• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tomo ili Yanmar

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Re: TOMO ili YANMAR

joekiki kaže:

Pozdrav Joe! :mrgreen:

Joe vidim da idu radovi k kraju!
Me ne mislim da su ti mali traktorčići loši, ali sigurno po snazi i izdržljivosti se ne mogu pariti sa Tomom.
Tomo je ipak nešto veći i masivniji

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Malo se ovdje šalimo sa Yanmarima, ali oni su stari preko 30 godina, da vidimo tomu iz tog razdoblja ;)

tv18s.jpg

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

joekiki kaže:
Pozdrav svima!Pozdrav Pero!
Ljudi...da se ne zajebavamo...!!!
Vi iznosite neke video klipove,,,gde je čovek jako mali,u odnosu na veličinu traktora...a joooj,,,pa koliki je taj traktor???
Slažem se ja da su to dobri strojevi,,, i ja bih voleo da ga imam,,,ali nema smisla poređivati...žabu i zmiju!!!
Ja kad stanem pored mog Tome,,,on se izgubi u odnosu na mene,,,a ja sam visok 1,67m!
I gde Toma prođe,kao zmija,,,hmmm :scratch ... tu teško šta može proći......a ne Japanac....

TV u Banatu :) Pa taj Tomo ima psiholoskih problema jer nigdje nema brda (mene naucilo daje TV stvoren za brda)

J

Jadranko

Guest

zbalija kaže:
joekiki kaže:

Joe vidim da idu radovi k kraju!
Me ne mislim da su ti mali traktorčići loši, ali sigurno po snazi i izdržljivosti se ne mogu pariti sa Tomom.
Tomo je ipak nešto veći i masivniji

hehe nisam znao da se i traktori mogu Pariti :lol: :lol: :lol:
umro sam od smijeha
Btw.. Iseki Rulez :lol:

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

Kontam kaže:
Malo se ovdje šalimo sa Yanmarima, ali oni su stari preko 30 godina, da vidimo tomu iz tog razdoblja ;)

tv18s.jpg

Vidi se da i baš i ne poznaješ povijest TV!
Jer ova slika koju si ti postavo je model puno starijeg datuma.

Ovo je TV proizveo prije trideset godina:

Neispravan link obrisan!

...PRVA SERIJA TRAKTORA; TOMO VINKOVIĆ SA DVA CELINDRA, 30 KS., JOŠ IZ DAVNE; 1977. GODINE, TV-730., OVAJ TRAKTOR JE ZAŠAL U LEGENDU, MORE SE REĆ SA PRAVOM., JER I DAN DANAS SE SVE DELA PO NJEGOVOJ IDEJNOJ KONSTRUKCIJI, MJENJAČU, PRIJENOSNICIMA SNAGE, ELEKTRIČNOJ INSTALACIJI, HIDRO-INSTALACIJI, ... SVAKA ČAST I FALA STARIM INŽINJERIMA KI SU STVORILI STROJ KOJI JOŠ I DAN DANAS DELADU PO CELOM SVITU., A ISTI TAKOVI SE I DAN DANAS PROIZVODIDU SA ZNATNIM POBOLJŠANJEM., ALI U BITI STVAR JE ISTA!!!

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Istina, ne poznajem povijest TV. Kad nema nekih stranica gdje bi se to moglo pogledati. Ali nisi fer uspoređuješ TV sa 30 ks i Yanmara sa početka 70-tih sa 14 ks. Ovaj sa slike je iz 71. Znači usporedba je na mjestu. Vidio sam da ima iste žmigavce kao ovaj sa tvoje slike. Pa mi bilo sumnjivo da je tomica iz ranijeg razdoblja. Eto sad usporedi.

I

IvanVU

Guest

Pozdrav svima!
Kako sam novi ovdje , pozvan sam komentirati ovo jer sam probao oba traktora.
Tomu Vinkovića sam kupio novoga , Prima od 30KS TT830 sa frezom (ne sjećam se kolike širine) i taj traktor sam prodao nakon 2g korištenja. Jednostavno , kupljen je nov a nisam mogao otići u vinograd bez kutije sa alatom. Jednostavno se uvijek neka sitnica na njemu pokidala.
Konkretno , jako su loše riješili crijeva hidraulike i metalni dio gdje se drže noge , kako okrećeš volan tako se traktor savija (to svi znaju koji su vidjeli Tomu) i tim pokretima lim lagano reže crijevo hidraulike da bi nakon 1g iz čistog mira isteklo ulje iz hidraulike. Pogledam , ono crijevo prerezano od metala gdje držiš noge...
Dalje , žmigavci , 5 puta sam mjenjao automat za žmigavce , ili ne rade ili rade brzo što je jako opasno kad si u prometu...
Svijetla , često mi je gubio kontakt a tek sam poslije skužio kako ih popraviti...
Freza koju sam kupio uz njega je original , ali 3 puta je bila na popravku. Napominjem da sam radio s njim samo obrađenu zemlju tako da nije nigdje zapela o kamen ili tako nešto. Puknuo lanac na frezi , pa curilo ulje , pa opet lanac...
Mjenjač - nešto najgore što su napravili na Tomi - uvijek preblema da mjenjač ispada iz brzine ili neće u 1 brzinu ili ne možeš pogoditi neku brzinu - ovo sa 1 brzinom nisu znali riješiti ni serviseri.
Pa onda ona poluga gdje se brebacije spori i brzi hod - isto stalno nešto zapinje , skidaj podmazuj , sjeda - ne sjeda. Čovjek poludi s tim Tomom.
I kad sam kupovao Tomu , svi su mi rekli - kupi Tomu , pouzdan je a dijelova imaš svugdje... E ovo sa djelovima mi je stvarno i trebalo jer je stalno trebao neki dio.
Tako je došao dan da se proda Tomo Vinković i kupio sam puno manji i slabiji traktor - polovni Yanmar YM1100 sa samo 14ks i frezom od 110cm.
Yanmar je evidentno slabiji od Tome , vuče manju frezu ali problema nikada. Toči gorivo i vozi. Ne može baš duboko frezati , ali na obrađenoj zemlji ide duboko nekih 10cm. Ima samo stražnji pogon ali ide jako lijepo. Kad smo ga kupili u Prodetu onda su nam uz njega rekli da je ta freza od 110cm baš za njega , međutim , ruku na srce - da je malo manje freza od kojih 80-90cm bilo bi još bolje raditi jer je ova freza šira od samog traktora. Nije za velike uspone , nije za forsiranje. Ako imate pitanja slobodno pitajte...
Ova dva traktora nisu za usporedbu jer je Yanmar daleko manji i slabiji ali za moj vinograd od 900 loza se puno bolji pokazao Yanmar. Ako uspoređujemo TV od 30KS i Yanmara od 30KS onda definitivno Yanmar jer bez obzira što je stariji traktor , puno je robusniji , kvalitetnije napravljen i ako ga se upotrebaljava za ono što je namjenjen - neće iznevjeriti.

J

Jadranko

Guest

Ej Ivane za ovaj post imas Pivo kad se vidimo !!! :lol:
I ja imam japanca vec 5 godina i isto trubim ovim momcima sa foruma ali oni ni cuti,.
samo taj tomo i niko vise :mrgreen:
vjecito ratujemo oko ove teme,ajd hvala bogu da je jos jedan istomisljenik na mojoj strani :lol:
sta imas sve od prikljucaka i koliko radis sa njim dali radis jos usluzno frezanje-oranje-kosenje ili ne??
pozzz

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143

ima ovdje jos istomisljenika samo sto cute
ja znam samo da nikada ne bih uzeo TV prije bih uzeo kineza bez razmisljanja
naravno i yanmara posto su to svjetski priznati motori i mehanika , mozda djeluje minijaturno ali definitivno nije za ismijavanje posto su mi poznati motori iz mini bagera yanmar
prva liga su

