Dragi moji ljubitelji lješnjaka,
s obzirom da sam (
bio) zainteresiran za sadnju ljeske, a prije nego počnem postavljati pitanja na koja je već više puta odgovoreno, odlučio sam pročitati prijašnje postove. Stigao sam do 147. strane (cca 1460 postova) i puno toga od vas naučio - hvala svima koji su dali svoj doprinos! (ipak, primjetio bih da je još početkom 2009.g mnogima splasnuo početni entuzijazam)
Osim prikupljanja informacija putem interneta, odlučio sam posjetiti (prošli vikend) gospodina iz Corylus-a na njegovoj plantaži u Bunjanima, s obzirom da je to u selu do mojega, a ja sam želio 'oči u oči' s nekim malo ozbiljnije popričati o podizanju nasada. Čovjek je bio vrlo ljubazan i otvoren za suradnju (kao što je navedeno i na njihovim web-stranicama). Međutim, ono što mi nije morao reči jer mi je i kao totalnom početniku odmah upalo u oči kad sam vidio plantažu jest da se oni bave prodajom sadnica, a ne ploda lješnjaka (kao i onaj Moulis kojeg dosta spominjete tu na forumu). Nemojte me krivo shvatiti, ne mislim ništa loše o čovjeku. Vjerujem da pošteno radi svoj posao, ali ipak.... prije nego svoju oranicu pretvorim u šumu lješnjaka volio bih znati da li ću (i na koji način) prodati urod, a ne da plantaža postane pučka kuhinja za vjeverice.
Zbog navedenog, molio bih iskusne i 'super uvežene' članove ovog foruma da ukratko rezimiraju svoja iskustva i daju savjete nama apsolutnim početnicima (koji još uvijek gledaju golu ledinu) kroz odgovore na nekoliko pitanja:
1. (prije svega) Da li bi se i danas, kada uzmete u obzir koliko je plantaža već podignuto a poticaji za podizanje trajnih nasada su ukinuti, ponovo odlučili za lješnjake?
2. (vjerojatno i najvažnije) Da li uspijevate (i na koji način) prodati sav urod? Da li ima kakav organizirani otkup?
3. Da li ste uspjeli vratiti investiciju, tj. kakav je odnos uloženo/vračeno, stvarna isplativost posla sa lješnjacima...
4. S obzirom da ima dosta vas sa prilično velikim plantažama (preko 5 ha) u kolikoj mjeri ste mehanizirani? Koje strojeve koristite i koliko su vas košatali?
5. Da li ste napokon i osnovali nekakvu udrugu? Jeste li na koji način organizirani ili se još uvijek samo priča o tome...
Unaprijed zahvaljem na odgovorima, a ukoliko netko od plantažera iz bliže okolice Zagreba ima volje i vremena, vrlo rado bih ga i posjetio da iz prve ruke čujem iskustva.
rayer: