Pozdrav svima, iako nisam dugo ništa pisao, čitam forum i borim se sa problemima u nasadu kao i svi vi.
Nasad nam je star 5-6 godina, imamo 3 pozicije i na sve tri je različita situacija.
Draženovo - bolje biljke stabla su visoka oko 1m, na parcerli loše biljke su visine 0,5m
Najlošija parcela - isto - pola metra i oko metar.
Pozicija gdje su nam stabla visine cca 2m je u redu i za nju nismo radili analizu.
Molim da malo pregledate analizu i da me i vi posavjetujete što da radimo.
Preporukom Agronomskog faktulteta smo kupili gnoj, pola količine smo bacili a pola čekamo sad za kojih 2 tjedna.
Također, pripremili smo i 2 tone agrovapna što je isto preporuka.
Oznaka
uzorka
dubina
(cm)
pH
%
mg/100 g tla
H2O
1M KCl
humusa
N
P2O5
K2O
DRLJANOVAC – DRAŽENOVO; površina 1,0 ha (loše biljke)
8242
0-30
5,55
4,08
1,48
0,08
7,80
15,20
8242A
30-60
5,47
4,05
1,20
0,07
2,60
9,60
DRLJANOVAC – DRAŽENOVO; površina 1,0 ha (bolje biljke)
8243
0-30
5,83
4,47
1,97
0,10
5,90
16,20
8243A
30-60
5,69
4,57
1,31
0,10
2,90
11,00
Ne mogu učitati tablicu iz vord-a, ali vidim da ih je poredao prema dolje.
Hvala i pozrav svima,
Tunera
smo jučer kupili Benasi sa Hondinim motorom ..5.5ks
Frezali smo, okopavali oko lijeske.
Dubina je okopavanja je bila oko 7-15-20cm. Zanima me da li vi koristite kopačicu za okopavanje i koliko puta godišnje okopavate.
Primjetio sam da smo na tu i tamo koljem stablu oštetili površinski korijen, (ne jako, odrezali koji kraj žile na dubini od cca 10-15cm. Ta su stabla visoka oko 2m,
Koliko je njima korijen duboko i da li je to značajna šteta?
Znam da je preslika korjena nadzemni dio stabla i da toliko ide u širinu.
Također smo nagrnuli i zemlju prema stablu malo da to malo podignemo kako bi sačuvali vlagu ako bude suše.
Probat ću analizu unijet preko slike.
Hvala i još jednom pozdrav,
Tunera
Preporuka je:
Iz rezultata kemijskih analiza tla te na temelju obilaska terena može se zaključiti da se radi o psudoglejnim tlima koje karakteriziraju loša fizikalna i loša kemijska svojstva. U tlu dominiraju frakcije praha i gline što svrstava ova tla u skupinu praškasto glinasto ilovastih tala (PrGI).
U pogledu kemijskih svojstava analizirana tla su jako kisela do kisela. Najniža pH vrijednost tla utvrđena je na parceli „Draženovo“ ispod loših biljaka, zatim na „najlošijoj“ parceli, dok je nešto povoljnija pH reakcija utvrđena ispod boljih biljaka na parceli „Draženovo“. Zbog jako kisele i kisele reakcije tla potrebno je provesti kalcizaciju tla sa 3 t/ha fino mljevenog vapnenca. Polovinu primijeniti odmah, a drugu polovinu na jesen.
Zbog slabe opskrbljenosti tla humusom i ukupnim dušikom predlažemo prihranu lijeske sa KAN-om u količini od 75 g/m2 tijekom ožujka, te sa 50 g/m2 početkom svibnja. Površina koja se gnoji definirana je obodom krošnje.
Kako se radi o tlima slabo opskrbljenim fosforom, a umjereno opskrbljenim kalijem predlažemo osnovnu gnojidbu tla na svim površinama s 75 g/m2 NPK 7:20:30. Osnovnu gnojidbu provesti odmah.