TAKOĐER za dejana.pfos!
što se tiće herbicida ja ih prvih 5g nisam koristio! mislim da ti je još rano za njih! ali ako budeš koristio, najbolja je basta ( ali vrlo skupa ), nešto jeftinija varijanta je bilo koji total na bazi glisofatA. i to možeš staviti 1% i prolazi bez problema, a samoj voćki, ono malo što prsne po njoj, neće štetiti! slažem se sa turopoljcem za zemljišni herbicid. nama bi bio idealan za pripremu tla prije kupljenja, ali ne bih petljao s njima!
evo još malo razmišljanja za nedlučne buduče voćare! pokažite mi siguran i unosan posao u CRO i ja vam skidam kapu!
što se tiće lješnjaka, za nas koji imamo nasad je najbolje da ga više nitko ne posadi, a mali nasadi da se napuste. što nas je manje to če nam biti bolje i lakše ćemo ga prodati! ali posadilo se 2.000 Ha u HRu i sad nas ima hrpa. nije ni to loše, ali samo ako se uspijemo nekako organizirati ili se nedaj bože pojavi nekakav normalan i pošten otkupljivač, pa nećemo imati problema ( ili bar u manjoj mjeri ).
što se tiće samog procesa podizanja nasada i to bi se moglo ubrzati, i doči do rentabilnost
za 4-5g. ( mislim da kad imaš 1t/Ha već si na konju i dalje je sve lakše ). znači izabrati dobre sorte, nabaviti kvalitetan sadni materijal, i ozbiljno se pozabaviti sa samom tehnologijom obrade tla tih prvih nekoliko godina dok stabla ne ojačaju.
međutim, tu se javlja jedan problem, a to je da bi se samo sa tim trebalo baviti! što je nama većini nemoguće. preozbiljan je to posao ( mislim sve na bazi 5ha ) da bi se radio kampanjski. vremenske prilike su ekstremne ( od najsušnijih godina ulaziš u najvlažnije, i sve se mjenja u uzgoju, a imaš 5-6 dana za nekakvu kvalitetnu reakciju i jednostavno ne stigneš
reagirati na pravi način u pravo vrijeme, ako se baviš nećim drugim. a i treba premostiti tih 5-6g do nekakvog roda, a i onda je upitno da li se od toga može živjeti!
mene jedino veseli što ćemo uskoro u EU ( valjda, možda ), a stim će se valjda početi cijeniti rad na ovim prostorima, jer oni tamo žive odlično od voćarstva i sa 3Ha.
znači nema ti druge nego zažmiriti i posaditi. he,he,!