• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vadilica krumpira

Kulagic1509

Član
Tu od
3 Sij 2015
Poruka
113
jel imate mozda mjere te, posto sam planirao izradjivati vadilicu, ali nemam mjere neke okvirne?

Pazljivije prati teme o vadilicama i krompiru :(clap):

image.jpg
 

imbro

Član
Tu od
1 Srp 2010
Poruka
448
Ja sam radio po ovim mjerama, sa slike.To je vadilica našeg člana Cobre.Nisam se točno držao mjera , ali okvirno ,onako imao sam vodilju.Evo tu je prije završetka i gotova ,isprobana.Moram još neke sitnice popravit na proljeće.
 

Prilozi

  • DSC_0825.jpg
    DSC_0825.jpg
    58 KB · Pregleda: 344
  • DSC_0939.jpg
    DSC_0939.jpg
    69.9 KB · Pregleda: 317
Posljednje uređivanje:

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Evo i moje vadilice,majevica backa palanka,kupio sam je zbog povecanja povrsine pod krompirom,al nakon totalne stete ove god i prestanka proizvodnje krompira,nazalost ide na oglase.





A ovu sam pravio sa svojih 15ak god i vec sam je kacio u ovu temu,za baste i manje povrsine sasvim zadovljavajuca,tako da ce i u vuduce ona ostati u mom vlasnistvu.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,342
Ima možda tko u zagorju vadilicu krumpira a da ju je voljan posudit na dan dva da malo vidim mjere?
 

Cobra

Član
Tu od
17 Ožu 2012
Poruka
163
Šipke su trebale ići ispod pluga koji vadi , jer ako ostane kako si ih skratio nastat će rupa kod trešnje naprijed nazad i uz zemlju propadat će i krumpir i rezat će ga .. nadam se da si to popravio
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Imam vadilicu Lifam, onu tzv. Sunce. Kupio sam je prošlog leta i ne snalazim se baš najbolje sa njom. Vuče mi jako u levu stranu i u dubinu, seče i oštećuje krtole.
Sa desne strane bi trebalo da ima točak, ali moja ga nema. Da li ću ugradnjom tog točka rešiti i problem vučenja u stranu?
 

ursus82

Član
Tu od
31 Pro 2017
Poruka
61
Da malo obnovimo temu... Može malo iskustava oko vadilice "sunce" dvoumim se između nje i one "treskalice ?"
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Čital sam da "sunce" dosta natuče krumpir. Posebno ako se prebrzo vrti. Meni se najviše dopada ovakva kakvu ima Krumpironja. Ako se proizvodi samo krumpir za osobne potrebe, plužić potpuno zadovoljava.
Meni je veći problem sađenje. dosta sam pedantan kod sađenja, ne bacam krumpire u jarak, nego svaki položim da klice budu prema gore. Zabole leđa i noge. :( Već sam, unatoč maloj količini, razmišljal o sadilici, ali onda bu to gotovo isto kao da bacam krumpire iz stojećeg položaja. Izrada jaraka i zagrtanje mi nije neki problem.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,033
Ja ga oduvijek bacam u brazdu i uvijek dođe vam hahah bezveze se mučiš, meni je dede dok smo skupa sadili krumpir znao govorit da ga bacam ko prascu tikve :hahah:
Vadilicu sunce nisam nikad imao prilike vidit uzivo ali vjerujem da je to zastarjela tehnologija
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kad se naklijani krumpir sadi bacanjem u jarke, na nekima se klice potrgaju, a na nekima ne. To uzrokuje nejednoliko nicanje pa je kasnije jedan već prevelik za nagrtanje, a drugi je još premalen. Ako se sadi bez klica treba mu dulje za klijanje, a to pogoduje rastu korova (ako se ne šprica). Dakle najbolje je da je sav naklijan, brzo je vani i nema korova. Pravo pitanje je vrijedi li to muke kod pojedinačnog ručnog polaganja u jarke.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,033
Ne vrijedi, ja se uvjerio a sadim ga svake godine tako, pospricam svakako to me ne brine, ja ga ne nagrcem ja samo jednom prodem sa frezom i to je to do vađenja heh ja skoro ni ne znam da imam krumpir, eventualno još za zlaticu pošpricam i to je to
 

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Zavisi od toga koliku površinu planiraš da zasadiš. Ja radim oko pola hektara i za sada mi dobro radi posao BOMET-ova jednoredna vibraciona vadilica što vadi red pored desnog točka iza traktora i baca sa strane, levo od traktora. Prednost ovakvih vadilica je u tome što nemaju puno pokretnih delova i održavanje je jeftino i jednostavno. Mana joj je to što dobro radi samo na čistoj i suvoj zemlji.
One vadilice sa pokretnom trakom imaju komplikovanjije održavanje i puno delova koji se habaju, ali zato bolje progutaju korov i vlažnu zemlju, a postoje i dvoredne verzije koje su primenjivije u vađenju drugog korenastog povrća.
Pre ove vibracione sam imao "sunce" i to ne preporučujem. Bolje je vaditi krompir konjskim plugom sa skinutom plužnom daskom nego lošom vadilicom kao što je na primer "sunce".
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Hvala, ja baš mislio uzeti neko sunce. Vidim da postoji oltova? Ništa, još razmišljam. Možda još netko kaže svoju. Treba mi za manje površine cirka 500-600 kg i ona koja dobro radi u zakorovljenoj zemlji.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ovo zadnje bi moglo biti problem za svaku. Meni se dopada Bometova kakvu ima Krumpironja. Samo bi joj trebalo dodati diskove kak ima Bometova s bočnim izbacivanjem.
Do sad vadim s plugecom na mtk. Idući korak bu vjerojatno taj isti plugec na traktor, a tek onda bum po potrebi razmišljal o Bometovoj sa stražnjim izbacivanjem ili sličnima.

jossip,​

nisam iz posta shvatil jel se dela o 500-600 kg krumpira ili sjemena. Vjerujem da se dela o sjemenu jer za prvo je dosta i obična motika uz malo dobre volje. 😂
Opet, za prilike kod mene gdje se sadi po 20-30 kg sjemena, 500-600 kg se ne posadi na baš male površine.
 

Najnoviji postovi

Na vrh