• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tomo Vinkovic problemi vezani za mehaniku (getribu i sl.)...

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Re: Tomo Vinkovic problemi vezani za mehaniku......

lazsrevic pozdrav!

Kako i kod svih motora tako sigurno i na tom motoru
zupčanici razvoda imaju oznake koje se moraju poklopiti inače
na koji drugi način bi ti stavio motor u fazu???

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

lazsrevic kaže:
Dobar dan. Dali mi neko može reći kako se zupči motor od toma vinkovića, dali imaju neke oznake na zupčanicima. Hvala
ma samo potrpaj unutra uzupčit ce se to sve u voznji

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

pasquali-foto_15057894_15693796_15693867.jpg

pasquali-foto_15057894_15693796_15693864.jpg

Pozdrav slike su od pasqualia motor LDA 100.

T

tv731

Guest
Bijeli dim na auspuhu

Pozdrav ljudi, vidim da ste svi ovdje upućeni u mašine i dobro bi mi došla vaša pomoć.
Problem je sledeći: Nakon mijenjanja karika i uložaka na brizgaljkama te reglaže BOSH pumpe, pojavio mi se bijeli dim na auspuhu. Nisam zamijenio one bakrene brtve na glavi motora pa mislim da bi to bilo to ali dok se još nisam bacio na rasklapanje mašine zamolio bih nekoga ko je imao sličan problem da podijeli svoja iskustva. Ja sam nov na forumu pa ne znam trebaju li vam još kakve informacije, traktor je tv731 iz 1984.
Hvala unaprijed!

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Re: Bijeli dim na auspuhu

tv731 kaže:
Pozdrav ljudi, vidim da ste svi ovdje upućeni u mašine i dobro bi mi došla vaša pomoć.
Problem je sledeći: Nakon mijenjanja karika i uložaka na brizgaljkama te reglaže BOSH pumpe, pojavio mi se bijeli dim na auspuhu. Nisam zamijenio one bakrene brtve na glavi motora pa mislim da bi to bilo to ali dok se još nisam bacio na rasklapanje mašine zamolio bih nekoga ko je imao sličan problem da podijeli svoja iskustva. Ja sam nov na forumu pa ne znam trebaju li vam još kakve informacije, traktor je tv731 iz 1984.
Hvala unaprijed!
sta si uradio s podloskama koje budu ispod cilindara, jesi li slucajno zamijenio klipove (mjesta), jesi li zamijenio glave
sta si uradio s bakarnim podloskama ispod glava? samo ih vratio?

u svakom slucaju sacekaj nekoliko radnih sati dok se karike ne oblikuju prema cilindru; pravo je cudo ako nakon rastavljanja i sastavljanja motora nema dima prvih nekoliko sati

T

tv731

Guest

Pozdrav edosoko, što se tiče klipova i cilindara, nisam puno vodio računa o položaju jednog i drugog tako da sam vjerovatno zamijenio i položaj i mjesta... Sad što se tiče dihtunga i onih ispod cilindara i onih bakrenih ispod glave motora, jeste , samo sam ih vratio ali ću ove bakrene ipak zamijeniti pa da vidim šta onda. Možeš li mi molim te objasniti kako se tačno šteluje zazor na ventilima? Ima onaj položaj kad su obe klackalice slobodne (proces palenja i širenja produkata sagorijevanja), i naravno kad je jedan ventil otvoren a drugi zatvoren (usisavanje ili izduvavanje). Postoji razlika između ta dva štelovanja nekih 0,1 mm. U onoj knjižici piše da se zazor na oba ventila šteluje na 0,3 mm tako da 0,1 mm i nije tako mala stvar. Osim toga onaj položaj kad su obe klackalice slobodne je dosta teško pogoditi pošto moram uključiti dekompresor da bi okrenuo koljenasto vratilo... Veliko hvala još jednom!
Pozdrav

D

domagoj

Guest
Tomo Vinković problem mjenjač, diferencijal

Imam TV, e sad da ga vrag odnese, ne znam koji model, morao bih pogledati...
Usput, gdje to mogu vidjeti? Farban je pa više nema naljepnicu na haubi...
Uglavnom ima dva cilindra, negdje početak 1980-ih godina.
Mogao bi biti 732.

