Komentar za gusti sklop:
pozitivno po logici zaključivanja što znači da ne mora biti točno:
-veći broj sadnica i veći prinos po jedinici površine (interesantno za nas koji nemamo više gdje saditi)
- ako ulazi u rod u 5. godini dobivamo prinos znatno prije nego sada
- lakša obrada i berba
negativno: više ulaganja (sadnice, armatura, žica, navodnjavanje ako je potrebno? rezidba izboja više radnih sati - skuplja proizvodnja
nepoznato: način rezidbe i kako je obaviti,visinska rezidba, gdje je kraj visine.
kako se ponaša ovaj sistem uzgoja u punoj rodnosti-dali je održiv u uzgojnom smislu.
Moj zaključak: mislim da nisu sve sorte pogodne za taj uzgoj,
sadni materijal mora biti uzgojen za taj sistem
možda se izboji mogu regulirati sa izborom sorti koje ih manje izbacuju ili stavljanjem malč folije. više uloženog rada i veća investicija ali ako se postigne veći prinos i raniji rod vrijedilo bi ući u to. Kada Moulisova plantaža pokaže rezultate ja sam za ovo. Svaka čast Moulisu, čovjek proizvodi sadnice i ako je svoju aktivnost usmjerio u pravcu da ide korak dalje od drugih OK.
Podigao je on rasadničarstvo na puno veću razinu nego je to bilo prije 10 godina,
I na kraju, htjeli priznati ili ne, on je ipak pionir u ovom poslu i na ovim prostorima.
Moulis prodaje svoj proizvod -sadnice. Znamo, da bi se nešto dobro prodalo mora imati neku svoju priču ali koja drži vodu, ako je sve kako je kod njega prezentirano mislim da će mnogi od nas ući u ovo.