Da, bilo bi super kada bih to znala uraditi. Prvi put danas u zivotu koristim neki forum. Za svaku poruku se lijepo pitam da li ce proci. Eh, da...bilo bi super kada bi rijesili problem, a sve dok jedina jaucem ovdje, nije hitno...naucicu pa pokazati....svakako slike postoje...Bilo bi super da si to malo fotografirao i postavio slike da i drugi nešto nauče od toga.
Nema ovo veze sa grinjama.Kod nas je problem jer smo mi usli kasno u posjed i ne znamo tacno sta je radjeno od preventivne zastite. Sada, sta je tu je, valja spasiti ono sto se spasiti moze. Pitanje je sada da li ponavljati prskanje demitanom i u kojoj koncentraciji? Napad je vidljiv bio na dijelu zasada, e sad da li kod vrsta koje pristizu ranije ili.....ne znam to (problem je u tome sto u ovom trenutku jako malo znamo). Ostatak zasada je cist, barem se ne vidi nista.
Citamo forum dugo (oduvjek smo suprug i ja zeljeli uzgajati ljesnjak) i dobro se sjecam, Karla, Vasih preporuka da se nepotrebno ne smara ljeska sa previse tretiranja. Od naredne godine, zaista planiramo raditi drugacije, jer prethodni vlasnik je prskao bjesomucno, a preskako neke obavezne mjere. Tako nam se barem sada cini.
Hvala Vam mnogo na pomoci, doista je dragocjena.
Molim Vas samo, za misljenje da li ponavljati prskanje ili je mozda ono kupanje ljeske bilo dovoljno?
Zadnjih godina praktikujem zbog razlicitosti sorti i njihovog kasnijeg otvaranja da to prvo prskanje sa insekto-akaricidima ponovim posle7-10 dana a onda se bacam na redovno prskanje.Pozdrav Nenade.
Tvoj program prskanja kojeg si davno kačio, imam pred sobom, visi na zidu nakon onog napada gusjenice kod mene prije koju godinu.
I upravo prema njemu se rukovodimo. Zato i pišem da su svi kalendari orjentacijski koje dobivamo zakašnjeli s nekim zaštitama što se lješnjaka tiče.
Ti ideš akaricidom-insekticidom već krajem drugog mjeseca. a ovdje 90% ljudi to ne radi mogu se kladiti i zato nije čudo što je ove godine baš grinja jer joj je pogodovalo vrijeme napravila dosta štete na nasadima.
U tom slucaju moras ponoviti.Nenade,
ovo jesu grije, tako su ih identifikovali analizom u Institutu za zastitu bilja.
Za ranije ne znam, ali od marta je to islo ovako:
25.03 jumper 400 gr ha
ditan 1 kg ha
15.04. jumper
ditan
03.05. mankozeb
pehar
plan
05.05. vertimec 800 ml na 1000l vode
Vertimec je preporuka sa Instituta, a valjda su oni znali koji je tip grinja (pretpostavljam, jer su cekali sefa da bi mi preporucili koktel)
Dakle, prskanje ponavljam. Hvala na pomoci.
Za sledece prskanje nakon ovoga, nemam pojma...valjda KAPTAN +KALIPSO