• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Re: aparati za varenje ili po domači švasaparat

Bobo ..postoji neka vrsta elektroda (za oznake ne pitaj)
Ja sam je jednom sreo ,škvadra koja ih je koristila zvala ih bosanke ...(neka se ne uvrijede susjedi Bosanci ) :oops:
Kao, to je elektroda koje ne prepoznaje matrijal .trpi cak i malu ulja pod sobom ,mokro itd.
Zavar poslje skidanja šljake je malo žuckasti , jako ljepo spaja i odlicno izgleda var i kod pocetnika ;) .

Ako je ovo anketa svu prednost dajem co2 aparatu .Boca CO2 od 30 kg mora izdržati i do 3 koluta žice (15 kg) .
A za oko kuce to je jako puuuunnnooooo varenja .
Ne preporucam ove igracke od 160 ampera .skidam kapu ovima koji su s njima zadovoljni .

vinogradar

Član
Tu od
27 Velj 2007
Poruka
437

Evo ovo je moj inverter i moja iskustva sa njim su odlična najčešće varim sa 3.25 elektrodama...kad smo sređivali skipa u jednom danu smo tata i ja potrošili 7 kg elektroda 3.25 bez da se gasio.....nije se ni ugrijao....varene su pločevine 8-10 mm.....

za usporedbu radi veličine za one koji neznaju....

i ovo je fenomenalna stvar samozatamljujuča maska.....

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

čekaj a kaj vi kupujete elektrode :shock:

ja sam odem do tetka i kupim :lol: on tog ima uvjek u radioni
hebiga neki šefina je u elektrodi zagreb.

gledal sam neke einhel ili kak se veli u pevecu na nekoj akciji 1500kn.al nekak mi ni od povjerenja.
ak niš da mi na karticu.ni mi hiča pa mogu tražit

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,257

ma ti šrot se neisplate.. žali bože novaca... bolje te pare zapit ;)

P

pozna

Guest

pozdrav drustvo, pitanje za vas znalce. dobio sam jedan aparat za varenje.na prednjoj strani stoji skala do 100 ampera i elektrode do 2,5 mm. e sad ,ja nisam nikada do sada vario i nemam blage veze o varenju iako mislim da nije neka nauka,barem onako amaterski popikat i povarit pa kako ispadne,he he. vidio sam kako vare profi,skidam kapu, no meni od zgode do zgode treba da napravim ankere za stupove,za lagane terase i tako neke glupe poslice,stvarno nista ozbiljno pa me zanima jel mogu s tim aparatom variti debljine od recimo 5mm ?jel ima kakvih fora,sta treba paziti konkretno s tim aparatom ili nesta drugo ? opet kazem nemam pojma o varenju pa je svaki savjet dobrodosao. hvala.

V

VTZ

Guest

petar kaže:
ma ti šrot se neisplate.. žali bože novaca... bolje te pare zapit ;)

Ja imam Einhella, koji je još početkom 90-tih kupljen u Metrou u Gratzu. S tim aparatom zavario sam do sada brdo stvari, isplatio mi se i otplatio već 50 puta, a on još i danas radi odlično.

Nije pretežak za premještanje, stavio sam mu nove duže i deblje izlazne kablove i kliješta, i to je odličan aparat, pogotovo za manje radove ili poravke.

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

pozna kaže:
pozdrav drustvo, pitanje za vas znalce. dobio sam jedan aparat za varenje.na prednjoj strani stoji skala do 100 ampera i elektrode do 2,5 mm. e sad ,ja nisam nikada do sada vario i nemam blage veze o varenju iako mislim da nije neka nauka,barem onako amaterski popikat i povarit pa kako ispadne,he he. vidio sam kako vare profi,skidam kapu, no meni od zgode do zgode treba da napravim ankere za stupove,za lagane terase i tako neke glupe poslice,stvarno nista ozbiljno pa me zanima jel mogu s tim aparatom variti debljine od recimo 5mm ?jel ima kakvih fora,sta treba paziti konkretno s tim aparatom ili nesta drugo ? opet kazem nemam pojma o varenju pa je svaki savjet dobrodosao. hvala.
Ankeri za stupove moraju biti dobro zavareni kao i ograde jer ograda ne popusti sama od sebe nego kad se na nju neko nasloni.Najbolje da nekoga pitaš da ti pokaže.Naučiti hobi varenje nije teško ali nije ni jednostavno,probaj nešto zavarit pa češ vidjet kolko to drži i dal bi se ti na to naslonio na jedno 2-3metra visine,nezgodno je pasti i sa pola metra.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
ZJ kaže:
A zakaj ih šutirate?
Ja sam probal 5mm elektrodu i išlo je do nekih 200-220A, a onda je napon luka postal previsok. Nisam imal deblju elektrodu, a imal sam želju izmjeriti koliko aparat može dati.
Inače, ovak to izgleda iznutra:

