• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tv serije 700

Draen

Član
Tu od
1 Svi 2020
Poruka
30
Volim ovaj forum jer svi forumasi zele pomoci i iznesu dobra misljenja i daju povoda da problem vidis iz vise strana,, ja zivim u cucerju, imam nesto svoje sume,, za moj kamin dosta je par metara drva godisnje,, grijem se na plin,, to vitlo nece kod mene nikad vuci vise od 500kg, zelio sam samo ugraditi alternator od auta da mi se brze napuni akumulator, jer dok ja dovucem jedno drvo,, ispilim ga na kratko, stavim u prikolicu, da mi se za to vrijeme napuni akumulator,, mislim da bih mogao i postaviti alternator ali neznam dal trebam izvaditi tomin van jer cu izvaditi tomin regler i na to mjesto fiksirati alternator, neznam ga spojiti pa sam pitao zna li netko nekoga u zagrebu tko je to radio da mi to napravi da ne napravim neku stetu

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Spojiti nije problem, debela žica ide na akumulator sa alternatora sa oznake B+ a druga žica sa D+ i na nju preko kontrolne lampice s druge strane spojiti na + koji se aktivira na kontakt brave za punjenje. Ja koristim od nekog fiata 120 ampera na u445, bio je jeftin i lako za spojiti.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
To bi najbolje bilo tražit neki rashodovani agregat bez motora, složit preko kardana pogon i uz pretvarač radit neograničeno🤔 ili nabavit kamionske aku,dobro dođe ko uteg na tomici, a to za alternator na tomi nije neka novost, svaki drugi na oglasu ima montiran, možda stavit neki veći da bolje puni samo je pitanje koliko takvi koštaju, treba do otpada pa vidim sa kojeg auta skinut

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Slažem se s kolegom @ZJ , bojim se da bude ovo više koštalo da se složi stalan izvor struje za to nego složiti redukciju na mehaničko vitlo.
Ma slažem se i ja s time da je tako nešto neisplativo.
Gledao sam cijene na internetu, novo takvo električno vitlo
košta 835$ (5.200 kn) i to je cijena bez dostave a najvjerojatnije bi bilo i carine.
A gdje je trošak svega ostalog, akumulatora, alternatora, remenica, kardana, rada, varenja, konstrukcije....
Mislim da je za tomeka krpanovo vitlo od 3t čak i previše po jačini.
Ovo je vjerojatno nešto iskemijano upopreko,
nekom je naletilo takvo vitlo sa nekog karamboliranog terenca ili kamiona,
pa ga je upogonio ovako.
Kad radiš u šumi prevelika je gnjavaža vući sa sobom akumulatore,
pa preštekavanje kad se isprazni.
Mene je zainteresirala ova tema jer sam i ja razmišljao o tako nečem,
ali kad sam malo stavio sve na papir nemam volje za investiranje.

Ako je tebi za tvoje potrebe dovoljno takvo vitlo, onda samo nađi električara koji će ti
na tomeka ugraditi jači alternator da imaš bolje punjenje akumulatora.
Kad ugradiš vanjski alternator, ono što je na tomici bolje izvadi,
jer neće više imati svrhu, pa sačuvaj ako će ti ikada trebati.
Ako nisi sam to nikada spajao bolje daj nekom autoelektričaru,
nemre to koštati bog zna šta, a svaki autoelektričar će ti to spojit bez problema.

Draen

Član
Tu od
1 Svi 2020
Poruka
30
Pomozite,, prva je slika tominog reglera, sa desne strane su tri zice koje dolaze sa alternatora u regler, sa lijeve su dvije zice (crvena i smedja) koje idu sa reglera i na vijku je crna kao masa, mogu li ja te zice spojiti na alternator (peugeot 106 druga slika) on ima dva mjesta sa oznakama B+, i D+, ako mogu, gdje da stavim koju,, ako ne,, trazim elektricara,, hvala svima
IMG_20210526_164209.jpg IMG_20210526_161538.jpg

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Ove tri koje dolaze sa tominog alternatora ne spajaj nikuda.
Njih jednostavno dobro izoliraj svaku za sebe i ostavi ih sa strane.
B+ ti je akumulator
D+ bi trebala biti pobuda preko sijalice i kontakt brave.
Čini mi se da vidim na tvom alternatoru i W oznaku,
nisam siguran mislim da je to bilo za brojač okretaja.

