• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zadrugarstvo u voćarstvu - put u budućnost

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: ZADRUGARSTVO U VOĆARSTVU - PUT U BUDUČNOST

Meni je rekao frend, on uvijek nešto sazna unaprijed. Mi smo malo tržište, pa je i ta količina manja, ali kreni prvi, raspitaj se vidi što možeš saznati. Možeš vjerovatno mješati išrotani kukuruz i šečernu repu. Krumpir također možeš. Moraš imati samo povoljnu cijenu inputa. Možeš čak praviti i od sudanca. Tome ako se posvetiš dobiš preko 100 tona po hektaru. Eto ti sirovine za izvrstan alkohol. Problem kod velikih prerađivača je taj što oni koriste energiju da bi dobili vrijeme, a ti imaš vrijeme ;) OD sutra litra euro 95 preko 8 kuna pa...

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Nego Zvonis tko će im reći za časne sestre? :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :partyman:

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

joj pa neznam jel smijem reći,vraćajući se od zsolina naišli smo na mlade časne koje su kako se nama učinilo željele u zadrugu :lol: ili je to posljedica "božanskog napitka" :rolfer: :vragek: :vragek: :heart:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Slanina od ovce i ječam s drveta
GettyImages
Znate li što zapravo jedete? Veliki broj istraživanja je pokazao da znatan postotak ljudi uopće nije svjestan što unosi u sebe. Što se radi o mlađim generacijama neznanje je sve dublje.
Gotovo 25 posto britanskih tinejdžera slaninu ne povezuje sa svinjom već smatra da potječe od ovce, trećina ih smatra da ječam raste na drvetu, dok su za njih petinu jaja nužan sastojak kruha.

Istraživanje je proveo Nacionalni sindikat poljoprivrednika. Ispitano je 800 ljudi, što djece što odraslih.

Istraživače je zanimalo koliko ljudi znaju o hrani koju konzumiraju, a za testni primjer je uzet je tipičan engleski doručak, kao što su jaja sa slaninom i ječmena kaša.

Stručnjaci smatraju da je glavni razlog neznanja činjenica da većina djece nikad nije bila na farmi.

''Jako je važno da budući odrasli ljudi znaju što jedu i od kud potječe ta hrana'', smatra predsjednik spomenutog sindikata.

''Svi bi trebali znati gdje rastu osnovne namjernice poput žitarica i koja je njihova uloga u uravnoteženoj prehrani''.

''Djeca i roditelji trebali bi produbiti svoje znanje o hrani''.

Net.hr
21.01.2010.

O ovome sam pričao u prijašnjim postovima :lol:

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Zanimljivo,ali zar jedan neraste na drvetu? ja bio uvjeren da da.

Nama to zvuci cudno neznati odakle potjece koja hrana,ali isto tako mislim da vecina nas nezna odakle potjece :kikiriki,pistacio,sushi itd....

Zar ne?

Ali misliti da je slanina od ovce,eh jebiga...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

...mislim da nije osnovni razlog to što nikada nisu bili na farmi, već to što apsolutno sve namirnice kupuju u supermarketu, zapakovane i konfekcionirane...
...gotovi panirani pureći odrezak u obliku dinosaura, riblji štapići, salama...
...a da i ne govorimo o kvaliteti osnovnog obrazovanja na zapadu...a i naše školstvo je na putu da stvori slične njima...

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430

Puno njih nije nikad uživo vidjelo ni većinu domaćih životinja.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

moze.

Ajde odradit cemo to........
Nadi trziste i krecemo.

Imamo kazan ,prostor jos samo to za elektrolizu i mozemo pocet.
(mal rakijice i pici)......

50 50

K

kosci

Guest

Predlažem da netko tko zna napravi tablicu proizvodnje voća po vrstama ,sortama vremenu dospijeća i količinama koje se planiraju proizvesti u ovoj godini , pa da vidimo s čime raspolažu forumaši (i ostali zainteresirani) i što to znaći kada ako se roba nudi zajedno(velike količine).Tablicu smjestiti negdje na forum ili proslijediti na e-mail. Zainteresirani za sudjelovanje bi sami (a tko drugi) unosili podatke.Razmislite!!!

