Gospon Axial, koliko god se trudili, vaša teorija grijanja je naučna fantastika, i ja imam termo ventile, četveroputni miš, sredina Hrvatske, karlovac, loženje otprilike 15. 11. pa do 15 3., prije ili poslije po potrebi i bez 18-24 m drva ne ide. Usporediti cijenu drva metrice i peleta, nema razlike, razlika u čistoći i kvaliteti grijanja, jednostavnosti, nemjerljiva bez obzira na peć, sad je Viadrus, on je gusnati, bolje drži toplinu i trajniji je. Nakon 12 sati nema šanse da se voda ne ohladi na ispod 20 c čak i ako pumpa ne radi. Ako zatvorite klapnu za zrak drva ne izgaraju i stvara se čađa i smola koji nagrizaju lim peći i na taj način, imam dokaze, peć ode za najviše 5 godina. Zašto bi netko ložio ako je vani više od 10c, a 7 m drva nije dosta za obični šporet za skuhati ručak svaki dan samo u onih 5 mj. kad se loži.
Kao prvo ako je vama dobro - i meni je (već sam to pisao prije). Prirodno stanje svakog tko se ponaša racionalno je složiti stvari da rade i služe bolje, pouzdanije, sa manje troška.... Naravno uvijek postoje neki limiti i treba ih biti svjestan (da malo parafraziramo prljavog Harryja).
Kako je pristojno odgovoriti na post, početi ću od kraja: ja u svojoj kući nemam šporet na drva za kuhanje hrane. Zapravo jedina ložišta na drva su peć za centralno i roštilj. Hrana se kod mene uglavnom priprema na plinu i struji, jedino je roštilj na drva.
Što se tiče zatvaranja klapne za zrak na peći mislim da sam prije jasno napisao da se klapna zatvara samo onda kada sve izgori u peći, pa tako nema te čađi koja se spominje... to je jedan mali detalj koji je prilično bitan. I naravno kada ponovno loži potrebno je ponovno zakačiti lančić za polugu samsona, da uopće ima funkciju. (To je svakome tko loži kotao na drva jasno, ali napisao sam jer vidim da postoje neke nedoumice.) Voda u kotlu se ne ohladi odmah - jer ja ne želim da se ona ohladi, lakše mi je kasnije krenuti sa loženjem kada je temperatura vode u kotlu viša. Kod mene situacija je da se često ostaje bez struje, pa je sve složeno da sve radi i može komotno grijati termosifonski, bez pumpe, potrebno je samo prebaciti jedan ventil i četveroputni otvoriti do kraja. Previše često nestaje struje kod mene i moraš imati neku alternativu za rad kada nema struje. Slučajno je ispalo tako da imam sve uvijete da termosifonski sustav radi i to je izvedeno prilikom montaže.
Što se tiče materijala gus je vjerovatno trajniji materijal od kotlovskog čelika (kada se dobro napravi), ali s obzirom da je moja peć +30 sezona grijanja u pogonu kod mene... ne tužim se na kvalitetu. Kad viadrusi budu odradili toliko i više sezona, neka se jave sa iskustvima, ja vjerujem da će sigurno biti viadrusa koji će izdržati toliko (ako prije ne odvedu u bankrot svoje vlasnike koliko goriva troše), jer su česi stari majstori u ljevanju i obradi metala. Što se tiče 'zadržavanja topline' kotao je zapravo izmjenjivač topline i što više topline iz dimnih plinova prijeđe na vodu - time je kotao bolji (veće je iskorištenje kotla), a to je prilično bitna karakteristika, ako želiš trošiti manje goriva. Znači kotlovi koji manje 'zadržavaju' prijenos topline iz dimnih plinova u vodu su bolji. Ne treba nam toplina u ostati kotlu ili da otputuje sa dimnim plinovima u atmosferu - nego da što više topline pređe u vodu, to je ideja kotla.
Kod usporedbe goriva - pelete su sigurno komotniji i čišći način grijanja nego drva, ali s obzirom da se kod izrade peleta radi o dodatnom tehnološkom procesu koji zahtjeva pogon i energiju za rad vrlo vjerovatno je da će pelete uvijek biti skuplje gorivo od drveta koji nije prošao tu preradu po jedinici topline koju proizvedu (u pelete je uloženo više, nego u drvo). Vjerujem da kada kupuješ gorivo onda je matematika jedna - ali sa druge strane moja matematika je jasna: imam svojih šuma, imam svoju mehanizaciju i ne isplati mi se ni pomišljati da od gotovine radim veresiju. Da nemam svoj pouzdan izvor goriva možda bi mi pelete ušle u razmatranje (razumijem da drugi moraju kupiti, pa im je svejedno). Sa druge strane netko možda živi u situaciji da nema gdje složiti drva (potrebno je zapravo imati skladište za dvije sezone), pa su mu pelete onda odlično riješenje. Tu svatko mora uzeti u obzir sve svoje faktore, a jedan od bitnih faktora koji ide u prilog peletama je da se toplina pomoću njih može proizvesti trenutno, skoro na zahtjev (u odgovarajućem kotlu) dok je kod drva potrebno ložiti peć, zagrijati cijeli sistem i tek onda se griješ.... to zahtjeva vremena i truda. Kod peleta to može biti složeno doslovno na gumb i to je komocija (prednost) koju kod loženja drvima sirugno nemaš.