Draen

Član
Tu od
1 Svi 2020
Poruka
30
Ove tri sa tominog alternatora ja mislim skinuti zajedno sa tominim alternatorom, zanima me samo dal crvena(ona je deblja) ide na B1 a smedja na D1, a crna da ostane i dalje na masi

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Teško mi je reći jer ne vide se oznake, a i pitanje nakon toliko godina
jesu li žice originalne boje.
Poprati kuda žice idu, na tomi je to barem lako.
Znači treba ti jedna deblja koja ide direkt na akumulator, obično je crvena i to je B+
A ovu drugu prati kud vodi, ako vodi na lampicu i dalje na bravicu, ona ti je D+

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
To bi najbolje bilo tražit neki rashodovani agregat bez motora, složit preko kardana pogon i uz pretvarač radit neograničeno🤔 ili nabavit kamionske aku,dobro dođe ko uteg na tomici, a to za alternator na tomi nije neka novost, svaki drugi na oglasu ima montiran, možda stavit neki veći da bolje puni samo je pitanje koliko takvi koštaju, treba do otpada pa vidim sa kojeg auta skinut
Ajd ako nekom padne pod ruku ovakava rashodovani agregat nek me se sjeti pa me spoji s gazdom da probam trgovati ja bi sebi agregat na takav pogoon pokusao slozit (ili kultivator)

Draen

Član
Tu od
1 Svi 2020
Poruka
30
Ako nađeš taj donji dio svaka čast. Doduše ja sam uzimao za 732, ali koliko sam skužio taj dio na 732 drži i blatobrane tako da to nitko ne da. Mi smo svog ručno radili, a za 731 neznam.
Nisam uspio naci donji dio,, ali smo ga ja i moj sogor napravili za 4 sata,, IMG_20210622_151738.jpg

Prilozi

• IMG_20210622_122645.jpg
    IMG_20210622_122645.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 21
  • IMG_20210622_121759.jpg
    IMG_20210622_121759.jpg
    80.1 KB · Pregleda: 21

mbkrhr

Novi član
Tu od
2 Ožu 2020
Poruka
14
Lijep pozdrav.Ovu subotu sam spremao mog TV 730 za zimu,pranje,podmazivanje,zamjena ulja u motoru,zracnom filtru te sam primjetio nakon zamjene ulja u kratkoj voznji da u 3.brzoj sam sebi motor smanji gas a rucica gasa je na polozaju u koji sam je stavio.Dva dana prije tog sve je normalno funkcioniralo prilikom jesenjskog oranja.Ima li netko iskustva sta je u pitanju?Motor je generalno obnovljen prije nekih 150rh.

pepapilar

Član
Tu od
12 Stu 2010
Poruka
271
Lijep pozdrav.Ovu subotu sam spremao mog TV 730 za zimu,pranje,podmazivanje,zamjena ulja u motoru,zracnom filtru te sam primjetio nakon zamjene ulja u kratkoj voznji da u 3.brzoj sam sebi motor smanji gas a rucica gasa je na polozaju u koji sam je stavio.Dva dana prije tog sve je normalno funkcioniralo prilikom jesenjskog oranja.Ima li netko iskustva sta je u pitanju?Motor je generalno obnovljen prije nekih 150rh.
Ono što iz tvojeg posta nije jasno zašto bi smanjivao gas bas u trećoj brzini?
Na tomeku ne postoji ništa što bi reguliralo gas ovisno o brzini u kojoj voziš. Nema nikakvog mehanizma koji povezuje mjenjač i gas. Prema tome možeš probat u leru nabit gas i vidjeti da li će se sam smanjiti.

mbkrhr

Novi član
Tu od
2 Ožu 2020
Poruka
14
Ono što iz tvojeg posta nije jasno zašto bi smanjivao gas bas u trećoj brzini?
Na tomeku ne postoji ništa što bi reguliralo gas ovisno o brzini u kojoj voziš. Nema nikakvog mehanizma koji povezuje mjenjač i gas. Prema tome možeš probat u leru nabit gas i vidjeti da li će se sam smanjiti.
Na leru sve radi normalno sto se tice gasa,samo u 3 brzoj u nekom trenutku smanji gas koda ostaje bez goriva sve dok se ne pritisne kvacilo

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ako je korišten kardan na traktoru, lako moguće da se ojeo zupčanik 3. brzine pa postoji nekakav problem.

Kod mene se npr ojeo i kada dođe pod opterećenje u 3. brzini preskače, pa cupka.

mbkrhr

Novi član
Tu od
2 Ožu 2020
Poruka
14
Ja bi prije rekao da je zupcanik ok ali da ga kljuc zeza
Moguce jer trecu koristim samo za transport,freziram u 90% slucajeva 1.brza i na sporoj vrtnji kardana,a orem 2.brzom.Sve u svemu podkraj mjeseca cu rastavit ga jer sredina ide na reparaturu pa cu odmah otvorit mjenjac i pregledat kljuc,lezaje i zupcanike kako bi bio spreman za proljece

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Sve je moguće, ali na žalost dok se ne rastavi, ne zna se.

@mbkrhr
Nebitno koju brzinu ti koristiš u radu, prijenos snage s mjenjača na vratilo kardana se vrši preko zupčanika 3. brzine, tako da izbor radne brzine ne utječe na gore navedeno.

floion

Član
Tu od
18 Ruj 2013
Poruka
163
Ma 100%. Probaj ubacit ga u 3 i gurati naprijed mjenjac i onda krenuti. Tada ne bi probao iskociti

Najnoviji postovi

Na vrh