• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

dobar nasad jel ides na prosirenje crvena zemlja malo vise informacija gdje se nalazis itd

jel ima kakvog roda vec

M

Mlavac

Guest

Imalo je skoro na svima plodova na po nekim stablima i do 60-70 plodova. Sto je zanemarljivo :|
a inace ja sam od Petrovac na Mlava ili Sumadija ako bolje radi orjentacije :D
Vrlo bih rado prosirio jos par Hektara, mislim da sa vecom kolicinom moze se bolje konkurisati na trziste, ali to su za sad samo zelje

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Zna li se, hoce li ove godine i gdje biti kakva prezentacija rezidbe lijeske???
Usput kad vec pisem i jos jedno pitanje,, kakvo je stanje s vasim liscem na lijesci, jel' otpalo i jeste li obavili zimsko prskanje bakrenim preparatima?
:scratch

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Mlavac zanimljiv izbor sorti lješnjaka ,gdje si nabavljao sadnice odnosno dali si siguran da si dobio taj sortiment koji navodiš , jesi li vršio usporedbu plodova i koje su tebi sorte bolje.
Kod nas se forsira rimski i istarski jer toga rasadničari imaju ali meni bi sada bile interesantnije sorte za kanditorsku industriju da pokušamo udovoljit njihovim zahtjevima.
Bobiću ja imam još 50% i više lista na sadnicama a za špricanje čekam da se poboljša vrijeme da mogu sa traktorom u nasad a sad polako režem mladice i radim neke sitnice.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

JA SAM sve poslove pozavršavao i ostalo mi je još presađivanje nastradalih. oprskao sam prije ovih kiša Nordoxom ( kraj 10mj ) iako nije svo lišće pootpadalo. tako sam napravio i lane i nisam imao problema ( u biti ćekam da počne pomalo lišće otpadati i kad dođu prva 2-3mraza oprskam ) lišća nema više od 2/3. mislim da ćim uhvatite lijepog vremena možete prskati.

također sam već i 7/20/30 razbacao ( pun pogodak prije ovih kiša ) i nema mu više vani ni traga ni glasa :D nek se cijedi do korjena . povadio sam i mladice da ne crpe baznu voćku ( mladice za školu i presađivanje, sam još ostavio jer mislim da voćka nije još ošla spavati zimski sam , a tu ipak ima oštečivanja korijena, i to ću povaditi kad svo lišće otpadne ) znači sve sam zgotovio i sa užitkom brojim litre vode što napokon padaju ( a i ništa od strojeva nisam zablatio, he,he )

pozdrav mlavac i dobro nam došao . izbor sorti je stvarno interesantan. ali kako moje rastu vidim da i ja imam interesantan izbor sorti, pa ćemo moći razmjenjivati slike i utvrđivati koje je koja sorta :lol: imam dvije sorte koje nisam kod nikog vidio i baš me zanima kako se zovu. jednu sam stavio na forum ljetos ali ju niko nije prepoznao a stavit ću nagodinu i drugu ( te imam puno više i dosta je krupna , a plod izgleda ko ono vreteno što sno ko klinci vrtili na stolu pa ćiji će se duže vrtiti )

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

KOd mene je jos oko 80% lista jos gore na granama, ali dosta lagano se otkida sa grana pa mislim da se nece jos predugo zadrzati gore.
U zadnje vrijeme cini mi se da je stablo dosta odebljalo reko bi osjetno u odnosu na ljetni period.
A s poslovima jos ni priblizno nisam pri kraju, kisi gotovo svaki dan pa je ulazak u njivu gotovo nemoguc a planiram prije zime jos baciti nesto stajnjaka i zatrpati ga ako uspijem i podrinuti ako ne prije a ono kad malo pomrzne (jbg kad nisam mogo kad je bilo vrijeme.
I oprskati naravno :mrgreen: :scratch

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Mnogi su me pitali za slike moje drobilice pa eto konačno je stavljam na forum iako je s mobitela pa kvaliteta nije baš najbolja...
Strojevi su novi i isprobani na mojim lješnjacima, te sa zadovoljstvom mogu utvrditi da rade ko singerica!
Kapacitet za drobilicu 400 a za kalibrirku 600 kg na sat u optimalnim radnim uvjetima.
Lom jezgre nepoznat pojam (oko 1%) , a za to je zaslužna vrhunska kalibrirka, uostalom da ne dužim sve možete vidjeti na slikama.

