem slike na računaru od novig sistema čistača za OLT sijačicu , mogu se lako napraviti a u Rumi na vašaru se prodaju za 10-12e po bateriji
Po meni mnogo bolje izgledaju od starog tipa , oni koji su probali hvale
EDIT
evo kako izgleda , našao sam sliku na netu
[/IMG]
Gdje ima za kupiti dijelove za tu sijačicu?..Trebalo bi mi skidače s kučištem za zrna