da tako sam otprilike mislio, konoplja ostavlja ogromnu zelenu biomasu koja se može iskoristiti kao zelena gnojidba i na taj način izuzetno poboljšava karakteristike tla, vodozračni režim, više organske tvari u tlu.... i sve što ide dalje sa tim...Hm, kako konoplja vuće loše tvari iz tla? On je čini mi se mislio da konoplja može rasti na svakakim tlima, a kad se malčira drastično poboljšava vodozračni režim tla,ne?
lijesku ti se uvijek preporuča rađe saditi u jesen, zato jer sada mora hvatati ukorak sa vegetacijom ovako, preporučam ti da rađe pričekaš jesen, a ako misliš saditi u proljeće onda je bolje što prije, samo pričekaj da prođove niske jutarnje temp. sadaPozdrav svima vama forumašima i poljoprivrednicima. Pročitao sam puno korisnih informacija i savjeta o uzgoju lješnjaka. Ovih dana namjeravam zasaditi 1hektar, sorte istarski dugi+rimski. Što mislite dali je prekasno s obzirom na to kakvo je vrijeme trenutno, dosta vlažna zemlja i dosta toplo vrijeme?
Pozdrav svim forumašima, zanima me kako stojite s državnim poticajem za ljesku, tu u mojoj okolici kažu ljudi da nisu dobili 2 godine ništa a neki i više, jel ima poticaja za ljesku ili su to samo puste priče.
Kažu ovako: da bi se dobio godišnji poticaj trebaju se papiri predati od 01.04. do 15.05.Pozdrav svim forumašima, zanima me kako stojite s državnim poticajem za ljesku, tu u mojoj okolici kažu ljudi da nisu dobili 2 godine ništa a neki i više, jel ima poticaja za ljesku ili su to samo puste priče.
hvala puno na informaciji :icon_fU:Kažu ovako: da bi se dobio godišnji poticaj trebaju se papiri predati od 01.04. do 15.05.
Poticaj za 1hektar je 2050kn, ako ste u posebnojdržavnoj skrbi još plus 350kn, a ako ste sadili istarski dugi i imate za to certifikat dobije se još 700kn jer je to hrvatska autohtona sorta.
Konačni poticaj u tom slučaju iznosi 3100kn što je sasvim OK.
hvala puno na informaciji :icon_fU:
Kažu ovako: da bi se dobio godišnji poticaj trebaju se papiri predati od 01.04. do 15.05.
.... a ako ste sadili istarski dugi i imate za to certifikat dobije se još 700kn jer je to hrvatska autohtona sorta.
Odnosi se na cijelu državu.reci gdje si pronašao ovaj podatak, da li je to nešto na lokalnoj razini ili se odnosi na cijelu državu?
Odnosi se na cijelu državu.
Detaljnije o IAKS mjerama:
http://www.moulis.hr/Edukacijski kutak/Kategorije/Novosti/IAKSmjere.html
Tekst u cijelosti se može pronaći u narodnim novinama.