Uglavnom...problem je što je tu i tamo znao na trenutak "cuknuti" kao da izgubi prijenos od motora do kotača.
Kao da se u mjenjaču negdje preskoči i djelić sekunde nema pogona.
To se dešavalo samo u brzohodnoj i to drugoj brzini (srednji položaj mjenjača brzina).

E, sad je to eskaliralo.
Traktor i dalje može ići, ali nešto strašno melje u getribi ili mjenjaču kad se skreće. Ravno ide koliko-toliko dobro.

Zvao sam neke ljude i kažu da je to prednji diferencijal i da je to čest kvar na njima, no da nije dovoljno samo to popraviti, nego da treba i još nešto na mjenjaču jer će se kvar u suprotnom ponoviti.

Ima li netko saznanja ili savjet oko toga?
Išao bih to sam napraviti, pa da znam barem okvirno unaprijed što me čeka i da znam odmah nbaviti sve djelove odjednom....

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
Re: Tomo Vinković problem mjenjač, diferencijal

e ovako cimanje traktora u drugoj brzoj ti je zbog toga sto ti je osovina i kljuc otkazali u mjenjacu to treba zamjeniti a u diferencijalu ti je otisao zubcanik od vratila dakle onaj koji se naslanja na planetar izgleda ko raketa e on je najvjerovatnije otisao zbog cimanja traktora odnosno zbog kljuca koji sam ti objasni par recenica gore dakle nista strasno dodje te 100km ili ti 50 evra

D

domagoj

Guest

Puno hvala.
Nego gdje je ta osovina i ključ? Nije mi poznato pod tim pojmom.
Jel možda imaš neku skicu, shemu ili slike?

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

evo ti kljuca ovo u sredini i vidis kako on uklapa u zubcanik i ako se izlize na coskovima iskace iz lezista odnosno traktor iskace iz brzine
img9792.jpg

evo ti i osovina odnosno ovo ide na osovinu
pb230089.jpg

a evo ti sve rasklopljeno
xlkslYzms8qjQRga.v.jpg

dakle kod mejnjaca u toma vinkovica zubcanici su vec uzubljeni i tako stoje sve sto se uzubljuje je ovaj kljuc koji ide po osovini i uzubi u zeljeni zubcanik i eto,a najcesce vremenom ode zbog saltanja u voznji i tereta itd
evo slike kako je to sve sklopljeno
prvabrzina.jpg

D

domagoj

Guest

Super...Hvala na slikama.
Znači kad "raspolovim" traktor na mjenjaču, sa stražnjim deklom skidam i zupčanike tj. skida se sve kao na zadnjoj slici, a taj ključ i osovina su unutar ovog desnog složaja zupčanika?

Što se točno mijenja?
Samo ovaj dio što izgleda kao slovo T u prvom planu na trećoj slici, ili sve skupa sa federom i ovom "šupljom" osovinom na drugoj slici?

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021

da moras skinuti zubcanike da bi dosao do njega i onda kad ga izvadis i stavis novi sve ponvoov poredati pazi da ti ne ispadnu valjcici unutar zubcanika jer je posle zajebancija ih postaviti,cijelo se mozda nemora mjenjat moze samo kljuc zavisi u kakvom je stanju

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294

domagoj tebi je otišao ključ brzina sa osovinom kako je to lijepo sve objasnio matrix.
Mislim da diferencijal nije uopće oštećen, kako ni konusno tanjurasti par, cukanje traktora se dešava iz tog razloga što ključ brzina između zupčanika ima previše lufta.

domagoj kaže:
Što se točno mijenja?
Samo ovaj dio što izgleda kao slovo T u prvom planu na trećoj slici, ili sve skupa sa federom i ovom "šupljom" osovinom na drugoj slici?

Ovo što na slici izgleda kao slovo T je ključ brzina sa osovinom ključa, to su dva dijela koji se kupuje svako zasebno. Kod kupnje trebaš obratiti pažnju kojeg je promjera osovina ključa dali M6 ili M8.

