- Tu od
- 2 Pro 2011
- Poruka
- 1,259
Kontam@ sve to stoji za knip sadnice. Takve sadnice se najviše koriste kod jabuke. Knip sadnica ti je u stvari dvogodišnja sadnica. Na knip sadnici se vidi tačno zakrivljenje gde je presjecana poslije prve godine u rastilu kao na slici.
Takođe evo i slike mojih sadnica koje su takoće imaju prevremne grana
....ali nisu Knip sadnice već jednogodišnje sa prevremenim granama.
Mišljenja sam da kod šljive i uopšte kod koštićavog (Koštuničavg) voća ne treba saditi knip sadnice jer su to ustvari dvogdišnje sadnice. Kod jabuke i kruške to je nešto sasvim drugo. Prevremne grane treba ostavljati samo u slučaju ako je jesenja sadnja u pitanju, dobro razvijen korjenov sistem i grana na sadnici pravilno raspoređene. Ako samo jedan od ovih uslova nije ispunjen, poslije uvjek nastaju neki problemi u formiranju krošnje.
Zato kao što breskvar reče:
.... još uradiš dobru pripremu, jesanja sadnja i ima da budu ekstra na kraju prve godine.
Takođe evo i slike mojih sadnica koje su takoće imaju prevremne grana
....ali nisu Knip sadnice već jednogodišnje sa prevremenim granama.
Mišljenja sam da kod šljive i uopšte kod koštićavog (Koštuničavg) voća ne treba saditi knip sadnice jer su to ustvari dvogdišnje sadnice. Kod jabuke i kruške to je nešto sasvim drugo. Prevremne grane treba ostavljati samo u slučaju ako je jesenja sadnja u pitanju, dobro razvijen korjenov sistem i grana na sadnici pravilno raspoređene. Ako samo jedan od ovih uslova nije ispunjen, poslije uvjek nastaju neki problemi u formiranju krošnje.
Zato kao što breskvar reče:
...što se šljive tiče, ja bi najradije kod kupovine sadnica kupovao one potpuno bez ikakvih prijevrmenih grančica, trnastih izboja i sl. Obične dugačke sadnice koje izgledaju kao pritka dobro obrasla samo pupovima cijelom duljinom...
...od takvih možeš formirati voćnjak gdje sve poslije izgledaju kao jedna
.... još uradiš dobru pripremu, jesanja sadnja i ima da budu ekstra na kraju prve godine.