Prskanje ti ne može škoditi ali samo sistemik ili još bolje u kombinaciji sa kontaktnim sredstvom. U stvari trebalo bi vidjeti nasad a ne nagađati, neke vegetacije su ranije počele neke kasnije (Lika). Monilija ako je prisutna ona ne zahvaća samo plod nego prelazi i na grančice, što će se očitovati i dogodine. Veoma je važno kako prskati, tj. koliki ti je utrošak škropiva po jedinici površine i prema tome se slaže koncentracija sredstva, to je veoma važno da bi bilo djelotvorno.
E, Nenade, na tebe sam se baš naljutila, iskreno rečeno. Toliko sam prelistala foruma i vaših i naših, ispadoše mi oči od kompjutera, a od tebe ni traga ni slova, a nenada s raznim dodacima ima ko u priči.
Baš mi je tada bilo važno tvoje mišljenje u vezi tih suhih grančica, zbog straha da nije neka teška stvar u pitanju, a nitko ništa ne može sigurno reči šta se dešava.
Te što su se osušile sam u većoj mjeri odrezala (jednogodišnje grančice) do sekundarne grane iz koje su izrasle. Onda sam tretirala sa nekim pripravcima i sad imam probuđene spavajuće pupove koji su kako gdje potjerali (iz nekih je izrasla nova grančica, a neki se tek sad bude i pokazuju da će se aktivirati. To bi trebalo biti najbezbolnije rješenje za nastali problem. Dva stabla 7 godina starosti su se potpuno osušila jer je pametnjaković prskao svoj kukuruz po vjetru a okretao se na rubu moje parcele. Nismo ih vadili možda se što desi s njima. Treba kupiti svu okolnu zemlju i rješiti se problema.
B]Trebalo bi imati na umu i ovo[/B]: Kad je jaka suša kao sada i traje tako dugo može se desiti da voćka sama odbaci plod naročito ako je jako rodna, pa čak i list, prije uobičajenog vremena. U takvim slučajevima se ne radi o bolesti nego suši, špricanje može u tim uvjetima samo pogoršati situaciju. Nenade, molim te daj stavi svoj program prskanja datume, sredstva i koliko čega staviš koliko trošiš škropiva i na koliko grmova. i napiši nešto što bi drugačije radio da sad ulaziš u cijelu priču, nemoj da se sad ne javiš!
Kakva se cijena očekuje za plod kod Vas.