• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

telnett

Član
Tu od
16 Lis 2010
Poruka
81
Ovo je moja planataza koju sam zasadio prosle godine za sada nisam imao nekih vecih problema . Imam posadjeno Halski Rimski Ludolf i par stabala crvenolisnog Lamberta . To je za sada imam u planu da prosirujem ali o tom po tom kako bude para i mogucnosti za kupovinu okolnih parcela jel .

 
Posljednje uređivanje:

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107
I sam sam zadovoljan kako mi napreduje sa rastom,imam jedan manji dio gdje mi nekako stagniraju sadnice ali gledajući u cijelini sam zadovoljan a rezidbu provodim sam,bio sam na par pokaznih rezidbi a kasnije ću dovest stručnjaka da jednu godinu on napravi rezidbu.
Uroda je nešto bilo mada manj za cca 20-30% od očekivanog ali poslije svih onih kiša i leda koji je bio ja sam zadovoljan.
Najveći problem mi je ove godine stvarala kiša odnosno pošto tlo obrađujem(držim rahlo) treba mi poslije kiše barem pet dana lijepog vremena da mogu sa traktorom u nasad tako da nisam u optimalnim uvijetima obavio špricanje sa mankozebom i tu mi je znatno smanjen prinos.
 
V

vedran5

Guest
Pozdrav svima!
Posadio bi u vrtu nekoliko lješnjaka.Brine me stalno izbijanje mladica iz zemlje,i nakon par godina dobijem grmlje.Inače to režem ali izbojci otežavaju košnju.Posadio bi domaće lješnjake iz mog vrta(otkopao sam mladice).Ima li rješenja?
Molim pomoć.
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Ima, ako ne zelis ici herbicidom po izbojcima. Nabaviti sadnice cijepljene medvjedje lijeske. Ona raste kao drvo i ne izbijaju izbojci.
 
V

vedran5

Guest
Hvala Smiljan.Znaš li možda kad počnu dolaziti u rod?Kad kupljena i cjepljena,a kad ona iskopana od korjena?
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Za medvjedju lijesku ne znam, a ostale ti dodju u prvi, minimalni i sporadicni rod, u trecoj (neke sorte i drugoj), a neke sorte (rimski) u cetvrtoj godini.

Jedino se moguce nismo razumjeli za medvjedju. Medvjedja lijeska je podloga za cijepljenje.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
pozdrav svima!

netko iz Pleternice je po mom kraju ( đakovštini ) usisavao lješnjak sa strojem i čak i otkupio nešto!

jel netko za o kome se radi! može i na PP!

smiljane ti si nešto guglao o lješnjakovom ulju! kolko kg lješnjaka treba da bi se dobila 1l zejtina! :)
 
