• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

TORPEDO

R

Ratarko

Guest
Bobo govorio si puno gore stvari , šta se sada pravdaš sa kontekstima ...prisjeti se samo .
Vaše šume bi trebale biti i naše šume zato nemoj pričati nebuloze ... ti Torpedo traktori rade u brdu odnosno šumi i priča je gotova .
Sa ovom slikom sam pobio sve što si tvrdio jer na njoj je i šumarski Torpedo devetka i Torpedo sa velikom prikolicom ...ali naravno da se ne svađam nego ti objašnjavam da nemaš iskustva i pričaš izvan svojih dometa .
Dođi kod čovjeka pa popričaj sa njim ...pitaj ga sa kojim traktorima je zaradio tri Holmer vadilice za repu i slične stvari ...

B

Bobo

Guest
Ok, ne zelim se svadjati...

U pravu si i sta da ti vise kazem... Radio si samnom u sumi i bio si na papuku puno puta u sumariji i znas kakve su ovdje sume... Jesi li ikada bio na papuku u sumi, pa da vidis kako ljudi rade?

Svaka cast torpedu, no on je svoje ovdje odradio i njegovo je vrijeme proslo...

R

Ratarko

Guest
Nisam bio na Papuku u šumi ali kažem ti da je brdo-brdo ...tamo gdje ide bilo koji od traktora ide i Torpedo i to kao što vidiš devedesetka sa svojom dugačkom haubom . Naravno da je šumarski posao sa običnim traktorom prošlost ali u HR još ide ... prijatelj razmišlja opasno o umirovljivanju Torpeda ...kupio bi neki rukcug ...ili tako nešta , ne znam šta je to ali on kaže da je to zakon !

B

Bobo

Guest
Moji dvojice kolega imaju firme koje se bave drvima i tako... imaju neke sumske traktore koji su kao "nepoderivi"...

nesto jako jako staro i ogromno... Naprijed ralica, iza duplo vitlo i daska i deri. Traktor je zglobne izvedbe i pogon na sva 4. jednom kolegi je stari rusio neke bukve bas na papuku, i nije mu krenula u zeljenom smijeru, te je pala, i pocela ici nizbrdo (nije se kotrljala, vec duzinom isla nizbrdo) proletjela kroz jedan takav traktor kao kroz kutiju sibica... Nije od njega ostalo nista, nego sad s njega skidaju dijelove... Kolega mi rekao da nikada vise takvog traktora, ko sto mu je taj bio...

Kod nas se jos uvijek koriste preuredjeni traktori za rad u sumi, no sve ih je manje... Sve preuzeli oni novi hrvatski zglobni zuto-plavi... Ne znam kako se zovu, no kazu da su odlicni...

B

Bobo

Guest
TO JE TAJ!

Sad sam pogledao i filmic traktora u radu, i po onoj sumi mozes igrati nogomet...

R

Ratarko

Guest
Ima moj frend i takav traktor...samo nije tako novi nego neki stari , minimalno 20 godina.
Sve mu to postaje malo i loše , teži za boljim, bržim i udobnijim strojem .
Torpedo je svoje dao/zaradio , to mu je bila i svrha , sada ga mogu pretopiti u čepove za pivske boce što se prijatelja tiče .

R

ROKI

Guest
Bobo kaže:
Hmm, koliko je pametno sto ovo pisem, ne znam niti sam, no i ja kao i Krx, moram to reci ili cu se poderati po ledjima...

Dakle, vi na ravnici pricate jedno, kao sto i mi s brda pricamo drugo... Ne znam kakve su kod vas sume, ali kroz nase guste, prave sume se i 539 tesko provlaci, a kamo li da Torpedo "Duga 9-ka" tamo moze i uci... Za nase sume su 90-ke neokretne, i kao takve ne valjaju za nase sumarske poslove... Takav dugacak traktor bas i ne mozes okretati na kocnicama, a decki iz pozeske sumarije zakace po 3 klade za 560 i natjecu se koji ce dulje i ravnije upravljati kocnicama propeti traktor ;)

Uglavnom, nisam niti rekao da ne moze vuci prikolice, jer se vrlo dobro pokazao sa onom famoznom cisternom ;) Nego sam napisao da ih uopce ne zele voziti, kad imaju JD-e 120Ks koji puno bolje vuku 2 zmajevke pune gnojiva, nego "Duga 9-ka"...

