• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,285
I moj susjed, priučeni stolar, cimarman, traktorista itd., je gledao nas mlade početnike, majstore i odlučio sam "servisirati svoje kočnice". Zdrobio je u probnoj vožnji i kočenju 2 plohe i 1 stup betonske ograde od susjeda nasuprot nas. Sredio je i sebe, o da. Ja sam ga vozio u bolnicu. (Više ne popravlja kočnice, ali zato zna s traktorom zbrisati pred nosom policiji preko nasipa željezničke pruge i tračnica... a onda ga oni dočekaju doma na dvorištu.)
Nemojte svi popravljati kočnice, ne ugrožavate samo sebe i svoju imovinu, otvorena ste prijetnja sigurnosti u prometu i svima nama drugima koji sudjelujemo u njemu.
Ja recimo znam nešto malo "o mesariji", ali ne bi probao vama operirati niti mandule...
Ostavite kočnice majstorima kao @MUHA i iste profesije. Vi samo vozite i koristite svoje traktore s ljubavlju, ali kočnice i volan servisirati "ne, ne". Hvala na razumijevanju!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,822
Hvala ljepo @plus na ukazanom povjerenju.

O zračnim kočnicama nemam pojma, jednom prilikom sam to napisal na forumu i nikad više ništ, a nedaj bože da bi kome kakav savjet oko začnih kočnica dal.
Ima tam negde tema o tim kočnicama pa si možda tam kolega pomogne čitajuči.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,566
Zetor Proxima 8441
Iskustva od koji ljudi su ih imali ili još imaju. Kako su se pokazali dali se kvare koje su im mane. Osobito mjenjač i getriba. Kolko dođu popravci dal su dostupni djelovi.
Imamo proximu 90 od 2011. Clasic model bez reverza, uskoro 6000rs. Mjenjali smo samo lamelu od većih kvarova. Dijelovi svi dostupni, a cijene ovise šta trebaš. Popravak lamele me koštao zadnji put 100€ jer sam mijenjao samo vučnu. Npr. el. kocka za paljenje prednje vuče je 150+€. Neke sitnice puno koštaju.

Cijeli set kvačila, nova korpa tvornički naštelana, oba druk ležaja, semerinzi s jedne i druge strane, cilindri kvačila i obje lamele 300€. Ali za običnu lamelu. Ako je keramika onda se cifre penju..

Ako te šta još zanima pitaj.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,822
Cijeli set kvačila, nova korpa tvornički naštelana, oba druk ležaja, semerinzi s jedne i druge strane, cilindri kvačila i obje lamele 300€. Ali za običnu lamelu
Gde to ima za 300 eura sve nabrojano?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,566
TractorPro. Kažem, kod nas je obična lamela. Keramika je skuplja i nosi veće troškove za sobom jer podere sve oko sebe. I moguće da je bilo bez cilindara kvačila ne sjećam se više.

Doduše to je cijena bila prije nekih 6-7 godina. Znam samo da je komplet nova korpa naštelana bila jeftinija nego capice i slagati sve potrebno na staru.

Sad mijenjamo samo gume i španere 😂. Kad se bude opet mjenjala za 5god stavim cijenu ovdje, a izgleda će kardanska stradati puno prije jer kliže pod određenim strojevima dok motor podnosi sva opterećenja koja se nalaze pred njim, lamela prva staje.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,822
Dobar si, lamela 100 eura, a dvije lamele sa hrpom željeza i tokarenih ploča, capicama, japanskim šeširom, balansirana, dva potisna ležaja, semerinzi i to sve za 300.
Kaj bez cilindra kvačila, za te novce su ti morali dati oba i crevo. i uka ulje.

I još poštelana i orginalna.
A na kaj su ju naštelali, na tvoj poderani zamajac :unsure:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,566
Nemoj da tražim račune u arhivi. Kirš me tražio 6-6500kn i da im dovezem traktor. Kad smo složili sami sve za 2 200kn i sam se čudio ko i ti sad. Ali opet velim svi kažu da je na njemu keramika, a eto čuda nije.

Zašto bi zamajac bio poderan? Od čega? Mi smo korpu pritegli gore i kajlice su poispadale. Ništa nije trebalo štelati.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,822
Traži i pošalji nam ih. Je to bilo prije dosta let, ali baš i ne vjerujem da si kupil kompletno kvačilo i ovo sve ostalo za te novce.
Jel gore kvačilo sa limenim capicama ili kovane capice?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,566
Pa kažem korpa nova naštelana, obje lamele, druk ležaji i semerinzi. Probat ćemo iskopati. Ili budete čekali da ponovno ode lamela pa će opet biti jeftinije jer neću mijenjati ni korpu ni capice. Korpa za kvačilo s keramikom je bila daleko skuplja dobio sam ponudu. A da ne govorimo o cijene keramičke lamele.

Pa trebale bi biti kovane. Luk-ova korpa čini mi se.. Ne mogu tvrditi točno kad je davno bilo.

Štelao mi jedan majstor hod izvana na navojima pa je nadrapo i druk ležaj i capice logično.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,822
Korpa, kao ni zamašnjak neznaju jel unutra keramika i feroda, njima je svejedno i iste su.
Moreš i flis papir zalepiti samo je pitanje kak bu dugo trajal.

Veliš da nečeš mjenjati korpu ni capice, samo lamele.
A kak znaš da nebu trebalo ništ drugo osim lamela?
I ono glavno pitanje, kak bute naštelali kvačilo nakon zamjena lamela pošto vam je onaj majstor prije sjebo sve.
Kaj bute u tvornicu slali da oni naštelaju ili?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,566
Vratili smo samo kako je bilo tvornički. Jer je izvana dirao hod kvačila pa je vozilo na druk ležaju.

Šalim se malo. Uglavnom poanta je bila da dijelovi za proximu nisu preskupi, ali neke sitnice koštaju puno više nego mi mislimo.

4 gume i alternator sam platio 4000€. I sad to nebi rekli da spada pod neke kvarove, više su stavke koje imaju neki rok trajanja i očekivano je da se moraju mijenjati. Gume su zeznuli loši poljski putevi, a alternator smo mi bili krivi posudio sam loše kablove i krivo ih spojio jer nisu imali oznake..
To nam je bio najveći ulog u traktor dosad.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,158
Malo o lameli! :hahah:
Motocikl HOREX regina imao je rupe u "lameli" u koje su ugurane izrezane pločice pluta!

Najnoviji postovi

Na vrh