C

cercilmk

Guest
uzgoj ljeske

Bok svima koi citate ili sudelujete u Forumu.Pratim vas godinu dana i stvarno ste dobri i seopfatni. naime, danas e prvi suncani dan u Skoplju nakon tridesetak kisnih dana , i evo da se i ja javim i objavim svoju satisfakciju zivota ljeska.
Ovog trenutka imam najveci nasad u Makedoniji izragen po p.s. (po iskazu Katedre za vocarstvo u Skoplju).
Idemo redom:radise za 8 ha t.s. c-ka 4500 sadnika , nasad je 20 km pred Ohrida , severoistocne dispozicije, PH -6,2, nadmorska visina 828 m., vodeni talog retroaktivno 800-900 mm na godisne nivo, c-ka 275 do 283 suncanih dana , zemja je sa padom 8 %.
Sve faze predvizane u Programu koje je izradila Katedra za vocarstvo - Skoplje je realizovano. Sve je pocelo 01.02.2006 god. (jako susna i topla zima)
Prvi ulazak je bio rovokopacem koji je napravio na 8 ha, 8 vertikalnih preseka na h-2 m. da bi se videla struktur slojeva zemlje , krcenje zbunova, oranje , posejali smo: stocni grasak , ovas i jecam, u maju doneto je 250 tona kravjeg stajnjak , u 6 mesecu u punoj snazi sazrevanja hleba ( stocnog graska,ovas, i jecam)ovih 250 ton stajnjaka je rastureno nekom priklucnom prikolicom po zelenom tepihu, zatim je dosao neki "Karlo Veliki" traktor i pocela je sideracija sve je to rigolovao i sva ta zelena masa i stajnjak nasli su se preko pola metra ispod zemje, u 7 mesecu nosio sam pitku vodu do placa daljina 3 km. u kanalu koji je kopao rovokopac posavio sam crevo 50 mm. (16 bara) radni pritisak vode iz vodne zaednice je 11 bara tako sam obezbedio 2,96 litara vode u sekundu, istog meseca plas je zagraden zicanom pletivu visina 2 m. razmak betonskih betoniranih stubova 3 m., sadni materijal leseke (3500 kom RIMSKI i 1000 kom. DAVIJANA aromatiicna, LUDOLF, HALSKI ZIN i NJEMACKI EkSTRA JAGLI), oni su bili u plastenike " Instituta za vocarstvo" - Skoplje ugovor potpisan 01,2006 god. Kako je vreme avgusta 2006 god. bio pravi pakao sa preko 40* c. korenje trave koja je rigolovanjem dosla na povrsini sva je izgorela , od dgugoj polovini avgusta do krajem oktobra 2006 g. ovih 8 ha bar 5 puta je orano, tanjirano, frezirano da nije bilo ni jedne jedine zelene trave, krajem oktobra pozvan je geometar sa teodolitom koji je odredio prave uglove parcele i obelezio redove (nasad je 4 x 4 m), novembar 2006 god donet je ovciji stanjak 50 t. i pocela je priprema za sadnju u brazdama od jednog pluga a na obelezanom mjestu ubacen je ovciji stanja, sredinom novembra je preuzet sadni materijal iz Instituta (platio 5000 sadnik, uzeo 3900) toliko je bilo ozileno za 1 i 2 klasu standarda, zatim pocela je sadnja umakanjem u kravju balegu za bordovom corbu, krajem novembra je zarvsena sadnja i pocetak povratak zemje branom za sneg.
I evo par slika nakon 3,5 godina rasta da odmorimo oci, smirimo dusu u ocekivanju 5-te vegetaciske godine.
Photo-0019.jpg

Photo-0034.jpg

Photo-0029.jpg

Photo-0049.jpg

Sto se tice nasada jos je pod budnim okom Katedre za vocarstvo i Fitopatologije t.s. saradnja se nastavlja .
Ulozeno je jako mnogo da bi bilo jednostavno , ali to je satisfakcija zivota da se mora raditi i samo raditi.
Pozdrav iz Makedonije svima koji mogu izdrzati 5 do 6 vegetaciskih godina sa non stop ulaganja do pocetak prvog proroda i vracanje ulozenog.
 

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Ulozeno je jako mnogo da bi bilo jednostavno , ali to je satisfakcija zivota da se mora raditi i samo raditi.
Pozdrav iz Makedonije svima koji mogu izdrzati 5 do 6 vegetaciskih godina sa non stop ulaganja do pocetak prvog proroda i vracanje ulozenog.[/QUOTE]

lijep pozdrav cercilmk iz kišne hrvatske! i dobro nam došao! ovo je vrlo lijepo rečeno i okrutno točno! prelistavao sam malo stare postove i to je kontam jednom prilikom spomenuo! stvarno treba imati i financijske i fizičke snage lješnjak izgurati do nekakve rentabilnosti ( mislim na nas koji sami obrađujemo voćnjake )!

davijana mi je nepoznata sorta ( nisam se još susreo sa njom ), literatura za halski kaže da je super ( također nema nijednu sadnicu, a volio bih imati ). ono što sam sretao po medijima mislio sam da se u makedoniji više sade lambert sorte. znači i kod vas je rimski popularan!
jel bilo već ploda!
 
C

cercilmk

Guest
uzgoj ljeske

Prosle 2009 god. nastala je polemika sa "katedrom za vocarstvo"jersam na svoju inicijativu krajem maja poskidao sav zeleni plod.Ta godina imao sam najveci rast zelene mase.Da ne bi bilo frke i ove godine ja sam opet nagovestio,na jedan deo skinut je zeleni plod krajem maja,na drugi deo nisam(ostavio plod).Razlika je ocikledna u prirastu zelene mase tamo gde nije bilo ploda.Da budem jasniji(ovo vazi samo za mene)par ljesnaka me ne mogu obradovati na zbunu sa h-1,5m visina,nego zbuna od h-3m nakiten ploda kao novogodisna jelka.I taj dan ce doci.Sakupio sam c-ka 600 kgr u ljusci.

Photo-0046.jpg
 

klubicko

Novi član
Tu od
2 Stu 2009
Poruka
21
Pozdrav
Naš 1,5ha nasad lješnjaka je u trećoj godini. Posađeno je 90% Istarski duguljasti i 10% Rimski kao oprašivač, razmaka 3,5 x 4m.
Interesira me navodnjavanje.
U kojim mjesecima bi trebalo navodnjavati lješnjake i koliko vode je potrebno dnevno jednom stablu?
 
