• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Centralno i ostalo grijanje

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,488
@Axial mozda sada usporedjujemo kruske i jabuke… imamo dosta nepoznanica u jednadzbi potrosnje drva za grijanje da bi je izjednacili….mjesto stanovanja, vrijeme grijanja prostora, stupnjevi (ne osjecaj topline), ali nacelno razumjem te i podrzavam razmisljanje…

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,488
Kupim 3 palete x 70 vreća, uvijek ostane po pola palete od zime
Super ako je tako, blago vama!!! Osobno ispod 35 metara drva zimu ne smijem docekati a to je dosta posla (grije se preko 250 m2 ali dva odvojena objekta-kuce na jednu pec)

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
362
Super ako je tako, blago vama!!! Osobno ispod 35 metara drva zimu ne smijem docekati a to je dosta posla (grije se preko 250 m2 ali dva odvojena objekta-kuce na jednu pec)
Pitajte gospona koji grije 170 m2 sa 7m3 drva, čemu trošiš toliko, mada sa 7 m3 ja ložim šporet u kuhinji kad se kuha ali nekad pofali

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,488
Pitajte gospona koji grije 170 m2 sa 7m3 drva, čemu trošiš toliko, mada sa 7 m3 ja ložim šporet u kuhinji kad se kuha ali nekad pofali
Ma ja bih bio majsretniji da je meni dosta i 5 metara ili manje ali nije… pec nalozim oko 6 ujutro i oko 18-19 sati poslijdnji put stavi i tako dobar dio godine…

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
921
Ja znam da to za mnoge zvuči nadrealno i da većina trošite daleko više energije ali što je - tu je. Da smanjimo ove ostale nepoznanice: kuća se nalazi u središnjoj, kontinentaloj, Hrvatskoj, temperatura u dnevnoj sobi 24-25 C (vlažnost zraka 30% i niže) u spavaćim kako si tko namjesti tamo gdje ja spavam najviše 21-22 preko dana a po noći se ne loži i prozor je obavezno otvoren u mojoj spavaćoj. Uglavnom nezdravo vruće je u kući ali ekipa je tako navikla. Ne loži se cijeli dan nego se loži u zavisnosti od vanjske temperature. Kada je vani +10 i više loži se možda od 16.00 i preskoči se čak koji dan ako je toplije (onda je u kući normalna temeperatura), ako je vani +5 počinje se ložiti ranije, ako je 0 loži se još ranije kada je minus onda se loži od jutra. Otprilike to je sistem kako se loži, nema tu ništa novog. Ali ono što izbjegavam je da se loži a istovremeno otvaraju prozori na kući jer je prevruće, termostatski ventili skoro na svim radijatorima u kući (osim na tri radijatora koji su stalno maksimalno otovreni - kupaone plus još jedan radijator) ali sa termostatskim ventilime i loženjem na kruta goriva treba biti oprezan jer ta kombinacija može dovesti do pregrijavanja peći ako se ne povede računa. Kada sve izgori u peći vrata za zrak obavezno zatvoriti do kraja da se peć ne hladi propuhom (skida se lančić sa samsona). Ako se ponovno loži unutar 12 sati voda u peći ostaje prilično topla (40-50 C) a i dimnjak je ostao topao, tako da daleko brže 'povuče' kak spada. Od 'regulacije' imam četveroputni miš ventil i termostatske ventile na radijatorima (sa prigušnicama), skoro pa bosansko grijanje. Kada startam na skroz hladno i treba se sve zagrijati imaš osjećaj da će se potrošiti drva i drva ali jednom kada se sve ugrije onda su svi radijatori prilično prigušeni (nevjerovatno je koliko malo energije treba da se održava temperatura, puno se troši kada moraš zagrijavati prostor), a sustav u prosjeku možda radi sa nekih 60-65 C na polaznom vodu (poslije četveroputnog ventila, u peći je strogo 85-90 C) i to podešenje ovisi o vanjskoj temperaturi (ručno se podešava). Ja vjerujem da je kod mene najveća ušteda došla od dobrog kotla (kakav se više ne prodaje kod nas) onda termostatskih ventila na radijatorima (usprkos loženju na drva) i prilično dobroj izolaciji kuće (trošilo se naravno više dok nije bilo termofasade). Termostatski ventili na radijatorima donose veliku uštedu jer u praksi malo tko otvara radijatore do kraja kada je hladno pa ih onda zatvara kada je toplo, večinom radijatori ostaju jednako podešeni stalno a to je onda problem pregrijavanja prostorije koji se riješava otvaranjem prozora. Kod termostatskih je problem kada počinješ ložiti jer su svi ventili otovoreni i to preopterećuje peć ako ne koristiš miš ventil u krugu grijanja.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,628
I ja mislim da je do dobrog kotla i dimnjaka i kak je kotao spojen na dimnjak. I ja sam imao viadrus i svakakve pec, pa sam slučajno naišao na majstora koji radi peci, i tak mi je lijepo napravio pec i spoji na dimnjak da sam sa 40 m drva godišnje došao na 20- 25. A 2x toplije nego prije i nema vlage u kući. Još da moji pripaze, to bi bilo do 20m godišnje ali i ovako je dobro. A toplu vodu zagrijemo doslovno sa otpadom i granjem. Prije me je ****** kaj je pec bila spojena sa S koljenom na dimnjak a sad je je direktno i to su vidjela ogromna promjena, nema toliko cesto čišćenja peci i dimnjaka. S tim da sam se potrudio raditi drva 1 g unaprijed, tak da su baš suha drva i to je sada posao. To je moje iskustvo. Kad bi stavio termo fasadu, to bi se jos smanjio ali kak su zidovi kuce 60 cm, nekak si mislim da necu puno dobiti. Jedino bi tavan morao izolirani, tu bi puno dobio ali tak je kak je...

