• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balansiranje

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,122
Čovjek koji među ostalim reparira kamione, ima hrpu strojeva i onda dođe u situaciju gdje mu stroj popuca od vibracija!
Moje neko iskustvo, mehaničari za popravke, srevisi ili usluzne djelatnosti, oni rade ozbiljanbposao ali nemaju baš iskustva o detaljima ili nestignu sve davobrade.
Primjer tokara. Tokari koje rade u industriji ne sreću se sa bitnim činjenicama. Istokariti zamajac kamiona zna svaki, smatra da je odradio vrhunski, ali odlivak takvog komada u zonam ima različitu gustoći i tezina i potrebo ga je balansirati. Tokarenje izlaznih prirubnica vratila ( flasšne na mjenjačima ili diferencijala i slično) nikad se ne popravljaju pojedinačno ili odvojeno. Ravnanje takve flašne čini grešku, preporuke su da mora biti na svojoj osovini u cjelini. Mali broj prihvatnih čeljusti stezne glave struga će idelano centricno da stegne flašnu ili kažu to je nebitno. Zašto ovo pišem većina koji rade u industriji nabavi strugić i glođu, ali odraditi ozbiljno neki dio reparacije traži daleko više od industrijskog znanja klasike tokarenja.

• Like
Reactions: ZJ

HrvojeS

Dobro znana faca
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
260
Rezonancija je zahebana pojava..... lako i relativno brzo može napraviti ogromnu štetu. Sa neke druge strane ista ta pojava ( na primjer u elektrotehnici) - može biti jako korisna.
Rezonancija se obično javlja kod malčera kada nešto popusti. Bilo na konstrukciji bilo zbog zračnosti u ležajevima. Očito da i postoji iznuda, a kad se iznuda riješi, a najčešće se radi o debalansu, onda se i neprimjetno prođe kroz rezonanciju.

Što se same pojave tiče, upravo u HEP-u imamo taj problem, jer su Švicarci odradili "vrhunski" projekt ... Nevjerojatno što sve prođe

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
896
Moje neko iskustvo, mehaničari za popravke, srevisi ili usluzne djelatnosti, oni rade ozbiljanbposao ali nemaju baš iskustva o detaljima ili nestignu sve davobrade.
Primjer tokara. Tokari koje rade u industriji ne sreću se sa bitnim činjenicama. Istokariti zamajac kamiona zna svaki, smatra da je odradio vrhunski, ali odlivak takvog komada u zonam ima različitu gustoći i tezina i potrebo ga je balansirati. Tokarenje izlaznih prirubnica vratila ( flasšne na mjenjačima ili diferencijala i slično) nikad se ne popravljaju pojedinačno ili odvojeno. Ravnanje takve flašne čini grešku, preporuke su da mora biti na svojoj osovini u cjelini. Mali broj prihvatnih čeljusti stezne glave struga će idelano centricno da stegne flašnu ili kažu to je nebitno. Zašto ovo pišem većina koji rade u industriji nabavi strugić i glođu, ali odraditi ozbiljno neki dio reparacije traži daleko više od industrijskog znanja klasike tokarenja.
Kada se nakon lijevanja odljevak, ohladi, opjeskari, oflema, obrusi, povari ako treba, toplinski se obradi, strojno se obradi, nakon strojne obrade ide kontrola metodama bez razaranja, i tada se utvrdi ili ne utvrdi defekt, i ovisno o toga ide ili ne ide u uporabu, u rad.....pa se komad baca u škart.
Razlike u gustoći taline praktički se može zanemariti i odbaciti kao jednu od grešaka koje uzrokuju dizbalans.
Greške kao raznorazni nemetalni uključci u osnovnom materijalu ili komadu mogu se desiti kod ljevanja, ali se u tom slućaju radi ovako kako sam gore naveo i praktički se ide na ispravan odljevak koji nema razlika u gustoći i težini koje bi uzrokovale te dizbalanse.....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,122
Znači sav taj proces prati tokar, zaposlen u industriji, to je njegov radi i na osnovu njega ide proces kako si opisao.

Ja sam u predhodnom napisao neke greske koje moze da načini operater ( strugar) neke mašine, jedna je bila neznanje kojim se ne bavi a drugi slucaj znanje gdje gresku zanemaruje.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
7,377
Znači sav taj proces prati tokar, zaposlen u industriji, to je njegov radi i na osnovu njega ide proces kako si opisao
Tokar s tim procesom nema ništa, barem ne kod nas, to bi trebala obaviti ulazna kontrola. Tokar dobije pregledan sirovi komad, proces i nacrt i na njemu je da napravi gotovi komad koji na kraju kontrola pregledava.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
30,130
Ja sam u predhodnom napisao neke greske koje moze da načini operater ( strugar) neke mašine, jedna je bila neznanje kojim se ne bavi a drugi slucaj znanje gdje gresku zanemaruje.
Mnogi su dobri majstori i znaju napraviti čuda, ali mnogi od ne razumiju puno toga.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,497
Jedan tokar (Željezare Sk) dobio nacrt i materijal. Skužio da je označeni unutarnji promjer rupe veči od vanjskog. Uzeo špenu stavio na dobiveni nacrt i odnio poslovođi.

HrvojeS

Dobro znana faca
Tu od
7 Kol 2010
Poruka
260
koji nema razlika u gustoći i težini koje bi uzrokovale te dizbalanse.....
Ne bih se složio s time. Masu puta sam nabasao na različite težine čekića, tako da o nekom bacanju u škart, barem kad su noževi/čekići u pitanju, ne vjerujem. Iskrosti se sve što se iskoristiti dade...

Ovdje je maksimalno odstupanje bilo 30g, a susretao sam se i preko 100, istina na težim čekićima...

Najnoviji postovi

Na vrh