Molio bih da me se ne izvlaci iz konteksta, i takodjer molim da se ne pale stare vatre, jer svi vrlo dobro znamo kud to sve vodi...

Samo bi nadodao da IMT-560 ima fantastične i nepoderive kočnice koje uvijek koče i traktorista se nemora sekirati dali će otkazati ili ne. A i IMT-560 je puno, puno više okretniji od 90-ke, on kad smota točkove okrene se u krugu od 6.4 m. Ma stroj nema šta. A ta 90-ka je upitna i to je traktor samo za povucat lakše terete, kakva šuma, kakvi bakarači. Ta da. ;)

B

Bobo

Guest
Cekaj malo, roki... Sto fali kocnicama na 560??, i zar mi pokusavas reci da je 90-ka okretnija od 560?!? Pa tebi zbilja fali vitamina ;)

Nemoj molim te da opet pocinjemo, jer meni je jako tesko zasutiti na provokacije... udite bar vi, ostali pametniji od mene i kontrolirajte se, kao sto i ja pokusavam

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
... cut.... i zar mi pokusavas reci da je 90-ka okretnija od 560?!? Pa tebi zbilja fali vitamina ;)

Nebih se stel mesati, ali preispitujem vlastito razumjevanje procitanog ... ;)

ROKI kaže:
A i IMT-560 je puno, puno više okretniji od 90-ke, on kad smota točkove okrene se u krugu od 6.4 m.

Pa mi sad nista nije jasno

B

Bobo

Guest
Cuj, 560 se u sumi okrece na kocnicama u mijestu (vise-manje) dok torpedo 90 ne moze, posto je dugacak ko sam vrag... Sama duzina ga cini neokretnim i po tome ima i pretezak prednji kraj da ga se samo tako okrene na kocnicama... Tu je 560 u prednosti nad torpedom...

Za drugo ne znam, no da pricaju da kocnice na 560 ne valjaju, to mi nije jasno nikako... Ako je torpedo imao samo jednu seriju nekog traktora, to nije moj problem, i nemojte usporedjivati prvu seriju 560 sa nicime, jer to NIJE traktor, taj 560 je toliko promasen traktor da je to cudo jedno...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Bobo kaže:
Cuj, 560 se u sumi okrece na kocnicama u mijestu (vise-manje) dok torpedo 90 ne moze, posto je dugacak ko sam vrag... Sama duzina ga cini neokretnim i po tome ima i pretezak prednji kraj da ga se samo tako okrene na kocnicama... Tu je 560 u prednosti nad torpedom...
Ne zelim biti niciji zastupnik niti intrepreter, ali u tom smislu je i roki govorio ... odnosno ja, kao laik, sam ga tako shvatio :)

R

ROKI

Guest
Stavi na 560 prednju vuču pa ćemo onda vidjeti kako će se okretati sa kočnicom u mjestu. 90-ka bez prednje vuče (kojih je na kombinatu Jasinje bilo dosta) je jako okretna bez obzira na dužinu. Brkaš 560 bez prednje vuče i 90 sa prednjom vučom, pa jasno je da je tu 560 okretniji uz uporabu kočnica. Nemožeš reći da su na IMT-ovima iznad 549 kočnice baš nešto. Znam dosta 558, 560, 577 sa kojima sam radio i neki nisu uopće imali kočnice dok su neki jedva kočili. 533 i 539 imaju super kočnice, a i 542 i 549 su dobri što se tiče kočnica.

