Aludirao je Gingi na mene kad je spomenuo uzgajivace u blizini ali i one koji su upotrebljavali bakar (citaj bordosku juhu) i to citave godine,,,
koncentracija bakra bila je osjetno slabija od preporucenih odnosno koristio sam 3 kg modre galice na 800 litara vode,,,
nisam primjetio nikakvih šokova kod biljke niti bilo kakvog zastoja u rastu nakon apliciranja,,,
s obzirom na veliku kiselost zemljista (koje eto tek sad napokon rijesavam) i na bakar ja imam normalan prirast ljetorasta na nekim mjestima i preko 60-70 cm,,,
buduci da muku mucim sa savjetodavnom sluzbom na mom terenu susrecem se sa mnogim problemima o kojima ucim na svojim greskama i u hodu,,,
zavidim svima koji mogu i imaju korektan odnos sa savjetodavcima jer ovaj moj sigurno nece u moj nasad bar nr da ga ja zovem,,,
ove godine ima susenja najvise do sad, zapravo od samog pocetka muku mucim sa djelom parcele koja je visinski najniza i na kojoj sam do prosle godine redovito imao problema sa povrsinskim vodama koje bi se zadrzavale nakon iole jaceg pljuska,,,
no sad je i taj dio iza mene i visak vode je na neki nacin rijesen ali sad se pojavilo to susenje koje sam prije pripisivao bakterijskim bolestima a kojima se i sad polako vracam,,,
u međuvremenu je kao varijanta visila teza o mogucim posljedicama grinje ali kupnjom lupe ta je mogucnos odbacena,,,
buduci da ja vodim psiholoski rat sa liscem (mada Gingi kaze da pretjerujem) teorija povezanoti grinje i bakterijskih bolesti isla je na nacin da sam mislio da grinje prave rane koje otvaraju put za napad bakterijama,,,
proslog proljeca je list bio izmucen jakim proljetnim vjetrovima i treba zaista biti umjetnik znati prepoznati bakterijski napad od vjetrom izmucenog lisca,,,
nakon teorije sa grinjama i eliminacijom grinja jer ih sa lupom 40x ne vidim a nije bilo niti "razbucanih pupova koji bi odavali da je napad bio u toku bio sam uvjeren da susenje pojedinih grana dolazi od monilije,,,
moram napomenuti da do sad nikad nisam koristio sredstva niti protiv monilije a niti protiv grinja,,,
sto se dogodilo ovog proljeca?
zapravo jos tokom zime kod rezidbe nije se dalo naslutiti da bilo sto sa pupovima nije u redu (govorim o granama kod kojih je kasnije doslo do toga da pupovi nisu potjerali),,,
međutim sad vidim da se biljke obnavljaju, tjeraju iz postranih spavajucih pupova lisce je broncano crvenkaste boje kao nakon napada grinja ali grinju na lupi ne vidim, bar nisam vidio kad sam gledao,,,
nedostatak vremena i ne rjesavanje situacije dovodi do nekih novih saznanja a to je da se ne radi o napadu monilije jer kad monilija sasusi granu nema tu vise kretanja vegetacije,,,
imam jos nekih poslova za obaviti a onda cu se posvetiti nasadu i donijeti odluku ide li se u drasticni rez ili ,,,,,,
kod mene je u pitanju cca stotinjak sadnica i sve se nalaze na dijelu plantaze na kojem sam imao problem sa vodom,,,