E da skoro sam zaboravio odgovoriti po tvojem opisu traktor je TV 730.

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
da zbalija ali on je i sam rekao da mu nesto melje u diferencijalu pa sam zbog toga predpostavio da je konusno tanjirasti par zubcanika

D

domagoj

Guest
he,he...
evo me opet...rastavio sam getribu i izvadio ključ.
Samo je malo potrošen po rubovima....vrhovi su samo malo zaobljeni.
Da li je moguće da je zbog toga zacukavao?

Stvarno tanjurasto-konusni zupčanici diferencijala su dobri, ali kad podignem jedan kotač i okrećem ga čuje se u ostatku diferencijala da nešto preskače, a i kotač ponekad zablokira.
Čini se da se nešto u ostatku diferencijala zdrobilo, mada sa uljem nisu ispale nikakve krhotine
Sutra i rukavci idu dolje

matrix123456

Aktivni član
Tu od
14 Sij 2009
Poruka
1,021
ma nema veze i da je vrlo malo izlizan on iskace nego taj dif. moras skroz rastavitit i vidit jel sve uredu

D

domagoj

Guest
Aha, dobro onda.
Već sam pomislio da problem nije imao veze s ključem, nego da je problem bio oduvijek u diferencijal u.

Nego, jel netko rastavljao diferencijal?
Kako mu najlakše pristupiti?

Ja sam planirao odmah skinuti rukavce. Dakle, ne dirati kotače i poluosovine i odmah skinuti sve u kompletu i otšrafiti na spoju rukava i mjenjača.
Jel to tako ide?
Jel ima neko pravilo da se skida lijevi ili desni? Zbog blokade diferencijala i sl...?

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
daj probaj da okrećeš jedan kotač u zraku, a drugi da zakočiš,
dali imaš osjećaj da nešto zapinje ili preskače????
Smuljam na ležajeve zupčanika redukcije u rukavcima ili čak da su polosovine oštećena u dijelu sa kojem se veže na zupčanik redukcije, čest slučaj na TV 730.....

Evo i slike na što mislim:

D

domagoj

Guest
Tako sam i probao. Lijevi je u zraku, a desni na zemlji, znači zakočen.
Kad okrećem ovaj u zraku, nešto sve ronda unutra, nejde onako glatko, a znao mi se i zablokirati.
Sutra ću probati kontra. Dići desni, a lijevi zakočiti.
Ako i tada rošta, vjerojatno je diferencijal, jer ako je jedan kotač zakočen i njegov zupčanik redukcije se ne okreće...ako sam dobro skužio princip rada i da je zupčanik redukcije je između diferencijala i kotača.

Da čujem mišljenja, otkud krenuti?
Da skidam po redu od kotača (kotač, produžetak, poluosovina..) ili da odmah skinem cijeli rukavac sa kućišta mjenjača?

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
domagoj kaže:
Tako sam i probao. Lijevi je u zraku, a desni na zemlji, znači zakočen.
Kad okrećem ovaj u zraku, nešto sve ronda unutra, nejde onako glatko, a znao mi se i zablokirati.
Sutra ću probati kontra. Dići desni, a lijevi zakočiti.
Ako i tada rošta, vjerojatno je diferencijal, jer ako je jedan kotač zakočen i njegov zupčanik redukcije se ne okreće...ako sam dobro skužio princip rada i da je zupčanik redukcije je između diferencijala i kotača.

Da čujem mišljenja, otkud krenuti?
Da skidam po redu od kotača (kotač, produžetak, poluosovina..) ili da odmah skinem cijeli rukavac sa kućišta mjenjača?

Po to teoriji ja bi rekao da je reduktor u pitanju. Zablokira kad dođ na oštećeni dio zupčanika.
Zupčanik redukcije ide van kad skineš glavčinu kotača sa ležajem, dok ležaj ide van na unutarnju stranu kad otpustiš vijak koji osigurava ležaj od bočnog pomicanja.
Zupčanik redukcije je u sredini baš kako veliš između diferencijala i kotača. Diferencijal ti se vadi na lijevu stranu.

Najnoviji postovi

Na vrh