Potrebne količine hranivih elemenata za lješnjak (upit je bio kod teme bresaka, ali odgovor ide tu gdje mu je i mjesto):
Za 100 kg suhih plodova, ljeska treba:
1. N............... 0,90 kg
2. P2O5.......... 0,92 kg
3. K2O........... 0,96 kg
4. MgO........... 0,15 kg
5. CaO............ 0,28 kg
Što se tiče ostale gnojidbe obratiti pažnju na: bakar, cink i naročito sumpor.
Drago mi je da tvoji tak piče... Možda moju polude iduće god pa te stignem... hehehehehahaha
Meni je jako bitno da kad god dođem na njivu vidim napredak, onda sam sretan... Idem kosit ovaj vikend oko njih, pa ću svaku moć detaljno pogledat...
Za Kobca[/B]: Što se tiče te prihrane KAN-om u 6. mjesecu, nije mi baš jasno a Nenadove postove na tu temu tražim već više od dva sata i ništa nemogu naći, a on se već dugo nije javio na forumu tako da neznam.... zanima me koji su bili rezultati toga?
Pa nema baš logike prihranjivati u 6. mj. kanom i bojim se da se vegetacija ne produži a kan (dušik) pa da grančice još više potjeraju u rast - nije logično i onda će biti krhkije?
Možda RoyalMajestic ili Bobo znaju nešto objasniti, pitanje je slijedeće;
Da li postoji način da se ojačaju rodne grančice, zbog prevelikog tereta ploda, koje vjerojatno neće izdržati do berbe ploda naročito ako ih zaljuja neki vjetar? Radi se naravno o lijesci.
Pozdrav svima na forumu.
Posjedujem nasad lješnjaka star 10 godina te sam na vlastitoj koži osjetio niz problema oko uzgoja istih te bih svoja iskustva rado podijelio s drugima ako im mogu ikako pomoći.
Za početak da se osvrnem ne prskanje.Samu zaštitu radim po herbosovom programu i pokazala mi se učinkovita te nisam imao problema ni s monilijom(iako su zadnje dvije godine bile izrazito kišne) ni s ljeskotočem.Između redi frezam i prolazim sa sjetvospremačem a gdje ne zahvačam špricam .Karla;Dikocid i herbokor 0,5 deci jednog i drugog na 10 l vode ja špricam od njihove 4 godine i vrlo je učinkovito,lješnjacima ne šteti a trave nema više od mjesec dana.Same izboje prskam s dikocidom =,5dcl/10l i to otprilike 2-3 puta u vegetaciji i najbitnije je stići poprskati dok ne odrvene(15-tak cm) jer se tada potpuno osuši.
Pozdrav Dejanu koji je koliko vidim vrlo stručan i može nam uvelike olakšati našu muku i trud
Bok!
Evo ja sam odlucil sadit ljesnjake na imanju, pa bi htel da me malo poducite. Radi se o 5 ha zemlje koju bi pripremil za sadnju do ove godine na 2 ha je bil vinograd na 2 ha je psenica a ostalo je krcevina i tam sam sad u fazi krcenja.
Na jesen bi uzoral na dubinu 50 cm i bacil gore stajnjak. Dajte mi malo vise uputa za pripremu zemlje za sadnju. Hvala!
ZA KOBCA: one slike što si postavio iz svog nasada, zanima me, pošto nemam nikakvog iskustva oko primjene herbicida - prskanje trave i korova u trakama i oko sadnice.
Čime si oprskao, koliko sredstva i kako si zaštitio sadnicu da je ne zahvati škropivo.
Ja bi pred berbu htjela nešto kemijat s herbicidima, al me strah da mi ne stablo ne povuče. Koliko ti vremenski izdrži tretiranje, kad se pojavljuje nova trava?
obavio drugo prskanje mankozeb/zagor/prihrana.
glifosat 1% sasvim dovoljan da ubije travu, a stablima ne šteti. ov godine isprobao deherban za mladice. odličo ispalo. stavio sam 2-2,5% ( možda malo prejako? rkrajčić koliko ti stavljaš )
ne prskam godinama tako da ne znam da li če biti nekih posljedica na stabla, ali ovako na prvi pogled nama nikakvih problema. stabla ako su starija od 3-4g ne treba štititi ničim samo malo pripaziti kad prskaš.
trake sam prskao herbijem ( mikroraspršivač ) i drže cca 1,5mjesec ( kao što je rkrajačič naveo ) a izuzetno je kišna godina. herbi odličan sa 20l vode poprskaš 1.2ha u trake. puno manje košnje.
obavio drugo prskanje mankozeb/zagor/prihrana.
pozdrav rkrajcic i dobro došao. slažem se sa krkijem ako ti nije problem malo se predstaviti. malo je na forumu starih lješnjakara.