ja neznam tu se vec 1000str. raspravlja o toj getribi koje nevalja,jednostavni i najpametniji zakljucak je da se nemoze saltati u pokretu jer nema sinkrona,i neveidim bit rasprave od 1000 str.
Ako se vec moze "usavršit" šaltanje u hodu bez kvacila, sto su onda pametnii ljudi razbijali glave i izmisljali korpe, druk lezajeve, poluge za kvacila, itd ??
I nije sinhron nego sinkron
Teorija je jedno, a praksa drugo. Za menjač bez sinhrona teorija kaže: šaltati kad se zupčanici zaustave. U praksi se nauči da se postignu iste brzine oba zupčanika pa se šalta i u pokretu sa medjugasom. Konstrukcija menjača na TV je takva da u praksi omogućava šaltanje u pokretu bez osetnih krčanja i udaraca, trzanja, kad se šalta iz manje u veću brzinu. Obrnuto već ide teže.
Po mojoj praksi, zbog rikverca u sredini, reduktor se ne može šaltati dok se svi zupčanici ne smire, a to znači potpuno zaustavljanje traktora.
Jedva čekam da vidim taj video šaltanja reduktora na TV u pokretu!!
Mene mater ranila sa čvarkiovisno kojim jezikom pričaš
Mene mater ranila sa čvarki
najbolji sam od sviju kamenjarci
Teorija je jedno, a praksa drugo. Za menjač bez sinhrona teorija kaže: šaltati kad se zupčanici zaustave. U praksi se nauči da se postignu iste brzine oba zupčanika pa se šalta i u pokretu sa medjugasom. Konstrukcija menjača na TV je takva da u praksi omogućava šaltanje u pokretu bez osetnih krčanja i udaraca, trzanja, kad se šalta iz manje u veću brzinu. Obrnuto već ide teže.
Po mojoj praksi, zbog rikverca u sredini, reduktor se ne može šaltati dok se svi zupčanici ne smire, a to znači potpuno zaustavljanje traktora.
Jedva čekam da vidim taj video šaltanja reduktora na TV u pokretu!!
Svi menjači sa sinhronima mogu da se šaltaju u pokretu bez kvačila. Kvačilo je potrebno da se krene iz mesta da bi se došlo do pokreta. Šaltanje u pokretu, normalno, ne može da radi svaki vozač, tu je potreban osećaj za brzinu.
Imam dva ključa u rezervi, a još nisam i neću pokušati šaltati u pokretu. (ako ne budem morao):rolleyess:
Iskreno, i ja mog šaltam nekad kad mi je mrsko bez kvacila, al samo brzine iz vece u manju i obrnuto,. ali samo po RAVNOM. da mi je vidjet tog dasu koji ce ga presaltat bez kvacila uzbrdo il nizbrdo kad su zupcanici napeti.šaltat u pokretu može samo dobar znalac:supz:naravno da se mora uskladit brzina,obrtaji itd. da bi išlo a to samo pravi mogu.oprostite ako se ko našao povređen al je tako:drinkers::drinkers:
Samo pitaj, uvek se nadje neko kome nije teško da odgovori, jer je već prošao i praksu i forum. Na forumu ima većina odgovora, ali je, zbog preobimnog gradiva, teško pronaći ono što čoveka trenutno zanima.
Sinoć je palo još 20-tak cm sniga:
Ima i video, samo čekam da se uploadira.
uleti mi slucajno jeftino za kupiti poluautomatska sadilica za krumpir,,,,kako se tomek ponaša s njom?? kopčanje na tri tocke
klasična dvoredna sadilica krumpiraMože li koja slika da se vidi o čemu se radi , ovako nešto reći skoro nemoguće da li je za tomu ili veliki traktor ?
uleti mi slucajno jeftino za kupiti poluautomatska sadilica za krumpir,,,,kako se tomek ponaša s njom?? kopčanje na tri tocke
Sinoć je palo još 20-tak cm sniga:
Ima i video, samo čekam da se uploadira.
Pozdrav sduspara :arrow:
Vidim, ima dosta snijega kod vas :x. Dobro se Tomo "bori" s njim, mada je vjerovatno lagan snijeg kao i kod nas, ali opet ga treba gurati na te hrpe rayer:. Po slikama vidim da je kod vas snijeg stao, kod nas još uvijek pada :evil:.