Re: TOMO ili YANMAR
Pozdrav svima!
Kako sam novi ovdje , pozvan sam komentirati ovo jer sam probao oba traktora.
Tomu Vinkovića sam kupio novoga , Prima od 30KS TT830 sa frezom (ne sjećam se kolike širine) i taj traktor sam prodao nakon 2g korištenja. Jednostavno , kupljen je nov a nisam mogao otići u vinograd bez kutije sa alatom. Jednostavno se uvijek neka sitnica na njemu pokidala.
Konkretno , jako su loše riješili crijeva hidraulike i metalni dio gdje se drže noge , kako okrećeš volan tako se traktor savija (to svi znaju koji su vidjeli Tomu) i tim pokretima lim lagano reže crijevo hidraulike da bi nakon 1g iz čistog mira isteklo ulje iz hidraulike. Pogledam , ono crijevo prerezano od metala gdje držiš noge...
Dalje , žmigavci , 5 puta sam mjenjao automat za žmigavce , ili ne rade ili rade brzo što je jako opasno kad si u prometu...
Svijetla , često mi je gubio kontakt a tek sam poslije skužio kako ih popraviti...
Freza koju sam kupio uz njega je original , ali 3 puta je bila na popravku. Napominjem da sam radio s njim samo obrađenu zemlju tako da nije nigdje zapela o kamen ili tako nešto. Puknuo lanac na frezi , pa curilo ulje , pa opet lanac...
Mjenjač - nešto najgore što su napravili na Tomi - uvijek preblema da mjenjač ispada iz brzine ili neće u 1 brzinu ili ne možeš pogoditi neku brzinu - ovo sa 1 brzinom nisu znali riješiti ni serviseri.
Pa onda ona poluga gdje se brebacije spori i brzi hod - isto stalno nešto zapinje , skidaj podmazuj , sjeda - ne sjeda. Čovjek poludi s tim Tomom.
I kad sam kupovao Tomu , svi su mi rekli - kupi Tomu , pouzdan je a dijelova imaš svugdje... E ovo sa djelovima mi je stvarno i trebalo jer je stalno trebao neki dio.
Tako je došao dan da se proda Tomo Vinković i kupio sam puno manji i slabiji traktor - polovni Yanmar YM1100 sa samo 14ks i frezom od 110cm.
Yanmar je evidentno slabiji od Tome , vuče manju frezu ali problema nikada. Toči gorivo i vozi. Ne može baš duboko frezati , ali na obrađenoj zemlji ide duboko nekih 10cm. Ima samo stražnji pogon ali ide jako lijepo. Kad smo ga kupili u Prodetu onda su nam uz njega rekli da je ta freza od 110cm baš za njega , međutim , ruku na srce - da je malo manje freza od kojih 80-90cm bilo bi još bolje raditi jer je ova freza šira od samog traktora. Nije za velike uspone , nije za forsiranje. Ako imate pitanja slobodno pitajte...
Ova dva traktora nisu za usporedbu jer je Yanmar daleko manji i slabiji ali za moj vinograd od 900 loza se puno bolji pokazao Yanmar. Ako uspoređujemo TV od 30KS i Yanmara od 30KS onda definitivno Yanmar jer bez obzira što je stariji traktor , puno je robusniji , kvalitetnije napravljen i ako ga se upotrebaljava za ono što je namjenjen - neće iznevjeriti.