Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
Prilikom pravljenja sjenaže od stočnog graška...da li su potrebno inokulanti, jer sam na jednom videu s youtube zapazio da se samo stavlja kukuruzna prekrupa (poslije svake prikolice onako iz šake ) i to je sve...kompletan proces je nadgledan od strane nekog stručnjaka s nekog univerziteta...(ne mogu se sad sjetiti koji je bio) ali znam da je sve rađeno u srbiji i vjerovatno se radilo o grašku kojeg sam i ja posijao NS Pionir.
Evo videa...jer imam ga namjeru na ovaj način i skladištiti...
http://www.youtube.com/watch?v=hGpmhtCM1R0
E sad koliko bi trebalo da ide kukuruzne prekrupe ili inokulanata (ako ih uopšte treba) i kako, kad u kom omjeru...???
Kukuruzna prekrupa se koristi kao zamjena za inokulante a ide u količini oko 5% što znači 50 Kg/1t. Toliko je navedeno za lucerku a mislim da bi i za grašak trebalo biti isto. Ovo bi moglo biti dosta skuplje nego korištenje inokulanata. Ja sam u grašku koristio inokulante od Sano "Labacsil Duo" kombinacija kiselina i bakterija mliječno kiselinskog vrenja.
Inokulante koristiš prema uputstvu proizvođača, ovi od Sana, pakovanje 100 g bakterija i 10 Kg kiselina) ide na 50 t trave ili 100 t kukuruza. Pioneer ima posebno inokulante za kukuruze, posebno za trave a posebno za leguminoze, uglavnom su sve kombinacije različitih bakterija a idu u količini 10g na 10 t mase, tako su i pakovani 10 g i 50 g. Alltech, sada, čini mi se, isto ima različite inokulante za trave i kukuruze a svi uglavnom sadrže kombinaciju više različitih sojeva bakterija i enzima, pakovanje je 1 Kg (4 X 250 g), mislim da je ova količina za 100 t. mase al nisam 100% siguran, morao bih pogledati.
Svi ovi inokulanti koje sam naveo koriste se otopljeni u vodi i špricaju po silaži. Ja sam za to koristio leđnu prskalicu.