Bakterije su svuda oko nas. Njih ne možemo eliminirati. Ta gljivična oboljenja tipa nekroza, monilija i sl. nastaju ako se desi oštećenje na biljci tj. slobodni prolazi (promatramo biljku od korjena do vrha sa listovima i cjvetovima i plodovima). Znači moj zadatak kroz godinu- sezonu je da svedem oštećenja odnosno prolaze na biljci na minimum.
Oštećenja mogu biti od rezidbe: dezinficiram škare i premažem rane na rezu
Oštećenja od insekata: tamanimo sa insekticidom sve što leti, siše, grize
Oštećenja od obrade ako ima odmah sanirati, pili reži premaži voskom.
E sad gdje je još otvoreno kroz čega može da uđe. CVATNJA -najosjetljivije razdoblje. i kako onda ne ići sa zaštitom? Ja osobno nisam ove godine tj. ne volim petljati da ne naštetim ali jesam odmah nakon cvatnje i to bakrom. Sva druga tretiranja su mi bila pokrivena ko nikad dosad i opet ima tu i tamo problema. Znači ne možemo imati sve 100%. doduše kad je ovakva rodnost onda i nije problem. No sada se pokazuje na istarskom ono njegovo žutilo i pjegavost na lišću i na komušini, a ima nešto i monilije i nešto truleži. Pa razmišljam do berbe je1,5mjesec i to nije baš malo a ako nastanu povoljni uvjeti za razvoj bolesti da ne ode to sve u krivo. Znači moramo još jednom u zaštitu.
Bobiću ima jedan veliki problem što se desio u ovoj sezoni, uz sve ovo navedeno. Bio je dosta dug period suše, i sada je, stabla su prepuna roda, koji traži hranu, biljka je dala koliko je imala, oslabila je, iscrpila se maksimalno. Onda je došlo puno kišurine. biljka je naglo povukla vodu, unutar ploda dolazi do jakog tlaka usred čega dolazi do pucanja ploda (na lješnjaku nevidljivo golim okom, dok se na grožđu to vidi i golim okom) kroz te "pukotinice" ulaze gljive,bakterioza, koje su izazvale trulež ploda. On je propao prije nego se pošteno i oformio. ponegdje su vidljivi ti sivo smeđi nekrotični dijelovi izvana na ljusci a ponedgje je sve ostalo unutar ljuske. Taj dio bi se efikasno mogao rješiti samo navodnjavanjem da se ne dovede biljka u situaciju prevelike suše. Ili prskanjem prije kiše i nakon kiše samo što to opet nebi 100% pomoglo, jer negdje bi sigurno došlo do bolesti. Ovo je prva godina da je takav urod i mi nismo to spremno dočekali, odnosno nismo znali kakve ćemo prepreke morati preskakati. Sve u svemu moramo biti zahvalni i zadovoljni. Ali do berbe može još svašta, mimo naše volje da se desi.