Re: MLADEN
nije taj rotosem vogelov nest dobar, moj susjed je dovezao jesenas vogelov 3m jer nije htjeo gaspardo kao moj, ali se je zajeb. kad usporedim razlika je kao nebo i zemlja, neznam mozda je kombinacija gaspardo+maschio nesto malo skuplja, ali na to se ne gleda.
evo da napisem nesta protiv vogela.
sto se tice kakav traktor treba, kod takvog stroja veci problem stvara da ga moze nosit nego vuc, sve ovisi koliko sjemena u njega trpas.
tako za takvu kombinaciju 3m ako mislis trpat tonu sjemena i da se on igra s njim treba 150 ks, makar sam ja prve god svoj sem 4m vukao s 150ks, ali max 400-500 kg sjemena, makar kad ga pustim vuce ga bez problema, a sad kad ga prikvacim za 200 ks i nakrkam punog, i on ga ima sta nosit.
ipak, mislim da bi zadovoljio i neki traktor 120-130 ks, ak se ne trpa previse, jer za rotodrlj od 3 m je dovoljno 110-120 ks.
jos jedna stvar kod kupovine takvog stroja, treba uzet u obzir i tezinu praznog stroja, ako je traktor na knap, uzet najlaksi, meni je to bilo bitno, jer da sam uzeo npr amazone koji je bio 400 kg (tezi je i nekih 10000€) tezi od gaspardo prve god nebi mogao sijat.
takodjer, vogelov je kad se najblize traktoru namontira dalje nekih 10 cm od gaspard, sto se i te kako osjeti, tako da je za gaspardov dobar i nesto manji traktor.
i jos jedna stvar, neka vas ne brina sto nemoze sijacica sijat bez rotodrljace, jer to jako ljepo radi, i necete ni doc u situaciju da trebate otkvacit i radit odvojeno, jako je prakticno tako u kompletu radit, i to je stroj koji vrijedi svaku ulozenu kunu, vjerujte mi na rijec, ja sam posijao 80 ha psenice jesenas a ni ne sjecam se da sam sijao uopce, hladno.
sto se tice punjenja i nosenja vreca gore, to se tako ne radi, tu postoje drugi sistemi, jedan i najbolji je da imas jumbo vrece koje dignes vijuskarom i usipas, al to je rijetko, obicne vrece se pune tako da ga natjeras u rikverc do prikolice s sjemenom, i s prikolice siroku fosnu metnes na sijacicu (napravis most) i po njoj nosis vrece direktno s prikolice, lakse se puni nego mala sijacica na zemlji kad moras preskocit one grablje iza. al ipak isplazis jezicinu dobro.