Blago vama di vam ŠSS pute radi!
KOd nas nisam još čul za to.
Možda oni daju i pare za puteve ali....
Večina naših puteva je koma i ako misliš nekaj više vozit po njima ne gine ti prije radova saniranje i priprema puteva!
odi na ovu stranicu dok još postoji
http://suma-ss.hr/index.php?id=28
s obzirom da je ŠSS ukinuta i sve je prešlo u hrvatske šume.
tu si pronađi svoju udrugu i učlani se. ne samo ti, nego i svi drugi, jer nije bitno imaš li svoje šume ili ne,
ili samo radiš u tim šumama jer novac od OKFŠ-a (opće korisnih funkcija šuma)
će ostati neiskorišten.
u Hr ima 22 posto privatnih šuma. Iznos OKFŠ-a za prošlu 2010, godinu je iznosio
498 milijuna kuna, taj iznos je uglavnom otišao u hrvatske šume.
62,8 mil. kuna je dobila šumarska savjetodavna za ovakve stvari i poticaje.
ali je koliko su mi rekli potrošeno samo 20 milijuna.
prijašnjih godina je iznos OKFŠ-a bio tu negdje, sada si zamisli da se udruge organiziraju
i daju dobre prijedloge za šumske ceste privatnih šumovlasnika.
22 posto od tog iznosa je skoro 100 mil kuna.
kod nas je u jednog gospodarskoj jedinici napravljeno 5,7 km šumske ceste, 2,2 km kamena,
a ostalo samo zemljani radovi. Površina te jedinice je 1024 ha.
u ovoj drugoj šumi koja će možda jednog dana biti isto gosp. jedinica s osnovom gospodarenja ima oko 800 ha. Postavit ću sliku pa ćeš vidjeti kako bi ti putevi trebali izgledati.
Na bivšoj općini ima 8000 ha državnih šuma, 7300 privatnih, tako da je omjer skoro
50-50. što nije uvijek slučaj.
Po novome će se takvi zahtjevi, ali samo kvalitetni predavati u šumarije (ili uprave šuma još ne znam) i onda će se iz sredstava OKFŠ-a odobravati projekti.
Kad bi zbrajao iznose svih godina od samostalnosti Hrvatske, došao bi impozantne brojke
od blizu 2 milijarde kuna koje su otišle u hrvatske šume umjesto na ime privatnih šumoposjednika/šumovlasnika.
Mi smo nekako uspjeli za ovu šumu na slici uspjeli pronaći i čuvara šuma koji to radi za
neku simboličnu naknadu od udruge, čovjek je istovremeno i lovočuvar.
Tako da bi bilo dobro kad bi se ljudi bez obzira na površinu učlanjivali u udruge šumovlasnika
više novaca bi se moglo iskoristiti.
ovo je slika, nadam se da arkod neće zamjeriti što sam iskoristio njihov rad.
svijetlo plava linija je izgrađena šumska cesta.
crvene linije su bile predložene, ali nije odobreno jer je bilo previše (na bivšoj općini je
napravljeno 13 km šumskih cesta pod kamenom, bez zemljorada). Ovi crveni su preko 10 km, a radovi su procijenjeni na nekih 12 mil kuna.
Središnja prosjeka od koje se račvaju ostale je široka 18 metara. ali je toliko zarasla da je
neprohodna, čak i pješice. još se čak i vide odvodni kanali sa svake strane.
postrane su široke 8 metara (barem bi trebale biti, no s obzirom na sve bolje ovako nego nikako)
crna linija je 2,5 metra niža od rubova šume.
Žuto su putevi koji bi se mogli raditi, ali nisam siguran izgledaju li tako.
eto, znam da puno pišem, ali možda potaknem ljude, jer velik je novac u igri, koji nije njihov
nego s pravom pripada nama.