Taj tip koji ima ekipažu za šumu sastavljenu od Torpedo traktora radi u šumi u BRDU! I da vidiš kako piče gore dolje. Moj punac je traktorista u šumariji i predzadnji traktor mu je bio TD-55 bez prednje vuče i imao je na sebi dizalicu sa sajlama tzv. pecaljku sa škarama, a vukao je šticarku tendemku. Kaže da je traktor bio super, nekih većih kvarova nije imao, diferencijal i mjenjač nije otvaran nikad. Samo riječi hvale za TD-a. jedina mana mu je bio nedostatak prednje vuče. Prije par godina zadužio je novi IMT-549 dv stara linija i na njemu isto montiranu pecaljku te tandemku. Hvali prednju vuču, tu nema šta, ali diferencijal nemože trpit teret i malo malo mjenjaju satelite u njemu. Ima tu još ceremonija koje su mu na TD-u bile puno bolje nego na 549. Uglavnom žao mu je TD-55, ali šta je tu je. I neka mislit da je čovijek sjeo u traktor prvi put prije par godina. Namjenjao se traktora u šumariji jako puno, jer radi od mladih dana kao traktorista. I eto ti moj bajo jednog dokaza di je TD bolji od IMT-a. ;) Neda mi se natezati, ali svaki ima svoje prednosti i mane. Ali ti pljuckaš po TD, a nisi nikada radio sa njim. E to nije olrajt uredu stvar. To ti je kao kad bi ja rekao da nagibni vlakovi nevaljaju jer nemaju ugradjenu gefufnu i cincilatore za potlembrziranje u krivinama?! ;) No dobro, možda jednom slučajno i probaš raditi sa TD-om pa ti se svidi i prodaš svoje istočnjake i kupiš traktor iz malo zapadnijeg i europskijeg atara. Nikad se nezna. ;) Predpostavljam da ćeš ti reći da se to nikada neće dogoditi, ali... Opet sam se sjetio one stare: Neka kudit konja kojeg nisi jahao! To mi je dobra poslovica. :)

B

Bobo

Guest
Gledaj... IMT 558 i 560 prva serija su potpuno isti traktori, sa drugacijim limovima (vise-manje) i oba imaju tvornicki lose kocnice, i to im je uz nevjerovatno tezak volan jedna od vecih mana... Prva serija 560 je promasen traktor, kud je nepregledan, tu previse trosi za obujam posla koji napravi...

Tako je, ja pricam o traktorima bez prednje vuce, a tu mislim i na TD bez prednje vuce takodjer. Dugacak je i ne mozes ga na kocnicama okretati, u to sam siguran, iako nisam nikada s njim radio.

Daj boze da prodam IMT-e i kupim nesto zapadnije, ali znam da to nikako nece biti torpedo, jer je i njega vrijeme pregazilo, kao i IMT.

Dalje, sto se sume tice, neka je bolji koji god hoce, ali znam da su ovdje kruzile price da su na sumarskim torpedima pucale poluosovine kao sibice, no ne znam koliko je to istina... Mislim da se bas radilo o TD 55 traktorima...

Sto se tice prednje vuce na 549, vec primjecujem da ce biti nekih problema za 5-6 godina, ili cu za godinu dvije morati mijenjati lezajeve... Kad god zetegnem tockove, oni se otegnu i klimaju... malo, ali klimaju...

Sve u svemu, svatko zna sto je njemu bolje i s cime vise voli raditi i kako se kod njega koji stroj ponasa. Ne zelim nikome nametati svoje misljenje, no volim kad malo popricamo i opet sve OK...

P

paor

Guest
@bobo

i to im je uz nevjerovatno tezak volan jedna od vecih mana.

zanimljivo...moj ujak je doskora imao 560 i uvijek mi se sviđao njegov lagani volan (jest da je bio skoro metar promjera...)

B

Bobo

Guest
Prva serija 560 da je imala lagan volan? Tu nesto ne stima, jer svaki koji sam vozio je imao volan da se ubijes od muke... jedan je cak imao ekstremno lagan volan u lijevo, dok u desno ekstremno tezak?!?

Sve u svemu, 558 i 560 prve serije su vrlo teski traktori na volanu, pogotovo, ako prednji trap nije dobar...

K

krx pozega

Guest
pitanje je samo jel im je pumpa volana na blioku motora ili ispod haube onaj ku...ovo drugo se pokazalo jako loše

B

Bobo

Guest
Pricamo o mehanickom volanu...

Koliko znam da 560 nije imao u prvoj seriji hidraulik volan, niti servo, da je servo dosao tek sa 577 i to je krs zivi, naspram hidraulicnog volana, dok je naspram mehanickog zakon...

Sve ima svoje za i protiv, pa tako i ovo...

Ovo drugo sto spominjes, nije hidraulik volan, nego je samo pojacani mehanicki, dakle servo... Nema orbitrol, nego ima samo ventil na cilindru, kojeg pomice spona... U svakom slucaju bolje nego cisti mehanicki volan.

Na vrh