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150

kosci kaže:
Predlažem da netko tko zna napravi tablicu proizvodnje voća po vrstama ,sortama vremenu dospijeća i količinama koje se planiraju proizvesti u ovoj godini , pa da vidimo s čime raspolažu forumaši (i ostali zainteresirani) i što to znaći kada ako se roba nudi zajedno(velike količine).Tablicu smjestiti negdje na forum ili proslijediti na e-mail. Zainteresirani za sudjelovanje bi sami (a tko drugi) unosili podatke.Razmislite!!!
...bilo je već takvih pokušaja i ovdje, a i kod nas u udruzi...al otkupljivači su, najčešće, zainteresirani uvest za bagatelu iz Srbije, Makedonije i sl....a od domaćih otkupit i ne platit ili platit sa velikim zakašnjenjem i odbijati od dogovorene cijen zbog samo njima znanih razloga...tj. pljačkati :scratch

K

kosci

Guest

Treba pokušavati dok se neuspije.Zbog velikih otkupljivača i trgovaca nije zaživila ni Veletržnica ni Agoburza ni ostali načini javnog plasmana robe jer je samo na takav način prodaja transparentna (vidi se tko bere kajmak).Veliki se dogovore međusobno a mi mali smo prisiljeni prodat ili bacit robu.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

Nije ti losa ideja ali tesko da bi to islo...
Pogotovo jer smo svi udaljeni i jedan ima 100kg u brodu,drugi u virovitici....treci negdje dalje.

Ti nasi trgovci jednostavno nekupuju jer im je jednostavnije vani kupiti jednim klikom povoljno i to je to...
Kome se da zajb.... i ici po selima otkupljivat?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

kosci kaže:

mislim da je dobra ideja i da treba odnekud početi i pkušavati i pokušavati i pokušavati ....... dok jednom ne uspijemo! makar nam djeca neče morati pokušavati i pokušavati ..... nego samo nastaviti gedje smo stali!

K

kosci

Guest

Nemožeš očekivati da ti netko dođe doma po robu.Ponudimo 150 t jabuke, lješnjaka ili nešto treće od nas 5 ili 10,
kupac kaže može i u dva dana svako doveze svoju robu.Tako rade i okupljivaći dobiju plan prodaje od trgovaca i prema tome slažu plan okupa(orjentaciono).

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

ovaj sistem bi možda i proradio,ali vani za to postoje tzv.klaster menadžeri koji znaju količinu kojom raspolažu i traže kupca,uzimaju postotak od prodane količine i na taj način se financira

K

kosci

Guest

Ljudi se boje "zadruga" , "klastera", "menađera", "posrednika". boje se imena.Nije bitno kako se zove bitno je da profunkicionira.Bitno je da u svemu sudjeluje proizvođač (svko na soj način).Netko će odradit informatički dio, drugi pregovarački, teći pronalazački(pronaći kupca),četvrti markentiški itd.(čini mi se da su rijeki na forumu poljoprivredne struke) što je i dobro za ovakav pokušaj.
Trla baba lan da joj prođe dan.Treba radit.

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792

pa i ove poslove koje si naveo su u nekakvom obliku udruživanja pa makar se zvali i "kotlić boysi" zar ne? :scratch

K

kosci

Guest

Naravno.Gdje god nudiš robu pitaju kliko imaš i čega.Npr. ja poznajem dva ili tri otkupljivača konzumne robe ti poznaješ prijevoznika ili imaš kamion, on poznaje ili zna za dobrog pređivaća, ona pozna pet voćara koja nemaju tžište itd..Da zman napravio bi tablici ili u exel-u ili da je preuzeti sa TISUP-a ponuda i potražnja.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136

ma najlakse cemo mi tablicu napraviti...

recite sta da napisem pa mogu ja napraviti....np

Na vrh