s obzirom da si formirao stabalce kao i ja bacit ču komentar! ništa ti po meni nije pregusto ( možda neke i jesu nisam previše zagledao da me sad drugi ne iskritiziraju )! malo gušće je ali to uvjek stigneš odrezati.
i iskusniji su to davno skužili. i ja bolje sad ostavljam više grana i gušče ( na u smislu da se pletu bezveze jedna oko druge ) nego bih ostavio 5-6 ramenih grana prvih nekoliko godina. međutim ja sam radio po naputcima iz knjiga i prorjeđivao u početku, pa mi se pola grana "slomilo" od roda jednostavno su bile predugačke i preslabe.a ovako kao kod tebe se plod bolje rasporedi po grančicama i ne optereti previše jednu ramenu granu! bude kao božična jelka. a i imaš više roda u konačnici ( što si i dokumentirao sa kg u 5g )! to je posebno karakteristično za istarski, dok kod talijana nema takvih problema. ti si u startu dobio kvalitetan savjet, a ja sam učio na svojoj koži!
sada novoposađene pokušavam ostaviti što više ( 1,5-1,8m ) i nekoliko etaža ramenih grana ( nekakva polupalmetica ), onda kada stablo naraste lako iščupam sredinu i ostavim 3-4 ramane grane i pretvorim u vazu! mislim da lijeska ima preslabe grne za vazu u prvih 5-6g. opet ponavljam pogotovo mi se to kod istarskog dešavalo. "talijani" su več lakši i za formiranje i za razanje jer puno intenzivnije rastu u prvim godinama! dok je kod istarskog pomalo problem dobiti visinu! čim si ga srezao on "pada" dolje.
a imam jednu sortu koja izgleda kao vrba ili suncobran. ne znam kako se zove. njoj kad odrežeš provodnicu ona "puzi"po zemlji!
po meni si napravio dobar posao i lijepo to formirao! ako i ima propusta to su sitnice. jel ti to istarski?
U potpunosti se sa svime slažem što si napisao KOBAC i dalje ću tako raditi sa mladim nasadom, da sve su istarski 10% rimski!