Joj druze ne znam sta bih ti rekao. Narod je danas postao podosta bezobrazan u vezi mnogih stvari. Majstori takozvani jos bezobrazniji. Cuj molim te bezobraznog limara trazi mi 500 evra da mi sredi jugica? Morel to majstore kako za 100 evra? Moze. Grune 4 kile gita prefarba i evo izvolite. A onda ima bogami i ovih sto plate 300 400 evra a majstor opet istu politiku 4 kile gita i miran.
Ja licno nikom auto limariju ne bih radio. Iskreno nemam iskustva na tom polju a i da imam ne bih. Doduse dok sredim sva sranja koja su majstori ovdje uradili na ovim kolima ima da se ispraksam samo tako.
Fuseraj sebi raditi necu...moja glava ide u ta kola...kosto ti kazes i prilikom udesa ima drasticne razlike jel pod i pragovi od metala ili je od pur pjene...
A eto opet neki dan doso drugar da mu izvarim malo prag na golfu kecu...ja odigo golfa uso u kanal..kad sam pogledo imas sta viditi auto do pola trulo...nemas na sta metal variti sve hrdja na hrdju...ja pojma nemam sta vise tu drzi tockove da ne poispadaju sta drzi sjedista da ne propadnu. Ja njemu kazem druze ovo ja ili cu ti raditi sve komplet ili necu nista...a jok on hoce da mu odozgo fino izgleda a dole ko sisa. Eno ti reko druze na polici gita i farbe pa ti radi sam ja to necu raditi posle da kaze meni sto se nedaj boze desilo ovo ono.
Nego vica...ajde kad imas iskustva o tome napisi koji redak kad stignes o radjenju autolimarije...jebiga ja o tome malo znam.
Varenje samo ko varenje i nije mi toliko strano jebiga kopam dok ne stignem do zdravog metala. Uzmem lima izoblikujem zavarim.
Ali sta dalje
Tu mi je znanje jako sturo. Fileri kitovi poliestri temeljnje uljane nitro to su sve meni nepoznati pojmovi jako mnogo.
Konkretno ono sto sam do sada radio na prijasnjim autima, na motoru i sto sam na ovome autu zapoceo...i taj proces mi se do sada ok pokazao...znaci brusim lim dok ne dodjem do zdravog metala. Ono malo hrdje sto uvijek ostane sto je nepristupacno za iskorijeniti tretiram antirostom. Kad on odradi posao saperem ga vodom posusim. Zatim varim. Ocistim var obrusim. Nanesem temeljnu najobicniji nitro boju. Sacekam da se osusi. Na mjestima gdje treba pokriti var ako je ruzno ispao ili izravnati neravnine nanosim onaj zelenkasti fiber git. Osusim. Osmirglam grubim pa sitnijim pa vodobrusnim. Nanesem jos jedan sloj temeljnje jer se obicno po coskovima gita izgrebe farba tokom ravnanja gita. Temeljna na gitu vec pokaze svaki propust u smirglanju pa jos jedno preletim vodobrusnim zagladim sve fino lijepo. I nakon toga nanosim zavrsni emajl lak isto tako nitro. I to je to.
Tako sam ja to radio.
E sad znam mnogi ce reci tu idu kojekakve specijalne auto boje...znam da je to sve bolje tako ali o tim bojama em nista ne znam em su mi dosta skupe. Znam da su i kvalitetnije ali opet kod takvih radova po meni je uvijek bitnije dobro pripremiti metal. dzaba tebi boja od 100 evra ako je nanosis na hrdjavo nesredjeno itd...
Motor sam tako radio prije 4 godine eno ga i dan danas je sve ok a vozen i pos nijegu ledu zimi soli sumi blatu kamenu...
Eto...to je bilo ukratko kako ja to radi. A sad kolega vica molim vas napisite i vi koji redak kako se to radi ispravno...posto kao sto rekoh neiskusan sam u tome vjerujem da dosta stvari pogresno radim...a nova znanja nikad na odmet nisu