Koje elektrode su dostojna zamjena Jadrankama od 2,5 mm? Koje su prednosti Jadran S-a, a koje tih drugih?
Ovdje kod nas u bosni u mom malenom gradicu gotovo da i nema druge elektrode za kupiti osim jadrana i elektrode zagreb.
moj licni glas u vecini slucajeva ide elektrodi zagreb prosto jer nisam neki profi varioc.
iz mog licnog iskustva jadran elektrode su dosta osjetljive na amperazu treba je znati fino pogoditi. takodje i na duzinu elektro luka znaju prskati na prevelikom i lijepiti na premalom. imaju i manji sloj onog plasta oko elektrode.
kad je znas ubosti sljaka doslovno sama spada sa vara a var je perfektan. kad ne znas em ruzan var em sljaka ostaje u varu pa muke sa ciscenjem brusenjem itd.
kod zagrebacke elektrode nesto su slabije izrazene ove pozitivne strane jadrana, var je nesto ruzniji, sljaka se malo teze cisti i ima je mnogo...medjutim i kod skroz neprofesionalnog, amaterskog zavarivanja var je uvijek koliko toliko dobar, sljaka se uvijek nekako moze ocistiti, nisu previse osjetljive na hrdju, duzinu luka, amperazu. Npr ja sam u zavisnosti od debljine materijala sa 3.2mm zagrepcankom znao variti i na 55 i na 160 ampera i uvijek se nekako izborim sa varom. kod jadrana se mora amperaza bas fino potrefiti, i duzina luka i pripremljenost materijala itd.
tako da neko moje oskudno razmatranje po pitanju ove 2 elektrode je...za bolje varioce jadran za amatere poput mene zagreb...barem meni licno vise lezi u ruci...mada posto i nemam velikog izbora nekog uvijek mi u garazi ima i jednih i drugih pa se vari sa onom koja prva padne pod ruku.