• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Traktorske FREZE

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Re: pitanje za frezu

pa ajde strucnjak objasni nam malo konkretne brojke obrtaja :scratch

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
Re: Freza na zatravljenom zemljistu?

i ja imam vocnjak i iz vocarskog sam kraja. Problem koji tebe muci se resava tzv. frezom pipalicom , koja frezira samo 60-70 cm od vocaka u redu, i sama zaobilazi cak i mlada stabla. Inace mladi vocnjaci u prvih par godina se obavezno moraju drzati u stanju takozvanog "jalovog ugara" . To podrazumeva da trave ne sme biti . posle se moze sredisnji deo , kojim prolazi traktor samo kositi ili malcirati a deo oko vocaka se i dalje mora frezovati. Mislim da nije probem u frezi nego u IMT 539. Svi koji ga imaju,a koje znam se zale na njega. Vecina je presla na druge traktore , ne puno jache ali sa vise izlaznih brzina kardanskog vratila. 539 jednostavno nije namenjen za rad sa kardanom !
Freza pipalica profesionalne izrade :
image927.jpg

Freza pipalica zanatske proizvodnje "mala privreda "
freza1.jpg

freza2.jpg

V

VTZ

Guest

Frezati neko pjeskovito, lagano i rastresito tlo s jedne strane, ili pak ilovasto tlo s druge - to je kao nebo i zemlja. U laganim tlima će svaki traktor moći vrtjeti frezu i duboko je zahvaćati, a na ilovastim tlima u prvom prohodu freza će ići dosta plitko, ako je tlo slegnuto i ugaženo.

Broj okretaja kardana - većina freza treba klasičnih 540 rpm za pogon, pod punim gasom traktora to će biti i nešto više.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410

Problem je na Fergusonima kaj imaju preveliki broj okretaja kardana, pa mogu prenesti samo cca 75% snage motora preko kardana. Za to bi bil bolji 540 ili 542.
Ima li tvoja freza getribu s brzinama? Kolika joj je izlazna brzina? Koliki je promjer rotora, odnosno duljina noževa? Jesu li L ili C noževi? Kakvo tlo ima potencijalni kupac?
Inače, pri nama čovjek sa Zetorom 2011 vrti već godinama Batuje frezu od 150 ili 160cm. Jest da ga duši, ali i ide.

Moje skromno iskustvo s frezom: Same 70ks i freza 2.3m: za pripremu tla po izoranom ide i na drugoj brzini freze (oko 190rpm), te kardan na 540E bez brige, spuštena freza do kraja (znači oko 20-22cm duboko). Radilo se o Howard frezi.
Na pripremi zemlje ujesen (zatrpavanje kukuruzovine poslije berbe), u prvoj brzini freze (oko 160rpm rotora@540rpm kardana), na mjestima ga je toliko dušila da su okretaji s 2100-2200 motora padali do 1400rpm (znači, fali još cca 15-20ks). U većoj brzini nije imalo smisla niti probati.
Iskreno, meni je ta greza malo prevelika za 533 ili 539. Više bi joj odgovaral Zetor 5x11 ili neki veliki Ursus. Nisam siguran da bi i 549 bil dosta jak ako se ide po tvrdom tlu.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867

Sasha63 kaže:
Strucnjaci,znate li koliko je siroka freza za motokultivator Labin Progres koji ima jedva 12,5 KS ? 80 cm! nije problem u jacini traktora nego u konstrukciji freze i neodgovarajucim brojevima obrtaja kardana i rotora freze.Traktor od 25 KS bi bez problema morao pokretati frezu od 160 cm, na svim tipovima zemljista ,naravno pod uslovom da ima odgovarajuci br. obrtaja kardana .

imaš ti njih i od 14ks.
mislim da je dotičba freza čisto OK što se tiče frezanja bašči, manjih voćnjaka i ostalih nasada.
ja imam takvu frezu (malo jaču) i mogu reći da sam pre zadovoljan sa njom....jest da je bilo malih kvarova ali Bože moj..gdje iam rada ima i kvara...