Ovom prigodom javljam svim kolegama s foruma koji imaju problem sa nedostatkom tih strojeva da im mogu izaći u susret i po simboličnim cijenama polupati lješnjake, ukoliko Vam se čekić zamjerio ili baba otkazala suradnju...

Ovako je bilo na testiranju kalibrirke;

Kalibrirani lješnjaci:

Drobilica;

Polupani lješnjaci;

Velimirova čistilica;

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Mozda sam propustio, ali ne znam jesi li kalibrirku i krckalicu sam radio (dao da se radi) ili si kupio gotovo? O kojem redu velicine cijene se radi?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

cuo sam da je u selu pokraj VG jedan majstor napravio nekom kalibrirku moram provjerit ko je to i kolko je cjena posla s materijalom pa javim

PS: turopoljac da nije to tvoja

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Mogla bi biti, dobre vijesti se brzo šire. To mi je inače rođak koji nikad prije nije uživo niti vidio takve strojeve , ali ima puno iskustva u strojobravariji, malu radionicu i dosta vremena jer je u mirovini, pa je striktno slijedeći moja uputstva napravio odličan proizvod. Pošto mi je rođak cijena nije relevantna ali ako ima zainteresiranih javite mi se pa ću ga pitati hoće li dalje raditi i po kojoj cijeni... :D

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

vidim da sam zaboravio selo se zove kuce

izgleda super kolko te doslo mislim materijal

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Da lijepo izgleda , ali je i vrlo praktična i funkcionalna, lako se može premještati jer ima kotače i posebni trofazni prekidač koji omogućava da se ne mijenja smjer vrtnje trofaznog motora, lako se rastavlja itd, itd...
Tu još na slici nije niti pofarbana, sada je obojena zelenim nitro efekt lakom pa izgleda još bolje.
Kolika je cijena materijala neznam jer je to sve majstor sakupio po radioni...nešto sitno smo kupovali.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Turopoljac a kako rješavaš komušinu s istarskog, ja sam zainteresirana za uslugu obrade, ali istarski mi je još u komušini, jedan dio.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Komušinu Istarskog sam dosad čistio ručno :cry: , težak i vrlo spor posao, međutim upravo sam u fazi nabave i tog stroja. Stroj je pogledan , isproban i zadovoljava. Čim zatvorim financijsku konstrukciju stiže...

D

Deanzg

Guest

Bravo ekipa! Svi strojevi rade, budu se testirali i za koju godinu kad bude puno toga za čistit, netko bude imao posla 100 na sat! Tako treba!

L

LJEŠKO

Guest

karla kaže:
Turopoljac a kako rješavaš komušinu s istarskog, ja sam zainteresirana za uslugu obrade, ali istarski mi je još u komušini, jedan dio.

Karla dofuraj istarski kod mene da ti ga provučemo kroz stroj da skinemo komušinu bit češ prezadovoljna!
Pozdrav !

V

velimir

Guest

karla kaže:

to bi vjerojatno i moj stroj obavio u ovoj kutiji što se vidi po sredini, naravno trebalo bi isprobat...

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

danas bio u poljoprivrednoj ljekarni uzet kunilent za premazivanje proziv zeceva i veli nema zabranjen jos prosle godine

jel istina i jel ima neka zamjena za to

R

reddog

Guest

krki kaže:
danas bio u poljoprivrednoj ljekarni uzet kunilent za premazivanje proziv zeceva i veli nema zabranjen jos prosle godine

zabranjen nije bio još prošle godine jer sam ga ja kupio. i sad imam nešto na zalihi.
koja bi zamjena bila za to? nemam pojma, probaj pitati u drugim poljoprivrednim ljekarnama!

nego, koja sorta lješnjaka bi najbolje išla sa istarskim i rimskim?

Najnoviji postovi

Na vrh