• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Za mene nisu šoferi koji motaju volan na mjestu

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kaj da ti reknem Bobić - ništ. Evo - ništ.
Ali ti jako dobro znaš kaj mislim, a? :icon_fU:
Mangup.:icon_razz::icon_thumright:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ovo je priča za badnjak ..totalno nevažna tema , totalno važni likovi a sretnu se stvarni ljudi koji su se kliknuli tamo negdje , tamo nekad .
Eto , zato volim Božić, mir s vama .

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Motam i ja na mestu,zašto bi onda imo servo ili hidro volan na autima ili TVeu.Pa i labinca motam u mestu pa šta,zato ima dif da se ga mota.Kultivatori pa i BČS imaju odvojene kočnice baš zbog toga.E sad se setih i traktori imaju duple pedale za kočenje ( pozadi) zbog lakšeg okretanja na mestu-TV nema.Na motoru stisneš prednju kočnicu i praviš krugove,može tak i sa avtom sve je več isprobano,tak da ne vidim u čemu bi bil problem ak se tak radi.Malo gume naj.bu ali j..i ga tak ti je.:icon_pidu:

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=DfMVB6X8qMA[/YT]
Znaci ovaj je los vozac??

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Znaci ovaj je los vozac??

Loš je vozač je jer je počev od 15-te skoro svakih 10 sekundi kresnul ovoga iza

Motam i ja na mestu,zašto bi onda imo servo ili hidro volan na autima ili TVeu.Pa i labinca motam u mestu pa šta,zato ima dif da se ga mota.Kultivatori pa i BČS imaju odvojene kočnice baš zbog toga.E sad se setih i traktori imaju duple pedale za kočenje ( pozadi) zbog lakšeg okretanja na mestu-TV nema.Na motoru stisneš prednju kočnicu i praviš krugove,može tak i sa avtom sve je več isprobano,tak da ne vidim u čemu bi bil problem ak se tak radi.Malo gume naj.bu ali j..i ga tak ti je.:icon_pidu:

traktori nemaju odvojene pedale radi lakšeg motanja na mjestu . nego radi smanjivanja radijusa okretanja .
Takvi manevar nema veze s opterečenjem sustava upravljanja , evnetualno ostalih sustava koji rade u tom manevru

Posljednje uređivanje od moderatora:

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
A šta je drugo motanje na mestu,smanjivanje radiusa.A ovaj na videu bi to mogo isprve izvest sa tom mrcinom.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
nije motanje na mjestu ako okreneš volan i gaziš po kočnici .?..kaj vi ne kužite razliku
buldožer se okreče na mjestu ..i tenk ..ali mu zato ne strada puž volana

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Bolje da ja njega motam na mestu nego da on mene premota na mestu.
Tražil sam de mi je palac kad sam se oporavil od lakta u kvaku na onoj uskoj kabini:icon_cry:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ja mislim kad bi se ljudi educirali ..i stvarno mislim da ovoj temi nije mjesto u svaštari ..nego ja ozbiljnijem djelu foruma .
Dakel kad bi se ljudi educirali i više pažnje posvetili tom fenomenu da bi bilo manje kvarova na upravljačkom mehanizmu za koji popravak nije niti jeftin . niti jednostavan .

Da ne spominjem moguče sljeanje s ceste ili izbečene oči šofera koji dolaze u susret traktoru kojem kotači "šamaraju" , kako to več zna biti na popularnom IMT-ju

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Skrečeš sa teme na IMTa.Puž(živi pravi)ima dobro podmazivanje dok puzi pa i volanski dok su dobro podmazivani traju ali u životu je tak da sve jednom krepa.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Skrečeš sa teme na IMTa.Puž(živi pravi)ima dobro podmazivanje dok puzi pa i volanski dok su dobro podmazivani traju ali u životu je tak da sve jednom krepa.

Prihvatiti to kao činjenicu je neprihvatljivo za razmne šofere ili rukovaoce .
Bez obzira na potrošačko tranzicijsko društvo treba čuvati oko kaj dobro radi . a ovo je najanje kas se može učiniti za upravljački sustav ..

To je izvučeno od one "štedi dok imaš" ..odnosno čuvaj dok radi ..ti to razumiješ , ali se praviš ..jer nevjerujem da je na tvojm strojevima samo boja ono kaj valja ..ako se toga ne držiš jadni ti tvoji strojevi .

