Au Karla Signum sadrzi 334g aktivne materije ,tako da su bili jako precizni i tacni-1kg na 1000l ,tj. po hektaru....... sa uputstva na SIGNUM-u
lijeski i orahu
•sive pjegavosti lista u količini 1,0 kg/ha. Tretiranje započeti početkom razvoja listova.
Dopuštene su maksimalno dvije primjene u vegetaciji
Dok savjetodavna navodi tretirati krajem 5. mjeseca.
Lijeska cvjeta prije listanja i zaštitu od ovih bakterioza bi onda trebalo obaviti u punoj cvatnji po ovome izgleda nekim drugim sredstvom u tu svrhu npr. tebukonazol. a mi se u to vrijeme vrtimo sa bakrenim preparatima što je opet po ovome zakašnjela priča koja treba da se dogodi još ranije.
Dakle neki orjentacijski plan bi bio nakon berbe bakar 1x, kad otpadne sve lišće opet bakar 1x, u punoj cvatnji tebukonazol 1x, za 14 dana tebukonazol 1x, kod prolistavanja signum 1x, za 14 dana signum opet, krajem 5. mjeseca signum 3. put. (može i ne mora zavisi od godine ako je suho možda ne) A kombinirati ovo sa insekticidom od pojave prvih plodova (stjenica i ljeskotoč), gusjenica također dolazi u redovitoj zaštiti. Sada još ova količina signuma kod nas je preporuka 1 kg/ha, a na talijanskom linku stavljeno je 33,4g/100 l to je sadržaj aktivne tvari sa signuma pa nije valjda da stavljaju 1kg/100 l.??!! Molim komentar!!!
Sto se tice prskanja Italijani nikada ne prskaju u vreme cvetanja, to je kod njih neko pravilo.
Ja sam po tom sto sam uspeo iscupati isao ove godine prvi put sa bakrom u prvoj polovini aprila i onda jos posle 15-tak dana jos jednom, naravno sa redukovanim dozama bakra.
Taman kada se to obavi krece maj mesec i pravo vreme za ta 4 tretmana sa fungicidima.Treba krenuti prvo sa tebukonazolima.U sve te tretmane treba ukljuciti i insekticide i eventualno neku prehranu preko lista.Meni se ovo pokazalo ucinkovito ,pogotovo po pitanju prevremeno prazno opalih.Prakticno ih nisam imao.
Naravno tretmani sa bakrom posle berbe i po opadanju listova-obavezno.
Mislim da su sve te bakterioze polsedice slabog koriscenja bakra a mislim da su Italijani po tom pitanju bili losi i zato sada prskaju i u sezoni.Mi ih trebamo pratiti i uciti ,pa sta nam bude.