Nisam uzimao nego sam se raspitivao za vinogradarski plug, opis je dolje
VINOGRADARSKI PLUG VP-189.5. 7. i 9
Plug je namenjen za osnovnu i dopunsku obradu vinograda i voćnjaka. U eksploataciji se koristi
sa sledećim radnim organima: plužno telo za oraenje, radna tela za prašenje, motičica za
prašenje (u obliku pačjih nogu) i kopljaste motičice čijom se montažom dobija kultivator.
Ovo oruđe je delimično univerzalno, jer ima zajednički ram na kome se mogu montirati različiti
radni elementi u zavisnosti od vrste obrade koje se izvode.
U zavisnosti od širine razmaka redova u vinogradu ili voćnjaku, postoje tri varijante ovog oruđa i
to: sa pet, sedam i devet radnih tela za oranje. Pored ovoga, ram je tako urađen da se njegova
širina može podešavati jednostavnim izvlačenjem određenih elemenata (kao teleskopska
osovina). Međusobni položaj poluga na ramu takođe se može podešavati, što zavisi od toga koji
će se radni elementi montirati. Montiranje radnih elemenata na ramu je simetrično. Jedno ovakvo
oruđe kompletirano sa svim radnim elementima dovoljno je za obradu savremenih zasada
vinograda i voćnjaka.
Plužna tela se primenjuju za međuredno oranje do dubine 15 -18 cm i to obično dva puta
godišnje; u proleće i jesen. Plug je snadbeven sa tri vrste plužnih tela i to: desna, leva i srednja.
Odgovarajućom montažom ovih plužnih tela vrši se nagrtanje ili odgrtanje redova vinograda.
Ostali radni organi koristre se u zavisnosti od potreba. Radna tela sa dugačkim raonicima mogu
se koristiti za podsecanje korova i trave na vrlo maloj dubini. Radni organi, motičice (oblik pačijih
nogu) i kopljaste motičice koriste se takođe za prašenje i kao kultivator posle nadvodnjavanja ili
atmosferskih padavina.
Ideja je bila kupiti plug sa izmjenjivim tijelima i onda na istom okviru imati pluzna tijela za zaoravanje i odoravanje te kultivator sa pacjim nogama za borbu protiv trave, ali se sjecam da je cijena bila za plug oko 1000 Eura plus 5 radnih tijela sa pacjim nogama oko 800 Eura, po mom sudu preskupo za stalno sarafljenje, a meni treba za lijesku a ne za vinograd tako da mi ne treba godisnje odoravanje i zaoravanje nego samo povremeno kad gnojim, a vise mi treba vibro-kultivator tako da mi se vise isplati uzeti dva odvojena prikljucka (sveukupno po slicnoj cijeni) nego jedno koje bi stalno raskopavao.
Ne sjecam se vise koja je hrvatska firma bila u pitanju jer sam razgovarao direktno sa Jugometalom iz Svilajnca i to su cijene FCO Srbija, a ta hrvatska firma je samo spomenuta jer Jugometal s njima radi za te i druge stvari. Mene je zanimala okvirna cijena, a posto imaju partnere u Hrvatskoj racunam da bi to trebala/mogla biti cijena i u Hrvatskoj buduci da im sleperi idu svakodnevno.