SonnYYY

Aktivni član
Tu od
15 Lis 2012
Poruka
427
Nemoj IMT uvodit u ovu priču, oni su posebna vrsta. Svi drugi su normalno napravljeni, i unaprijed je dimenzionirano da se mota ili okreče, kako god vi to zvali, na mjestu. I od toga nebi trebalo biti apsolutno ništa. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem, niti sam čuo da je nekome prešao upravljački mehanizam zbog toga. Pogotovo na traktoru koji imaju hidrauličko upravljanje. On razliku niti ne osjeti. (Na automobilima sa servom, pretpostavljam da niko neće motati na mjestu kad je puno teže, ako nije potrebno)
Ispravite me ako griješim, ali dajte mi neke primjere.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kaj se tice lupanja po prstima i lomljenje istih,kod zetora je to rjeseno udubljenim kolom volana,bar kod novijih modela iza 72'.

Kod motanja na mjestu bez serva,naravno da necemo mucit sebe i upravljacki mehanizam nego lagano kretat i motat volan,al dali tu trpi,trosi se lamela,kaj je jeftinije motat na mjestu ili lagano kretat i drzat ga na kuplungu,dok lamela lagano klizi?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Nemoj IMT uvodit u ovu priču, oni su posebna vrsta. Svi drugi su normalno napravljeni, i unaprijed je dimenzionirano da se mota ili okreče, kako god vi to zvali, na mjestu. I od toga nebi trebalo biti apsolutno ništa. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem, niti sam čuo da je nekome prešao upravljački mehanizam zbog toga. Pogotovo na traktoru koji imaju hidrauličko upravljanje. On razliku niti ne osjeti. (Na automobilima sa servom, pretpostavljam da niko neće motati na mjestu kad je puno teže, ako nije potrebno)
Ispravite me ako griješim, ali dajte mi neke primjere.
moram, zašto?
Zato jer je on primjer kod kojeg šamaraju kotači ..odnosno ima i drugih ali je on svima poznat i svaki od nas je sigurno vidio jednog takvog ..

I nemoj govoriti da ssu svi drugi normalni jer je nekad ( a nekad su se radili dobri i kvalitetni traktori) na večini traktora bio upravljački mehanizam kako je na IMTju .

Takav sustav je bolji od kako ti misliš "normalnog " sustava ali kao obični useri ne vidite razliku .

Kaj se tice lupanja po prstima i lomljenje istih,kod zetora je to rjeseno udubljenim kolom volana,bar kod novijih modela iza 72'.

Kod motanja na mjestu bez serva,naravno da necemo mucit sebe i upravljacki mehanizam nego lagano kretat i motat volan,al dali tu trpi,trosi se lamela,kaj je jeftinije motat na mjestu ili lagano kretat i drzat ga na kuplungu,dok lamela lagano klizi?
Zašto klizati po lameli ako postoji prva brzina , zar je sramoa voziti u prvoj brzini?
Ako tako razmišljaš nisi kompetentan da raspravljaš o ovoj temi , samo gledaj i uči ....
Počinjem pomišljati da spadaš u kategoriju šofera koji u brijegu ne kreču "pod ručnom" jer je to sramota i kakti to nisu pravi šoferi

Posljednje uređivanje od moderatora:

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Pa ja mislim da stvarno nije problem lagano kretati i motati jer kak i veliš puki, te stvari i nisu baš jeftine za popravak! Zato bolje sprečiti nego lječiti!

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Imt 560 i nije bog zna kakav traktor da mi je po kunu koliko put sam motal u mjestu bilo bi puno novih traktora tj neznam dal sam ikad vozil a da nisam motal u mjestu pa još ima istu pumpu i celindar nedirani jedino je Orsta reparina i dva puta mijenjana dva vanjska krajnika onaj na celinderu još njegov iz 1987 a baš i nisam nježan kad treba čak me i naš Muhač počastil lijepim imenom kad je videl moju vožnju :x:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Iako smatram da je upravljački mehanizam kod servo ili hidrauličkog volana jače napravljen, odnosno predviđen da se može smotati na mjestu, jer vozač jednostavno nema, zbog laganog okretanja kola volana, osječaj kolike se stvarne sile javljaju na upravljačkom mehanizmu. Ovo kaj Puknuti prakticira ne bi nikome bilo na štetu, a upravljački mehanizam bi sigurno još duže trajal. Uvijek postoje situacije, kao na onom videu s parkirališta gdje je gotovo nemoguće izbjeći motanje na mjestu, ali ako su to iznimke, a ne pravilo onda to ne smeta. Nekad davno, početkom 70-ih prošlog stoljeća se auto školi učilo da nije dobro volan motati na mjestu.
Da zaključim, uvijek je dobro raditi na način koji je povoljniji ne samo za vozača nego i za vozilo.

Na vrh