evo jedan glas podrške! hvala smiljane! bolje i jedan nego nijedan!
ovo baš i nisam razumio! da je samo 466 ha podignuto trajnih nasada!
ali ako je točno, pa što su si naši "oci " političarski zamislili! da če ljudi raditi 3-5ha "šume"( voćnjaka ) bez zarade!!!??? pa normalno da ljudi zapuštaju voćnjake i odustaju! ja radim 5-6g i još nisam pokrio godišnja ulaganja! ako bog da bit će ove godine!
prevelik je, i preozbiljan to posao da bi bio "fuš"!
Ma...ne znam što uopće reći a da nije maratonski monolog.
Ima tu puno pogreški. Očekivali su da se nešto postigne,a sve je dosta traljavo i površno zamišljeno.
Npr, ja bih za ljude koji su dobili onih 16 ili 22 tisuće za podizanje uveo obvezu da je zemlja na kojoj je nasad obavezno pod hipotekom Države, te da moraju nasad ODRŽAVATI i obrađivati barem 15g. A uz to kao jamstvo još bih tražio nekoliko OSOBNIH zadužnica i mjenica. Osim toga, napravio bih neku skalu po kojoj minimalna površina podignutih zasada za poticaje koje su davali ne smije biti manje od 5ha (ali ostaviti ok da to ljudi mogu napraviti u roku od 5 godina)
Uveo bih obvezu komisijke kontrole barem 70% nasada svake godine.
Sada se nažalost dogodilo da su mnogi (a ima ih dosta,čačkao sam o tome itekako) podigli 1,2 ha, pokupili lovu i to zapustili jer nisu ozbiljni.
Ostim toga, u ministarstvu se govori o tome kako su ljudi to olako shvatili. Naravno da jesu kad su propisi takvi. Jučer sam razgovorao sa čovjekom u HBOR-u koji je bio član povjerenstva zaduženog plasiranje novaca.
Pitam ga zašto je poček pri dizanju kredita za podizanje nasada lješnjaka 3 godine a za masline 5 ? Lješnjak tek 5-e godine može tu godinu sam sebe nekako isplatiti a prethode 4 su gubitak. Čime ste se vodili pri određivanju počeka ? Kod maslina je točno da 5-e godine je dobiti kao i trošak,ali kod lješnjaka nije 3-a. Veli on meni da je to rađeno po naputku savjetodavne službe i da su tu bile ekpie stručanjaka. Velim mu da je to glupo,i da nema svrhu te da iz pouzdanih izovora znam da neki kojima je data lova za to sada ne plivaju i ne mogu vraćati ju.
Osim toga, pitao sam ga jel moguće saznati imena ljudi iz savjetodane službe,a ako nije, ja ću pitati u 10 županija (pismeno) da mi kažu koja je prva godina kad lješnjak dođe u samoisplativost pa im to proslijeditii.
Veli on meni da ne može to komentirati ali da mogu obratiti se Min poljoprivrede. Ma, nije ni to problem,ali to je previše plivanja uzvodno.
Sada postoje još uvijek neke kombinacije oko HBOR kredita,ali su površno napravljene,skroz. Trebali su (ako već nema nepovratne love kako je bilo prije za podizanje napraviti) slijedeće:
Dati poček 5 godina, a tih prvih 5 godina nek se eventulano plaća kamata,
tražiti od svakog tko hoće kredit da sudjeluje sa npr 5-10% vlastitih sredstava, zabraniti otuđenje 15 godina,uvesti obvezu kontrole SVIH nasada barem svake druge godine te u suranjdni sa Min poljoprivrede učiniti da se izbrišu neki glupi propisi tipa da onaj tko kupi državnu zemlju može podići maksimalno 25 ha voćnjaka. A ja bih 30 npr....i šta sada ? Ništa,pojeo debeli vuk mršavo magare.
Osim toga, treba naći neki model za nas koji smo spremni napatiti se oko traženja zemlje od privatnih ljudi da to ide brzo.
U 2 područja u slavoniji za oko su mi zapele neke površine koje su gotovo idealne za lješnjak. Jako velike površine su u pitanju ali parcele su obično 0,2-1 ha. 90% tih površina je zaupušteno. Očoravio sam tražeći po netu vlasnike parcela. Imam preko 100 imena. I kad uspijem naći ih te dogovoriti cijenu ostaje problem legalnosti takve kupnje bez posredovanja one njihove famozne Agencije