oboliti

Aktivni član
Tu od
27 Velj 2014
Poruka
362
Gospon Axial, koliko god se trudili, vaša teorija grijanja je naučna fantastika, i ja imam termo ventile, četveroputni miš, sredina Hrvatske, karlovac, loženje otprilike 15. 11. pa do 15 3., prije ili poslije po potrebi i bez 18-24 m drva ne ide. Usporediti cijenu drva metrice i peleta, nema razlike, razlika u čistoći i kvaliteti grijanja, jednostavnosti, nemjerljiva bez obzira na peć, sad je Viadrus, on je gusnati, bolje drži toplinu i trajniji je. Nakon 12 sati nema šanse da se voda ne ohladi na ispod 20 c čak i ako pumpa ne radi. Ako zatvorite klapnu za zrak drva ne izgaraju i stvara se čađa i smola koji nagrizaju lim peći i na taj način, imam dokaze, peć ode za najviše 5 godina. Zašto bi netko ložio ako je vani više od 10c, a 7 m drva nije dosta za obični šporet za skuhati ručak svaki dan samo u onih 5 mj. kad se loži.

Posljednje uređivanje:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
921
Gospon Axial, koliko god se trudili, vaša teorija grijanja je naučna fantastika, i ja imam termo ventile, četveroputni miš, sredina Hrvatske, karlovac, loženje otprilike 15. 11. pa do 15 3., prije ili poslije po potrebi i bez 18-24 m drva ne ide. Usporediti cijenu drva metrice i peleta, nema razlike, razlika u čistoći i kvaliteti grijanja, jednostavnosti, nemjerljiva bez obzira na peć, sad je Viadrus, on je gusnati, bolje drži toplinu i trajniji je. Nakon 12 sati nema šanse da se voda ne ohladi na ispod 20 c čak i ako pumpa ne radi. Ako zatvorite klapnu za zrak drva ne izgaraju i stvara se čađa i smola koji nagrizaju lim peći i na taj način, imam dokaze, peć ode za najviše 5 godina. Zašto bi netko ložio ako je vani više od 10c, a 7 m drva nije dosta za obični šporet za skuhati ručak svaki dan samo u onih 5 mj. kad se loži.
Kao prvo ako je vama dobro - i meni je (već sam to pisao prije). Prirodno stanje svakog tko se ponaša racionalno je složiti stvari da rade i služe bolje, pouzdanije, sa manje troška.... Naravno uvijek postoje neki limiti i treba ih biti svjestan (da malo parafraziramo prljavog Harryja).
Kako je pristojno odgovoriti na post, početi ću od kraja: ja u svojoj kući nemam šporet na drva za kuhanje hrane. Zapravo jedina ložišta na drva su peć za centralno i roštilj. Hrana se kod mene uglavnom priprema na plinu i struji, jedino je roštilj na drva.
Što se tiče zatvaranja klapne za zrak na peći mislim da sam prije jasno napisao da se klapna zatvara samo onda kada sve izgori u peći, pa tako nema te čađi koja se spominje... to je jedan mali detalj koji je prilično bitan. I naravno kada ponovno loži potrebno je ponovno zakačiti lančić za polugu samsona, da uopće ima funkciju. (To je svakome tko loži kotao na drva jasno, ali napisao sam jer vidim da postoje neke nedoumice.) Voda u kotlu se ne ohladi