D

Deanzg

Guest
q

Moje iskustvo je ovakvo... Tamo gdje mi je nasad 50 metara od potoka i mogu imat navodnjavanje, tamo rastu slabo.... A na brdu, gdje je zemlja suha i zbog strmine ocjedita, tamo najbolje ratu... Ni sam ne znam kaj da delam... Koliko ih ima smisla navodnjavat kad su blizu vode, i zemlja nikad nije suha a ne rastu kak bi čovjek očekivao...
 

JAROMIR

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
98
Dali netko zna kako se kreću cijene strojeva za čišćenje lješnjka, dakle krckalica, puhalnik kalibrator, i da li ste upoznat dakle ulaskom u EU hoće li strojevi tj. dijelovi koji dolaze u kontakt sa lješnjakom morati biti izrađeni od prokroma, rosfraja ili nekih drugih nehrđajućih materijala. intenzivno radim na nabavci tih strojeva, trenutno me brine gore navedeno, jer sam prilikom obilaska više ljudi koji imaju strojeve ili se bave izradom istih zamjetio da su isti napravljeni od raznih ljevova (valjci), željeznih cijevi, te raznih vrsta limova. molim za pomoć i pojašnjenje ako sam u pravu ili ne. hvala
 
Posljednje uređivanje:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Ulovio sam kapitalni lijesku!
Visina od 10 do 15 metara
Širina stabla 2,5 do 3 m obujma
Prinos oko 1,5 milijuna kuna po hektaru

p1080686medium.jpg

p1080691medium.jpg

p1080695medium.jpg

p1080694medium.jpg

p1080693medium.jpg

p1080690medium.jpg

p1080688medium.jpg
 

Podravec

Član
Tu od
4 Velj 2009
Poruka
89
Ulovio sam kapitalni lijesku!
Visina od 10 do 15 metara
Širina stabla 2,5 do 3 m obujma
Prinos oko 1,5 milijuna kuna po hektaru

Po ovim slikama u pitanju je Corylus colurna L. (medvjeđa lijeska).
 

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Tako je, spada u pradrveće.

Corylus colurna, medvjeđa lijeska

Corylus colurna L. je arktoterciarni relikt prednje Azije i Balkana, većinom u refugialnim kajonskim šumama Carpino-Acerion hyrcani. Zapadna joj je granica oko Orjena i Neretve, po vlažnim klancima, kanjonima i ponikvama podno Čvrsnice i Veleža, u šumama Juglandi-Coryletum colurnae i Ostryo-Coryletum colurnae.

A pogledajte članak iz savjetodavne službe!

REPORTAŽA 22.09.2008. 10:18
Putovima lijeske po Italiji

U ranim jutarnjim satima 10. rujna 2008. vesela-tada pospana družina koja se sastojala od dva izuzetno izdržljiva vozača, dvoje nadasve stručnih i educiranih vodiča, četvero stručnih savjetnika te 20 proizvođača lijeske sa zasađenim površinama od 5-50 ha s područja sjeverozapadne i istočne hrvatske krenulo je na dugo planirano putovanje po Italiji.

--------------------------------------------------------------------------------

Putovanje je organizirano u okviru edukacije proizvođača lijeske koja se unazad 5 godina intenzivno provodi na daruvarskom području a nastavak je i izvršenje obećanja proizvođačima lijeske sa organiziranog izleta na plantaže lijeske u Orahovici gdje sam im obećao da će iduće putovanje biti u inozemstvo kako bi mogli usporediti našu i proizvodnju u Italiji koja je trenutno druga po proizvedenim količinama lješnjaka u svijetu (prva je Turska).

Prva postaja na našem stručnom putovanju bilo je poduzeće „VITRO-plant“ u Ceseni koje u „in vitro“ uvjetima proizvodi godišnje 10 000 000 virus free podloga. Uz podloge za jezgričavo i koštičavo voće proizvode „in vitro“ i za našu ekskurziju vrlo zanimljive podloge medvjeđe lijeske Corylus corulne koja raste kao stablo, ne daje izdanke pa je idealna kao podloga za uzgoj plemenitih i kvalitetnijih sorti. Unatoč proizvodnji ovih podloga tijekom cijelog putovanja nismo mogli saznati gdje bi se takove cijepljene sadnice mogle i kupiti.