Pa nemislim u pravom smislu "šutiramo" :lol: nego tih elektroda EVB ima jako puno, i kad zavarivaču ispadnu, ili se prospe iz kutije, neće niko da se saginje da ih podigne...nego ostaju tamo gde su pale i gaze se, dok ih neko ne počisti i baci! :lol:
Vidim lepo skockan aparat! Na tom hladnjaku su diode??? I Zašto si ih stavio? ;)

Pozdrav Joe! :mrgreen:

P

pozna

Guest

Majstore,u pravu si ,to o cemu ti pricas je za mene(za sada) visa matematika ali isto tako ja nisam ni dobro objasnio,mislio sam na sidrista za prizemne terase,ona na vijak sto se ubetoniraju a na vijak dode uglavnom drvena gredica...uglavnom skupit cu razlicitih debljina zeljeza pa isprobavati.zanima me jel prekidac uvijek treba biti na 100 A,npr varim ploce od 5 mm sa 2mm elektrodom,dali amperaza zavisi od materijala ili elektrode ili neka kombinacija ?

V

VTZ

Guest

pozna, ja bih ti preporučio da potražiš (na netu) neki priručnik o zavarivanju, i pročitaš barem sve osnovne stvari!

Teško da netko ovdje ima toliko volje, da ti sve to piše, sa ilustracijama i opisima... Što je deblja elektroda, treba veća struja za njezino topljenje. Ako je materijal koji se zavaruje pretanki, a struja prejaka, postoji mogućnost da sa lukom probušiš ono što zavaruješ.

http://www.esabna.com/euweb/AWTC/Lesson1_1.htm

http://longevity-inc.com/details.php?info=19

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

moj otac koristi transformatorski LENDAVA uglavnom za varenje debljeg materijala i za stvari gdje treba jaci i pouzdaniji var (sasije prikolica, kuke na traktorima) uglavnom materijale deblje od 5mm i po potrebi sivi liv
koristi elektrode Jesenice (ne znam tacnu oznaku, u zelenoj su kutiji) i Elektrode Zagreb (bijela kutija) :oops: .....mislim da u zadnje vrijeme redovno kupuje Elektrode Zagreb, ne znam zasto, dali su kvalitetnije, ili su jeftinije ili je do elektroda Jesenice teze doci (u sto cisto sumnjam)
prije desetak godina je kupio MIG-MAG Einhell jacine 170 A prvo smo mislili da je iskljucivo za lim i slicnu petljaniju, medjutim napravio je mnostvo sanduka za prikolice.....njime se vari limarija na traktorima, uglavnom koristi se svaki dan u radionici
samo jednom mi se ugasio prilikom varenja i to sam vario napolju, stubove za ogradu po ljetnoj vrucini
koristimo zicu 0,8 mm ......probali smo 0,6 i nesto nije islo, mozda je bila nekvalitetna zica ili se nismo bili uhodali s njim
za radnog vijeka mu je promijenjen onaj glavni kabal (ne znam kako se strucno zove) i klijesta mase.....povremeno zastekaju oni bakarni pipci, to je jeftino i toga se uvijek ima u rezervi
imaju dvije boce za njega koje se rotiraju (uvijek je jedna spremna puna)

mislim da je ovaj aparat sasvim dovoljan za kucnog majstora koji ce ga koristiti za varenje tanjeg materijala, naravno koji ce pazljivo rukovati

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422

evo i mojih varilica koji su dosad povarili sve i svašta

i438631_P1010821.JPG

i438632_P1010827.JPG

a ovo je za one koji hoće preciznije rezati na prodaju je

i438637_P1010826.JPG

i438638_P1010828.JPG

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244

Ajde da ne otvaram novi topic, kupio sam inverterski aparat 160A i sad imam par pitanja:

1.) Sta su to EVB elektrode, za ceg sluze i po cemu su bolje od "obicnih" ? Jel ja to mogu koristit sa svojim inverterom i do koje debljine ?

2.) Koju amperazu da koristim za 2,5mm elektrode, neki prosjek a koju za 3,25mm elektrode ? Pitam jer sam X godina imao stari sparat od 50 kila na kojem to podesavanje nije radilo pa da malo obnovim gradivo.

Pozdrav

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499

SteveO kaže:
Ajde da ne otvaram novi topic, kupio sam inverterski aparat 160A i sad imam par pitanja:

1.) Sta su to EVB elektrode, za ceg sluze i po cemu su bolje od "obicnih" ? Jel ja to mogu koristit sa svojim inverterom i do koje debljine ?

2.) Koju amperazu da koristim za 2,5mm elektrode, neki prosjek a koju za 3,25mm elektrode ? Pitam jer sam X godina imao stari sparat od 50 kila na kojem to podesavanje nije radilo pa da malo obnovim gradivo.