odmah - jer ja ne želim da se ona ohladi, lakše mi je kasnije krenuti sa loženjem kada je temperatura vode u kotlu viša. Kod mene situacija je da se često ostaje bez struje, pa je sve složeno da sve radi i može komotno grijati termosifonski, bez pumpe, potrebno je samo prebaciti jedan ventil i četveroputni otvoriti do kraja. Previše često nestaje struje kod mene i moraš imati neku alternativu za rad kada nema struje. Slučajno je ispalo tako da imam sve uvijete da termosifonski sustav radi i to je izvedeno prilikom montaže.

Što se tiče materijala gus je vjerovatno trajniji materijal od kotlovskog čelika (kada se dobro napravi), ali s obzirom da je moja peć +30 sezona grijanja u pogonu kod mene... ne tužim se na kvalitetu. Kad viadrusi budu odradili toliko i više sezona, neka se jave sa iskustvima, ja vjerujem da će sigurno biti viadrusa koji će izdržati toliko (ako prije ne odvedu u bankrot svoje vlasnike koliko goriva troše), jer su česi stari majstori u ljevanju i obradi metala. Što se tiče 'zadržavanja topline' kotao je zapravo izmjenjivač topline i što više topline iz dimnih plinova prijeđe na vodu - time je kotao bolji (veće je iskorištenje kotla), a to je prilično bitna karakteristika, ako želiš trošiti manje goriva. Znači kotlovi koji manje 'zadržavaju' prijenos topline iz dimnih plinova u vodu su bolji. Ne treba nam toplina u ostati kotlu ili da otputuje sa dimnim plinovima u atmosferu - nego da što više topline pređe u vodu, to je ideja kotla.
Kod usporedbe goriva - pelete su sigurno komotniji i čišći način grijanja nego drva, ali s obzirom da se kod izrade peleta radi o dodatnom tehnološkom procesu koji zahtjeva pogon i energiju za rad vrlo vjerovatno je da će pelete uvijek biti skuplje gorivo od drveta koji nije prošao tu preradu po jedinici topline koju proizvedu (u pelete je uloženo više, nego u drvo). Vjerujem da kada kupuješ gorivo onda je matematika jedna - ali sa druge strane moja matematika je jasna: imam svojih šuma, imam svoju mehanizaciju i ne isplati mi se ni pomišljati da od gotovine radim veresiju. Da nemam svoj pouzdan izvor goriva možda bi mi pelete ušle u razmatranje (razumijem da drugi moraju kupiti, pa im je svejedno). Sa druge strane netko možda živi u situaciji da nema gdje složiti drva (potrebno je zapravo imati skladište za dvije sezone), pa su mu pelete onda odlično riješenje. Tu svatko mora uzeti u obzir sve svoje faktore, a jedan od bitnih faktora koji ide u prilog peletama je da se toplina pomoću njih može proizvesti trenutno, skoro na zahtjev (u odgovarajućem kotlu) dok je kod drva potrebno ložiti peć, zagrijati cijeli sistem i tek onda se griješ.... to zahtjeva vremena i truda. Kod peleta to može biti složeno doslovno na gumb i to je komocija (prednost) koju kod loženja drvima sirugno nemaš.

Najnoviji postovi

Na vrh