Slijedeća postaja ovoga putovanja bila je tvrtka „Oliver“ u mjestu Dugenti koja proizvodi uređaje za sakupljanje plodova tzv. „kišobrane“ u koje se sakupljaju koštičavi plodovi koji se sa stabla tresu tresačima. S obzirom da je učinak ovakvog načina berbe mali (8 stabala/sat) a plodovi lijeske sami otpadaju i kupe se sa tla naš je zaključak bio da ovakva oprema nije za lijesku ali se vrlo učinkovito može upotrijebiti u berbi masline i višnje.

Najzanimljivija postaja ovog putovanja bila je ipak posjet mjestu Giffoni u okolici Salerna, području gdje dominiraju nasadi lijeske i oraha. U tom mjestu posjetili smo vrlo ljubaznu obitelj proizvođača ljieske koja posjeduje oko 20 ha vlastitog nasada te živi od njega.

Obitelj je uključena u tzv.asocijaciju (udrugu) od 100 proizvođača lijeske preko koje plasiraju svoje proizvode.

Pošto je berba prošlog dana na plantaži završila nismo mogli vidjeti mehanizaciju u berbi koja je preseljena na drugu plantažu. Prema riječima proizvođača berbu obavljaju kombajnima koji rade na principu usisavanja jednako kao i kombajni na plantaži u Orahovici. U okviru gospodarstva obišli smo nasad star 28 godina sorte tonda di giffoni koja je jedina sorta na cijelom ovom području. Uzgojni oblik bio je uglavnom stablo te polugrm, nasad se ne održava previše i moj osobni zaključak je da naši ozbiljni proizvođači daju puno više truda u održavanje i izgled nasada i da u proizvodnji možemo biti daleko bolji od njih. Urod lješnjaka je 2 500 kg plodova u ljusci.

S obzirom da sorta tonda di giffoni lako ispada iz košuljice u dvorištu gospodarstva vidjeli smo liniju za čišćenje-odvajanje nečistoća, sušenje i pakiranje lješnjaka. Mehanizacija koja se koristi je proizvedena u tvrtci „Facma“ (www.facma@facma.it) iz Vitorchiana (pokraj grada Viterba) koja bi uz pokrajinu Piemont gdje postoje ljepše plantaže lijeske nego u Salernu trebala biti meta našeg slijedećeg izleta.
Osušeni-nekalibrirani lješnjak pakuje se u jumbo vreće i prodaje na tržištu po prosječnoj cijeni od 2 EUR-a po kilogramu lješnjaka u ljusci (za usporedbu naša Orahovica prodaje prvoklasni kalibrirani lješnjak po 10 kn/kg-podatak iz 2006. godine).
Iz svega viđenog zaključak je da toliko hvaljena Italija osim povijesnih građevina i ekonomske prednosti po ljepoti usporediva sa „lijepom našom“, no kod njih je svaki pedalj zemlje obrađen a i mali poljoprivrednici zahvaljujući dobroj organizaciji te udrugama i zadrugama mogu živjeti od poljoprivrede što je trend suprotan našem.
Sve u svemu naša hrabra i izdržljiva družina je u 5 dana prošla 4 000 km prokrstarivši Italijom od istoka i zapada preko sjevera i juga.


I na kraju uz zahvalu Uredu ravnatelja koji je odobrio ovo putovanje te kolegi Ivi Jurasu (koji me je povezao s ljudima iz zadružnog saveza) te posebnu zahvalu Zoranu Starešini iz Hrvatskog zadružnog saveza i Slavku Kostiću (koji su osmislili i organizirali putovanje).

Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Jedan zanimljiv, objektivan članak, i nakon što sam ga pročitala zahvalna sam onima koji su ne spriječili da nisam bila u mogućnosti se pridružiti toj grupi jer bi teško izdržala to krstarenje Italijom.
Ovo sam stavila da razuvjerim sve one koji su protiv udruživanja jer nam drugo ništa ne preostaje.
Forumašica Karla je ovo postala.

Uz podloge za jezgričavo i koštičavo voće proizvode „in vitro“ i za našu ekskurziju vrlo zanimljive podloge medvjeđe lijeske Corylus corulne koja raste kao stablo, ne daje izdanke pa je idealna kao podloga za uzgoj plemenitih i kvalitetnijih sorti. Unatoč proizvodnji ovih podloga tijekom cijelog putovanja nismo mogli saznati gdje bi se takove cijepljene sadnice mogle i kupiti.

Možda da krenu od Titovog životnog mota. Kako to proizvesti? PI Osijek to napravi dok kaže keks.
 

Najnoviji postovi

Na vrh