• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

Žuti org

Član
Tu od
19 Svi 2012
Poruka
232
pozdrav vidim da vodite raspravu o frezama imam ja gramipuvu at 30 od 2 m i bogami 577 ima muke s njom kad ju pustim do kraja i prema bregu,a isto sam sa 539 tiral at20 od 185 to je bilo ubojstvo za traktor

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam siguran kao i vi da manja freza manje uništava traktor i manje troši goriva.

Ako frezom od 1,6 m prođeš 7 puta sa frezom 1,4 m imaš 1 prohod više i to ti se kompenzira kroz prethodno narečeno.
To se odnosi na male strojeve (znam čovjeka koji već 30 godina sa 533 ore pligom IMT 2 x 12", znači on radi.....)

U pravu si u vezi mučenja traktora, ali s zahvatom od 1.4, uvijek ti ostaje nepokriven 1 trag kotača, pa trebaš raditi u krug, i on ti na kraju ostane u sredini, ili sa svake strane, ovisno kako radiš. Ako imaš 1.6, ona ti pokriva oba kotača (mislim na manje traktore tipa IMT) i lakše je regulirati dubinu, jer ti skije idu po tragu kotača.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja sam naveo primjer da je freza 20 cm uža lakša traktoru bez obzira na njenu širinu.
Ja imam frezu 1,6 m i vidim da je za 539 maksimala ako ne želiš trgati traktor.
Danas sam malo frazao supruzi za vrt ali sa Vladimircem i njemu je ona maksimala.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
I koja je razlika u radu, s vladimircem, i 539? pretpostavljam da je 539 bolji, ponajviše zbog dvostrukog kvačila, tj,.da pogon freze uključiš prije nego krene traktor, što je kod malog vladeka nemoguće.. (mislim na T25)

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
U pravu si u vezi mučenja traktora, ali s zahvatom od 1.4, uvijek ti ostaje nepokriven 1 trag kotača, pa trebaš raditi u krug, i on ti na kraju ostane u sredini, ili sa svake strane, ovisno kako radiš. Ako imaš 1.6, ona ti pokriva oba kotača (mislim na manje traktore tipa IMT) i lakše je regulirati dubinu, jer ti skije idu po tragu kotača.

ja imam 150cm, i pokrije trag......

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Razlika je velika.
539 je ok ima dvostepeno kvačilo dok je Vladimirec koma u voćnjaku i u malom prostoru zbog jednostepenog kvačila. Na velikoj parceli sam malo trebao prefrezati tako da mi se nije dalo skidati automatsku kuku sa 539.
Za vrt Vladimirec bolje usitni zemlju zbog one dvije puž - spore brzine, ide sporije od 539.

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Ja krenem i nakom oko pola metra spuštam frezu ili malčer.
Sa radom oruđa na kardanski pogon dvostepeno kvačilo vrijedi trećinu traktora - barem ja tako mislim.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
ja se stavrno cudim kad vi mozete radit sa 539 i frezama od 2 metra ja pegoraro frezu gonim sa zetorom 8540 turbo i u nekim zemljema zna i njeg zatusit , rakovica 65 radi solidno s njom al se da primjetit da bi bolje bilo da je jaca. Sve zavisi od zemlje i za sta se priprema nije isto za krompir i za kukuruz ;)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Pa naravno , ova tema i rasprava o širini freze nema smisla ni na bazi od županije a kamoli multiregionalno .
Najbolje špijunirati susjeda i kalkulirati .
Ovdje ima korisnika od pijeska do ilovače boje cigle .a to su razlike od pola metra u širinama na istom stroju .
U obzir treba uzeti i omjere na reduktorima

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
ih sto nisam slikao staru poljsku frezu od 160cm i 6 nozeva po nosacu. jedva bi je fergo i podigao ako mu se nebi i podigao prednji kraj. u zivotu nisam video veci frezer te sirine . tako da pricati o sirini freze je bezveze i pukli je u pravu potpuno. i jos zavisi za koju je dubinu predvidjen frezer i koliko se hoce duboko frezovati i isitniti.

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Molim te napravi koju sliku te freze pa da vidimo kako izgleda. Ja imam takvu 160 s 6 noževa po prirubnici i nedavno sam promijenio svih 48 noževa. Ona je na granici za 539. Kad je već orana i rahla zemlja onda je dobra ali ako je malo mokrije i tvrđe guši traktor. Kad je tvrđe ore 1. spora i može frezati preko 20 cm. Još da je fergo malo jači bio bi super.

Slika moje je već bila prije par postova.

Posljednje uređivanje od moderatora:

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
ja sma se i odlucio za 145 da nebi gusila traktor, to sto nece uhvatiti jedan trag tocka mi ne smeta, ja ne bi frezao velike povrsine, ovde bi radio sebi i usluzno manje vrtove, uzme se lepih para, ali se freza kolko moze duboko :icon_lol:

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
@ ekonomist

sta je to na kraju,UNIa ili batuje?

e933.jpg

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
To su umjetničke slobode prilikom pituravanja (bojanja). Prijašnji vlasnik je tako mislio. Ja sam zvao Batuje i oni nisu nikad proizvodili frezu s kardanom. Oni si mi objasnili da je to ili UNIA Poljska ili licenca njihova. Nabavio noževe za UNIU i odgovaraju.
Samed1972 kupi 160 cm. Mi smo imali manju Gramip AT 20 120 cm i za početak dobra. Ali ti poslije ide na živce što moraš gaziti po frezanom pa smo je prodali i kupili 160. Sada zadovoljni ali pazimo da ne preopteretimo traktor.

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ova freza ima omjer prijenosa negdje oko 3.5 ,
Dobra je za IMT jer IMT ima daleko preko 540 na punom gasu .
Batujina freza s lancem ima omjer cca 2,5 .
To je velika razlika

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Htio bi ja prokomentirat koju recenicu. Svi idu samo u sirinu,a u konacnici na njivama je to prolaz vise po njivi sa uzom frezom.
Kolega u 3-4 godine ubio 2 reduktora na frezi ,pa koliki je to trosak u usporedbi sa prolazom ili dva vise jer bi mogo napisat na forumu da sam ili si vuko frezu od 160 iki 180 sa nekim manjim traktorom ala 533(539)

Na vrh