Lee Champa
Iskusan lik
- Tu od
- 9 Tra 2019
- Poruka
- 11,496
Hm! A Axial spominje neku rezonanciju, što s tim?
Moje neko iskustvo, mehaničari za popravke, srevisi ili usluzne djelatnosti, oni rade ozbiljanbposao ali nemaju baš iskustva o detaljima ili nestignu sve davobrade.Čovjek koji među ostalim reparira kamione, ima hrpu strojeva i onda dođe u situaciju gdje mu stroj popuca od vibracija!
Rezonancija se obično javlja kod malčera kada nešto popusti. Bilo na konstrukciji bilo zbog zračnosti u ležajevima. Očito da i postoji iznuda, a kad se iznuda riješi, a najčešće se radi o debalansu, onda se i neprimjetno prođe kroz rezonanciju.Rezonancija je zahebana pojava..... lako i relativno brzo može napraviti ogromnu štetu. Sa neke druge strane ista ta pojava ( na primjer u elektrotehnici) - može biti jako korisna.
Kada se nakon lijevanja odljevak, ohladi, opjeskari, oflema, obrusi, povari ako treba, toplinski se obradi, strojno se obradi, nakon strojne obrade ide kontrola metodama bez razaranja, i tada se utvrdi ili ne utvrdi defekt, i ovisno o toga ide ili ne ide u uporabu, u rad.....pa se komad baca u škart.Moje neko iskustvo, mehaničari za popravke, srevisi ili usluzne djelatnosti, oni rade ozbiljanbposao ali nemaju baš iskustva o detaljima ili nestignu sve davobrade.
Primjer tokara. Tokari koje rade u industriji ne sreću se sa bitnim činjenicama. Istokariti zamajac kamiona zna svaki, smatra da je odradio vrhunski, ali odlivak takvog komada u zonam ima različitu gustoći i tezina i potrebo ga je balansirati. Tokarenje izlaznih prirubnica vratila ( flasšne na mjenjačima ili diferencijala i slično) nikad se ne popravljaju pojedinačno ili odvojeno. Ravnanje takve flašne čini grešku, preporuke su da mora biti na svojoj osovini u cjelini. Mali broj prihvatnih čeljusti stezne glave struga će idelano centricno da stegne flašnu ili kažu to je nebitno. Zašto ovo pišem većina koji rade u industriji nabavi strugić i glođu, ali odraditi ozbiljno neki dio reparacije traži daleko više od industrijskog znanja klasike tokarenja.
Tokar s tim procesom nema ništa, barem ne kod nas, to bi trebala obaviti ulazna kontrola. Tokar dobije pregledan sirovi komad, proces i nacrt i na njemu je da napravi gotovi komad koji na kraju kontrola pregledava.Znači sav taj proces prati tokar, zaposlen u industriji, to je njegov radi i na osnovu njega ide proces kako si opisao
Mnogi su dobri majstori i znaju napraviti čuda, ali mnogi od ne razumiju puno toga.Ja sam u predhodnom napisao neke greske koje moze da načini operater ( strugar) neke mašine, jedna je bila neznanje kojim se ne bavi a drugi slucaj znanje gdje gresku zanemaruje.