dotične freze nisu za frezati ledinu, nego već dobro pripremljenu zemlju...i stvar je samo u redovnom održavanju. a mala ide u zemlju do MAX... i nikad do sada nisam osjetio da joj fali ili gasa ili snage...dapače, nikad ne radim pod punim gasom..
a kopačice se mogu suziti do 60cm

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

di ima u hr takve freze za kupiti ili dati naptraviti ii kolko do košta

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

to znam i kolko košta mene zanima rucni rad jel ima ko

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410

krki kaže:
to znam i kolko košta mene zanima rucni rad jel ima ko
Dalo bi se napraviti od neke male freze, recimo IMT-ove.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

e sad trebalo bi mi nesto konkretnih podataka
posto bih sebi pravio frezu jer imam potrebu za njom usljed posjedovanja i prosirivajna vocnjaka i nemogucnosti kupovine iste koja bi mi odgovarala
kod mene u kraju pretezno gravitiraju one stare freze kojima treba ohoho snage , ali meni ne treba to
nekoliko ljudi je uspjesno pravilo freze ovdje ali mi nesto blam da idem da prekopiram pa bi mi trebao poneki podatak , pogotovo pozeljno da neko ima laku frezu , kada kazem laku mislim na ove novije koje zahtijevaju manje konjskih snaga po duznom metru

ciljana sirina je 160-170cm
ciljana dubina 10-15cm, znaci ne trebam kopati do kine :roll:
pogonski traktor za sada vladimirac a ciljani bi mogao biti i neki kinez od 25-30konja
ciljani nozevi sa nju su od tome vinkovica , eto iako ga ne volim ipak od njega ima nesto da se iskoristi :lol:

precizan podatak koji me interesuje je prenosni odnos od kardana do rotora , trenutno imam na raspolaganju redukciju od 1:1,76 znam da su obicno redukcije 1:2 otprilike ali moje misljenje je da bi i ova redukcija odgovarala posto ce precnik rotora biti malo manji nego od vecine freza ove klase

jos bi me interesovalo koji oblik nozeva zahtijeva minimum konjskih snaga a da pri tome radi radnju

i svaki podatak bi dobro dosao , ali najbolje bi bilo da neko vec posjeduje ovakvu frezu pa da malo mi daa kopirajucih podataka :roll:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583

Ne znam jel ti se iplati raditi doma novu frezu. Ako si našel računicu, raspitaj se za noževe od Yanmar freza i dobro bi bilo da malo škicneš s fotićem koju Yanmarovu frezu. U temi Tomo ili Yanmar imaš nekoliko vlasnika Yanmara pa vidi koji ti je najbliži. Bitan je i raspored noževa na frezi. Yanmar freze su sigurno trenutno najefikasnije na tržištu. :axe:

ajurisak

Novi član
Tu od
23 Velj 2010
Poruka
8

Imam ja frezu "Agroservis" MUrska sobota 160 cm, 24 "C" noža, prijenosni odnos ti je 7:1 .Tjeramo ju sa 539 20 god.
nikad nije 539 posustao aod kvarova na frezi ljudski faktor,ostala bez ulja,zaribali ležaji :oops: :oops:

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

Pozdrav svima i dozvolite da se uključim
Freza je dobra za jedan prohod godišnje,bolji je podrivač ili nešto što ne zbija tlo.Drugo ako teren visi može ti zemlju odnijeti voda ako je ravnica i nepropusno može ti "zabetonirati" tlo,previše frezanja mijenja strukturu tla.To je iz mog vlastitog iskustva i moje mišljenje,a vi komentirajte

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

ajurisak kaže:
Imam ja frezu "Agroservis" MUrska sobota 160 cm, 24 "C" noža, prijenosni odnos ti je 7:1 .Tjeramo ju sa 539 20 god.
nikad nije 539 posustao aod kvarova na frezi ljudski faktor,ostala bez ulja,zaribali ležaji :oops: :oops:
7:1 :scratch nemoguce
ajd slikaj ako ti nije tesko

@branko meni freza treba i ne bih ulazio u raspravu sta je bolje od cega

@iwanho a sto mi se ne bi isplatilo da pravim ja sam sebi , znanja imam volje imam vrlo malo materijala mi treba vecinu imam ;)

