E, Nenade, na tebe sam se baš naljutila, iskreno rečeno. Toliko sam prelistala foruma i vaših i naših, ispadoše mi oči od kompjutera, a od tebe ni traga ni slova, a nenada s raznim dodacima ima ko u priči.
Baš mi je tada bilo važno tvoje mišljenje u vezi tih suhih grančica, zbog straha da nije neka teška stvar u pitanju, a nitko ništa ne može sigurno reči šta se dešava.
Te što su se osušile sam u većoj mjeri odrezala (jednogodišnje grančice) do sekundarne grane iz koje su izrasle. Onda sam tretirala sa nekim pripravcima i sad imam probuđene spavajuće pupove koji su kako gdje potjerali (iz nekih je izrasla nova grančica, a neki se tek sad bude i pokazuju da će se aktivirati. To bi trebalo biti najbezbolnije rješenje za nastali problem. Dva stabla 7 godina starosti su se potpuno osušila jer je pametnjaković prskao svoj kukuruz po vjetru a okretao se na rubu moje parcele. Nismo ih vadili možda se što desi s njima. Treba kupiti svu okolnu zemlju i rješiti se problema.
B]Trebalo bi imati na umu i ovo[/B]: Kad je jaka suša kao sada i traje tako dugo može se desiti da voćka sama odbaci plod naročito ako je jako rodna, pa čak i list, prije uobičajenog vremena. U takvim slučajevima se ne radi o bolesti nego suši, špricanje može u tim uvjetima samo pogoršati situaciju. Nenade, molim te daj stavi svoj program prskanja datume, sredstva i koliko čega staviš koliko trošiš škropiva i na koliko grmova. i napiši nešto što bi drugačije radio da sad ulaziš u cijelu priču, nemoj da se sad ne javiš!
Kakva se cijena očekuje za plod kod Vas.
Pozdrav
Karla imao sam peh , pa se nisam javljao ranije.Ajd' da se popravim
Ovih dana se nisam javio jer sam cekao na razgovor sa jednim covekom koga ovde u Srbiji smatraju velikim profesionalcem u svojoj struci a koja najvise zalazi u zastitu.
Svasta sam cuo a od nekih stvari mi je i muka.Vezano za ovu nasu muku.
U principu koliko sam mogao iz price videti ona susenja grancica su ipak vezana za moniliju , mada coveka nisam stigao odvesti u zasad.Takodje , po njemu prskanje protiv monilije se izvodi iskljucivo pre , za i posle samog cvetanja.Sve posle toga nema rezultata.Bilo je jos pomena ali da ne duzim...
Neke stvari bi sigurno radio drugacije nego sto sam do sada a jedna od prvih koju cu promeniti jeste nacin djubrenja zasada.Kao i kompletnu promenu samih djubriva.
Prskam sve vise i sve vise kolicine vode mi odlazi na to.Mislim da sada trosim preko 1000l po hektaru.Ove godine nema cega nije bilo u zasadu od grinja (koje stvarno umeju da naprave svasta) do svega ostalog.Ovih dana primecujem i bakteriozu koja se pojavila usled ove suse.Prskacu bakrom cim ove vrucine malo padnu da ne bih sokirao zasad.
A ovih dana ne iskljucujem pumpu za navodnjavanje.Strasna vrucina , samo da ne bude nekih nepogoda posle ove vrucine.
U vezi prskanja cu pogledati gde imam onaj program sto sam kacio ranije da ne bih sada iz glave sve pisao.Mislim samo da treba sve vecu paznju poklanjati kojim preparatima se vrsi prskanje posto sam izmedju ostalog za neke koje sam koristio saznao da bas i nisu delotvorni.
P.S. Sto se tice vodotopivih djubriva u nasem slucaju gde su sadnice velike mislim da je mali ucinak od njih jer im treba mnogo vremena ne bi li oni stigli tamo gde trebaju.Folijarno najbolje brzinski resava probleme pogotovo kada je ovakva susa u pitanju a i stedi pare koje je bolje upotrebiti na kvalitetna vestacka djubriva i dati ih biljkama na vreme i fazama kada im ono stvarno treba.