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Dečki, svaki je dobar na svoj način. No, bitna razlika među njima je namjena za koju se koriste. Jednako kao i među traktorima veće snage. Naš od 70ks ima 2.5 tone, a "normalni" ima 3.5-4T. Mi ne vučemo trobrazni plug, već dvobrazdni, ali znatno brže (snaga=brzina, masa=vučna sila). Isti je primjer na malim traktorima.
Gdje je prednost i mana? Zašto ta razlika i čemu.
Tomo je očito teži traktor s 4x4 pogonom za teške poslove na zemlji, dakle za vuči terete (plug i slične priključke). On može snagu motora pretvoriti u vučnu silu.
Japanci su traktori lakše gradnje, no puno svestraniji i za više namjena. Većina ima 3 nezavisne brzine kardana, te 6 ili osam brzina naprijed, koje se mogu šaltati u vožnji.
Sigurno neće vući tak veliki plug kao Tomo, no frezu jednake širine (čak i istu) jednako će vrtiti s istom snagom motora, no s puno manje buke i vibracija, jer većina ima dvo ili trocilindrične motore.
Ako ćemo gledati lakše ili komunalne poslove, pogotovo na ravnijem terenu, Japanci su u prednosti, pogotovo svojim manjim dimenzijama.
Za velike uspone ili recimo nošenje šprice, Tomo je sigurno bolji, no fali mu "uglađenosti" i znatno bolje kočnice.

Pod "Japanci" mislim na Yanmar, Kubotu, Iseki i Mitsubishi. Mislim da ime svakog od njih govori za sebe.

P

pero79

Guest

Vece ljudi!
ja vam danas bio na sajmo u gudovcu i dobrih sat vremena proveo kod prodeta razgledavajuci,pregledavajuci traktorice,nema se tu sta puno pricati yanmar vam je tvrtka s nekih 60-ak godina tradicije.yanmar star 10g. 14 ks s prednjom vučom i s svime sto ima svaki veci traktor te original (misim tvorničke izrade)frezom u jako dodrom stanju(koliko se moglo vidjeti na sajmu)ide za 3600€,garancija 6 mj.U slučaju bilo kakve potrebe za dijelovima moze se nabaviti kod njih,ali isto tako u jos nekoliko meni poznatih tvrtki unas.transportna brzina do max.25km/h.
Moje osobno misljenje je da je to apsolutno ok!I jos nesto info. radi za ovaj ide plug 1 brazda 8",isto tako mogo se dokupiti ostali prikljucci(rasipac,sprica,kosa,ralica,prikolica kiper,utovarna kasika,itd.) :supz:

I

IvanVU

Guest

ZJ kaže:
Dečki, svaki je dobar na svoj način. No, bitna razlika među njima je namjena za koju se koriste. Jednako kao i među traktorima veće snage. Naš od 70ks ima 2.5 tone, a "normalni" ima 3.5-4T. Mi ne vučemo trobrazni plug, već dvobrazdni, ali znatno brže (snaga=brzina, masa=vučna sila). Isti je primjer na malim traktorima.
Gdje je prednost i mana? Zašto ta razlika i čemu.
Tomo je očito teži traktor s 4x4 pogonom za teške poslove na zemlji, dakle za vuči terete (plug i slične priključke). On može snagu motora pretvoriti u vučnu silu.
Japanci su traktori lakše gradnje, no puno svestraniji i za više namjena. Većina ima 3 nezavisne brzine kardana, te 6 ili osam brzina naprijed, koje se mogu šaltati u vožnji.
Sigurno neće vući tak veliki plug kao Tomo, no frezu jednake širine (čak i istu) jednako će vrtiti s istom snagom motora, no s puno manje buke i vibracija, jer većina ima dvo ili trocilindrične motore.
Ako ćemo gledati lakše ili komunalne poslove, pogotovo na ravnijem terenu, Japanci su u prednosti, pogotovo svojim manjim dimenzijama.
Za velike uspone ili recimo nošenje šprice, Tomo je sigurno bolji, no fali mu "uglađenosti" i znatno bolje kočnice.

Pod "Japanci" mislim na Yanmar, Kubotu, Iseki i Mitsubishi. Mislim da ime svakog od njih govori za sebe.

Apsolutno se slažem sa tobom.
Još bi dodao da meni za vinograd nikako nije odgovarao taj zglobni način okretanja kod Tome. Bez obzira što svi kažu da je Tomo kao okretniji , meni nije bio. Najviše mi je smetalo to kad frezaš , onda kad krećeš upravljač iza ti se i freza pomiče u stranu...nije toliko bitno ali kad pogledaš iza sebe što si napravio onda to estetski ne izgleda ravno nego krivuda traka kao da je zmija prošla. :lol: Puno je lošije raditi kad moraš ići blizu loze da bi ljudi koji kopaju imali što manje za kopati. Inače , da je sve u redu bilo sa traktorom , da nije te naše proizvodnje i površnosti pri izradi - bio bi to ok traktor...motor je bio čini mi se Lombardini i to sam motor je bio još najbolji dio traktora na kojem nisam nikada imao problema.

I

IvanVU

Guest

Marko355 kaže:
Daj koju sliku od Yanmara!

Evo slika:
samo za napomenu - desno je naravno Yanmar. Landini uopće toliko velik koliko je Yanmar mali. :lol: Ja kad sjednem na njega malo nedostaje da sam širi od njega.

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

ako ćemo tako onda uspoređujte yanmara i tomu vinkovića,a ne prima tt,pero je uspoređivao prima tt sa japancem.

ja iman tomu već 22.g. i nisam imao većih kvarova-samo ovi manji kao šta je luft volana,ključ mjenjača i zupčanik(ja mislim 1. brzine),samo triba redovito minjat ulja i filtere i neće biti problema,to vam govorim iz svog iskustva!!!

prima tt neman pa neman iskustva s njim,postoji i prima tt sa prednjim upravljanjem,triba bi nam netko tko ga ima reći svoje iskustvo s njim,znam jednoga čovika koji ga ima i on mi je rekao sve najbolje o njemu!!!

tomo je provjereni stroj kojeg ne bi nikad minjao za nekog japanca-ja ne kažem da su loši nego su za lakše poslove-ovi manji,možda ovi veći mogu obavljati poslove kao i tomo,o lombardini motoru ne triban puno govorit jer je najkorišteniji na tv,prima tt,motokultivatorima,manjim traktorima....i odličan je-s njim nikad nisam imao problema,a iman ga i na motokultivatoru(6LD,10ks) :!:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

IvanVU kaže:
Marko355 kaže:

Evo slika:
samo za napomenu - desno je naravno Yanmar. Landini uopće toliko velik koliko je Yanmar mali. :lol: Ja kad sjednem na njega malo nedostaje da sam širi od njega.
A i lijevo (na slici) je Yanmar, barem ispod haube ;) :D

I

IvanVU

Guest

ZJ kaže:
IvanVU kaže:
Marko355 kaže:

Evo slika:
A i lijevo (na slici) je Yanmar, barem ispod haube ;) :D
Točno... veliki Landini isto ima Yanmar motor i odličan mi je. Njega sam uzeo novoga i izuzetno sam zadovoljan s njim. To je 2,2 D motor sa 50KS , 4 cilindra.

I

IvanVU

Guest

TOMO VINKOVIĆ kaže:
ako ćemo tako onda uspoređujte yanmara i tomu vinkovića,a ne prima tt,pero je uspoređivao prima tt sa japancem.

ja iman tomu već 22.g. i nisam imao većih kvarova-samo ovi manji kao šta je luft volana,ključ mjenjača i zupčanik(ja mislim 1. brzine),samo triba redovito minjat ulja i filtere i neće biti problema,to vam govorim iz svog iskustva!!!

prima tt neman pa neman iskustva s njim,postoji i prima tt sa prednjim upravljanjem,triba bi nam netko tko ga ima reći svoje iskustvo s njim,znam jednoga čovika koji ga ima i on mi je rekao sve najbolje o njemu!!!

tomo je provjereni stroj kojeg ne bi nikad minjao za nekog japanca-ja ne kažem da su loši nego su za lakše poslove-ovi manji,možda ovi veći mogu obavljati poslove kao i tomo,o lombardini motoru ne triban puno govorit jer je najkorišteniji na tv,prima tt,motokultivatorima,manjim traktorima....i odličan je-s njim nikad nisam imao problema,a iman ga i na motokultivatoru(6LD,10ks) :!:

Zar nije Prima TT isto što i Tomo Vinković samo noviji model?

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

drugi gazda,ista tvornica,slični(skoro isti)traktori :!:

ali se uspoređivao tomo vinković i yanmar :!:

Na vrh