EDIT
evo slike sto sam danas slikao u prolazu , bas takvu frezu zelim

abcd0002t.jpg

abcd0001g.jpg

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209

Ako ti baš treba onda ćeš je i napraviti.Sigurno imaš vremena,a i siguran sam da će te manje koštat nego kupljena.
Samo naprijed.Pozdrav

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410

Savo, dozvoli da se ja malo uključim.
Uzmi diferencijal od nekog jačeg auta ili kombija, odgovarajuće širine. Uzmi za osovinu freze 3" cijev, ako možeš nabaviti tubing, još bolje.
Sa svake strane napravi prijenos lancem koraka 1". Na lančanicima pripašeš prijenosni odnos na oko 200rpm @ 540rpm kardana.
Promjer bubnja freze neka bude oko 40cm (znaći vrh-vrh nasuprotnih noževa. I još nekaj: prava freza ima 6 noževa po flanđi. Noževi na zadnjim flanđama moraju biti okrenuti prema van (tak da idu što bliže bičnim stranicama).
Eto...

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

e cuj dozvoli , pa meni je drago da se ti ukljucis ;)

elem , ne bih mnogo izmisljao mlaku vodu
to sto kazes diferencijal pa obje strane lancanici nece da moze , treba mi freza koju mozem po potrebi isturiti preko desnog tocka (voce)
a kada je iza oba tocka (baste tj. vrtovi)

reduktor imam
lance imam
lancanike imam
lezajeve imam
za osnovu sasije imam ''U'' prifil sirine 24cm sto je daleko jace nego ovi limici sto fabrika pravi
limova imam

trebaju nozevi , osovina rotora , i par sitnica i sve je tu
ove freze kao sa slike koriste pretezno puni materijal precnika 42mm , ja sam vise pristalice neke debelozidne cijevi mao veceg precnika

bilo bi IDEALNO kada bih uspio kako da napravim bocni pomak sa hidraulicnim klipom ali imam problem gornje osovine koja ide od reduktora do gornjeg lancanika , nemam rjesenje kako bih napravio da se ona produzuje i skracuje , jedino da uglavim neki cijeli kardan :scratch
znaci kacanje poluga i taj cijeli ram na kojem bi stajao reduktor bi klizao lijevo-desno u odnosu na donji postroj na kome je rotor sa nozevima , to ako bi uspio bio bih nevjeovatno sretan

malo me zeza to sto sa sadasnjim reduktorom i lancanicima koje imam dobijam krajnju redukciju 1:1.76 neznam dal' bi to odgovaralo majku mu , da se nece rotor okretati prebrzo :scratch
ako napravim malo manji precnik rotora mozda bi i odgovaralo , obzirom da se radi o ''lakoj'' frezi koja ne ide previse duboko i samim time ne zahtijeva maksimum pogonske snage trakor bi mogao raditi i na malo manjim obrtajima motora , ne mora u pod :roll:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,410

Savo, na Gramipovim frezama reduktor ima šuplji šesterokut, a osovina do lančanika je šesterokutna...ovo se pomiče samo dok freza stoji.
A koliko bi ti pomical frezu?
Malčeri imaju fiksnu getribu, a pomiču se lijevo-desno. Pri tome kardan stoji lijevo ili desno u odnosu na uzdužnu os...
tak da...dalje i sam znaš ;)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134

da da vidi se da stari lisac razmislja tacno kao i ja :mrgreen:

upravo sam o tome razmisljao da recimo izlaz kardana sa reduktora gledajuci od pozadi traktora bude pomjeren recimo 10tak cm u lijevo i reduktor da bude fiksan a da poluge klizu recimo 20tak cm po kucistu pa kada freza ode u polozaj ''desno'' onda bi izlaz iz reduktora bio 10tak cm pomjeren u desno

bocni pomak bi bio dovoljan bilo koliko da moze posto mi ga lako izvesti jer imam i klip koji ide 25cm a imam i izvode na traktoru za dvoradnu komandu , tako da ....... dalje znas i sam ;)

Najnoviji postovi

Na vrh