Ja pratim susjede i teško da omanu.
Breskva
Plavo prskanje bresaka i kajsija
11.01.2011
Usled nastalih vremenskih uslova preporučuje se tretman bakarnim preparatima, u dozama, kako je to preporučeno u obaveštenju od 17.10.2010. Tretmane bi trebalo uraditi najkasnije do 13.januara. Razlozi su: - trenutni povoljni vremenski uslovi za razvoj patogena (bakterija i gljiva) koji izazivaju oboljenja kore, a na breskvi ovim tretmanom se smanjuje i potencijal prouzrokovača kovrdžavosti lišća (Taphrina deformans) - deposit bakra bi bilo dobro obnoviti, ako su tretmani rađeni pre više od mesec dana, jer su obilne padavine sprale bakar od predhodnog...
detaljnije ...
Krečenje i "plavo" prskanje koštičavog voća [17.10.2010]
Mera koja može pomoći u ublažavanju posledica niskih temperatura je krečenje stabala. Krečenje stabala obavezno se radi u jesen, pošto nam je cilj da ublažimo temperaturne oscilacije između dana i noći u deblu. Krečno čorba se priprema na sledeći način: 5 kg negašenog kreča, 0.5 kg kuhinjske soli i 0.25 kg sumpora (Tiovit Jet i drugi). Sve pomešati i ugasiti vodom (vode dodati toliko da smesa bude konzistencije mleka). Ostaviti smesu da odstoji 2 dana i tada primentiti.Krečenje usled usporavanja kretanja sokova u voćkama odlaže i početak vegetacije, što može pomoći u izbegavanju ranih prolećnih mrazeva. Ova mera najviše efekata daje kod koštičavog voća (pre svega kajsije, te šljive i višnje).
Kada otpadne oko 70% lisne mase zasade koštičavog voća bi trebalo obavezno tretirati sa nekim bakarnim preparatom. Ovi tretmani, smanjuju infektivni potencijal, raznih patogena koji prezimljavaju u zasadima. Preparate koristiti u koncentracija/dozama koje su najmanje 30% veće od preporučenih iz uputstva za upotrebu. Prednost dati formulacijama gde je bakar u obliku hidroksida ili oksihlorida. Tačne doze, za neke preparate su date u tabeli:
preparat doza na 100 lit
NEORAM 0.8 kg
CUPROCAFFARO 0.5 kg
KOCIDE 0.55 kg
...
Tretmane raditi kada su temperature iznad +5°C, a ima dovoljno vremena da se depozit osuši dok nepočne da mrzne.
Pošto sam ovo ranije pročitao zato sam i pitao u temi breskva bi li trebalo prskati jer su dnevne temperatur bile visoke ali noćne temperature nisu iznad 5 stupnjeva.
Dobra mi stvar i ova web stranica koja prati vrijeme.
http://pljusak.com/retfala/wx.htm
Od te stanice do voćnjaka mi je možda zračne linije 4-5 km.