Pozdrav
EVB su ti bazične (lužnate) elektrode. Trebaš ih najprije osušiti u pečnici i zavarivati s njima dok su iznad 150C tple, jer ih je teško hladne zapaliti (lijepe se).
Zavar im je čvršći i tvrđi. Mogu se koristiti za navarivanje. Vidi ovdje.

Za tvoj aparat: 3.25mm maksimalno.
90-130 za prve, 110-160 za druge.
Probaj, zavisno o debljini materijala.

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244

Jel ti mene zezas da moraju bit tople ? To prvi put cujem :shock: Znaci u pec na 200 C i onda ih vrele vadit i pocet varit ? I idu na istu amperazu kao i obicne elektrode ? Ne moram mjenjat polove na kablovima, sad je elektroda na + a susjed mi rekao da moram okrenit i elektroda da ide na - ?

Ovo cvrsce i tvrdje, jel to bas primjetno bolje ? Mislim, jel onda preporuka da sve radim sa tim EVB elektrodama ili samo neke odredjene stvari u poljoprivredi ? Google daje doslovno nista na spomen EVB elektroda...

Tnx

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499

S bazičnim se npr zavaruju želj. ili tramvajske šine...
...pa ti zavaruj kaj želiš. Ti majstori imaju specijalne peći za elektrode držati toplima...
S njima je teže zavarivati, no neke kritičnije dijelove možeš, npr ramu na plugu i sl. Za obične stvari koristi obične, rutilne elektrode.
Ja više volim zavarivati s "-" na elektrodi, jer tad struja nanosi materijal elektrode na zavar. Inače, na kutiji elektroda ti piše kakva struja mora ići kroz elektrodu (+/-/~).
EZ xx B ti je oznaka proizvoda Elektroda Zagreb, a
EVB xx ti je oznaka proizvoda Elektrode Jesenice

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244

Bome si mi objasnio kao neki profesor :)

Mozes jos malo razjasnit ovo da ti varis sa - na elektrodi ? Po cem je to bolje ili kvalitetnije nego sa + ? Jer mi u uputama aparata pise da ovaj drzac elektroda ide u + jer je to istosmjerni aparat, tako nesta ? Ja imam obicne Jadran elektrode, ako su one za +, iako ih nikad nisam gledao sta pise, jel mogu ja ustekat na - i s njima radit ?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499

SteveO kaže:
ZJ kaže:
S bazičnim se npr zavaruju želj. ili tramvajske šine...
...pa ti zavaruj kaj želiš. Ti majstori imaju specijalne peći za elektrode držati toplima...
S njima je teže zavarivati, no neke kritičnije dijelove možeš, npr ramu na plugu i sl. Za obične stvari koristi obične, rutilne elektrode.
Ja više volim zavarivati s "-" na elektrodi, jer tad struja nanosi materijal elektrode na zavar. Inače, na kutiji elektroda ti piše kakva struja mora ići kroz elektrodu (+/-/~).
EZ xx B ti je oznaka proizvoda Elektroda Zagreb, a
EVB xx ti je oznaka proizvoda Elektrode Jesenice
Bome si mi objasnio kao neki profesor :)

Mozes jos malo razjasnit ovo da ti varis sa - na elektrodi ? Po cem je to bolje ili kvalitetnije nego sa + ? Jer mi u uputama aparata pise da ovaj drzac elektroda ide u + jer je to istosmjerni aparat, tako nesta ? Ja imam obicne Jadran elektrode, ako su one za +, iako ih nikad nisam gledao sta pise, jel mogu ja ustekat na - i s njima radit ?

Hvala, no ja sam ti amater, a ne profesor (ako izuzmemo predavanja u srednjo školi).
JADRAN je obična rutilna elektroda za AC i ide bilo kak. Probaj s + i - i pogledaj kak ti ispadne bolji zavar.
Obično koristim ESAB OK46.16, EZ11F, OERLIKON... i EZ50B za neke kritičnije stvari (osovina na prikolici, npr).
Napajam ih s transformatorom preko ispravljača ili na AC.

SteveO

Član
Tu od
16 Velj 2007
Poruka
244

Hvala ti puno na objasnjenju koje trazim vec 2 dana po netu. Ja sam mislio da EVB mora ic na - a sad vidim da ne mora, mora samo bit topla.

Tnx jos jednom

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,499

SteveO kaže:
Hvala ti puno na objasnjenju koje trazim vec 2 dana po netu. Ja sam mislio da EVB mora ic na - a sad vidim da ne mora, mora samo bit topla.

Tnx jos jednom
Već sam ti rekel da je ta za bilo kakav spoj (+/-/~), no nekak mi je najdraže na -.
Ne topla, već vruća. Inače ju buš teško zapalil, jer se samo lijepi.

Na vrh