baka je mama od supruge, živi u kući sagrađenoj samogradnjom krajem 70tih godina od cigle bez fasade, dvokatnica, dvostrukim prozorima bez brtvljenja..... unazad 20 godina koliko putujem po slavoniji, takvih kuća ima na pretek....svaka prostorija u kući ima svoju peć na drva....dok je tast bio živ, ložile su se tri peći, tj dvije peći i šporet na drva, kuhinja, hodnik, dnevni, svaki dan, jer su u penziji, kuhaju i griju se.... sada je sama pa loži dvije....svaki dan.....imaju/ima penziju, štedi od penzije i plaća nekome da joj obavi poslove oko drva....žali se kao i svi svake godine da je sve poskupilo, ali nema govora da se nešto poduzme vezano za obnovu/unaprijeđenje kuće itd....nisam vlasnik, ako je njoj dobro tako, meni isto.....i 30metara.....
Ne razumijem zašto me se proziva zbog prezentacije na izraženo mišljenje i izraženoj potpori Axialu da je grijanje kuće nauka i da treba sjesti i razmisliti dobro kojim putem krenuti za odabiranje načina grijanja kuće. Svaka kuća je priča za sebe i ovisi o području gdje se kuća gradi.....
Ali evo, moj primjer, kuća u istri, labinština, kada sam prije 20god krenuo u gradnju odabrao sam drvene prozore(pvc mi se ne sviđa iako je bila jeftinija) sa duplim staklima punjenim argonom navodno, koliko je tog argona ostalo unutra ne znam, fasada stiropor 10cm, grijanje na plin sa kondenzacijskim plinskim bojlerom i solarnim vakumskim cijevima, spremnikom tople vode od 600lit(tipa spremnik u spremniku), sanitarna 150lit dok tehnička 450lit, spremnik ima tri spirale od kojih je jedna na solarnim cijevima a druga na plinskom bojleru i električni grijač od 4kW ako zatreba..... po prostorijama radijatori i podno grijanje.... investicija tada koštala 187450,00kn..... verzija sa običnim plinskim bojlerom i bez vakumskih cijevi ali sa pločastim solarnim panelima, cca 60000,00kn manje......ali htio sam to zbog veće iskoristivosti.....a svi od instalatera do firmi koje se bave time i radili ponude, kažu da je nepotrebno.... a vidiš sada forsiraju sve da idu na kondenzacijske plinske bojlere zbog iskoristivosti i EU pravila.....
i uzalud mi sva ta iskoristivost kada sam pomorac, supruga dobila posao u zg, živimo u zg u stanu i kuća je neiskorištena.... tako da sve je to išlo kao porez na budale.... ali htio sam to jer nije bila klasika bilo je nešto modernije od samog onog ustaljenog "tako svi rade".....i naravno sve je to bilo predviđeno da se u njoj i stalno živi....
u svakom slučaju, kada tamo dođem/dođemo po zimi, sa ugašenim bojlerom, sanitarne tople vode tj bolje rečeno mlake vode imam uvijek.... prosjek po zimi samo sa solarnim vakumskim cijevima i voda u spremniku bude u prosjeku od 34 do 38stupnjeva.... za tuširanje dovoljno topla za cijelu obitelj....možda nekome bezazleno, ali po zimi sa 20 vakuumskih cijevi kada je vani temp od 5 do 10 i puše bura, a ti imaš u spremniku sanitarnu na 34, mislim da govori dosta.....
i da, da idem iznova raditi kuću uzeo bi svakako u obzir fotonaponske panele/inverter/baterije koliko god ih mogu ugraditi na površinu krova i zakon mi to dopušta bez uvođenja nekih drugih mjera od strane HEPa i dodatne Protupožarne zaštite.... zašto baterije, baš zato jer sve radi na struju i bez struje nema ni centralnog grijanja, a da se isplati ugradnja fotonaponskih panela grijanje i hlađenje na struju, jer odkupna cijena proizvedenog kWh od HEPa je smiješna....
uzimajući u obzir pad cijene fotopanela u usporedbi prije 20tak godina, svakako je nešto što nebi se trebalo izostaviti.....
i opet, ovo je moj mišljenje.....