I
Ivan_Kos
Guest
hehe, i mene je enjingi nagovarao na taj razmak, cak i manji, 1,6 m, ali ipak sam odabrao 2 m. e sada, naravno da je bolje imati manji razmak jer ti stane MNOGO VISE trsova po ha ali lako je to njemu reci kada ima traktor za 50 000 eura koji je sirine manje od 1 m!? u pocetku neke stvari treba staviti u optimum a to se ponajvise odnosi na sadnju, tj. na razmake redova i trsova sto ti direktno uvjetuje buducu proizvodnju grozda po ha i po trsu. naravno da je odlicno imati preko 9000 trsova na ha i na svakome do 1 kg grozda i svake godine apsolutno vrhunsku kvalitetu grozda a time i vina ali u pocetku to je vrlo tesko jer si limitiran sa mnogo strana kao sto su financije, podrumski uvjeti, znanje, plasman i cijena vina.. sa tomom mozes obradivati ove 2000 trsove u pocetku i ovisi o tome koje operacije zelis mehanizirati? u pocetku ti treba neki stroj za obradu tla (freza, rotodrljace, pacje noge, tanjurace..) i atomizer, a kasnije ces vidjeti da li ces uzimati kakav malcer, plugove, prikolicu.. problem je taj sto ti se ne isplati kupovati prvo sve slabije strojeve i priljucke za taj stroj pa ces za par godina opet morati kupovati novi traktor i onda opet posebno za njega ispocetka sve prikljucke.. barem ja tako mislim. jer ovo sta ti imas i sadis, oko 8000 trsova je relativno malo, previse je za amatersku proizvodnju a premalo za profi. takoder, koji uzgojni oblik planiras i koje sorte sadis? o svemu tome ovisi razmak redova. mozda ti mozes to financijski rjesiti, ja to ne znam, ali ipak upozoravam dok je na vrijeme jer sam se i ja sam tako zeznuo u odredenim stvarima na pocetku tako da znam sve pocetnicke probleme iz prve ruke.. nazalost.