• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
S

saleservis

Guest
Re: TOMO VINKOVIĆ

A moze li mi ko objasniti kako se steluje Bosh pumpa(Pumpa visokog pritiska), kada sam mu radio motor ispod pumpe je imalo 5 listica, u garnituri dihtunga sam dobio jos 4 listica, ja sam vratio one koji su bili i tada mi pumpa nije legla bas do kraja, da kazem da je moglo da se stavi jos jedan do dva podmetaca. Interesuje me kako da znam koliko treba tih podmetaca da stoje i koliki je pravi zazor te pumpe, mislim da se time steluje paljenje ili predpaljenje....

M

Misel

Guest

E, moj Sale,

trebao si ti da vidis kako je izgledao moj traktor kad sam ga ja kupio :oops: Mozes uostalom da vidis fotografije na forumu od pred jedno dva meseca. Nisi mogao rucice da prepoznas od ulja i masti...Sada radim na sredjivanju u mogu ti reci da dobro ide. Kad bude gotov bice fotki!! Nemoj da se brines. Motor kod tebe izlgleda super, gume su nove , bice to dobra masina!

pozdrav

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

saleservis kaže:
A moze li mi ko objasniti kako se steluje Bosh pumpa(Pumpa visokog pritiska), kada sam mu radio motor ispod pumpe je imalo 5 listica, u garnituri dihtunga sam dobio jos 4 listica, ja sam vratio one koji su bili i tada mi pumpa nije legla bas do kraja, da kazem da je moglo da se stavi jos jedan do dva podmetaca. Interesuje me kako da znam koliko treba tih podmetaca da stoje i koliki je pravi zazor te pumpe, mislim da se time steluje paljenje ili predpaljenje....

Jeste, sa tim se šteluje predpaljenje. Imaš oznake na limu motora kod remenice. Prva oznaka ti je predpaljenje a druga je gornja mrtva pozicija klipa. Znači tebe interesira prva oznaka. U tom trenutku treba Bosch pumpa dati naftu. A kad dava naftu vidiš ako odmontiraš cjev visokog tlaka na pumpi.
Znači vrtiš remenicu motora i gledaš kad dođe nafta, u tom trenutku zaustaviš remenicu. Pogledaš na oznake. Ako je išlo preko oznake oduzneš dihtungu, ako se zaustavilo pre oznake dodaš dihtungu. Te dihtunge su raznih debelina pa se na taj način naštela pravi trenutak predpaljenja.

To je sve što treba.

S

strongboy

Guest

brane kaže:
imam slike slabo me to ide, problem je naručio sam nove plastike koje idu u sklop ručnog gasa ali ne kontam nikako kako to da sastavim pošto su stari plastični djelovi bili popucali kad sam preuzeo traktor,još jedno pitanje vidim da se razumijete više nego u tvornici kako u primi tako i u hitneru oni da čitaju ovaj forum mislim da bi usavršili i znanje i ostale stvari vezane za ove traktore,ali da se vratim na problem tj.nepuni mi akumulator imam 12,5 v kad radi pa se dvoumim dali je regler ili elektronika, hvala vam dok budem imao malo više vremena stavicu slike imam ih dosta,imam i ja svoji neki inovacija vezani za plug,sadilicu i itd.
brane...a kakvu to sadilicu umas?sta sadis sa njom?bas je poslikaj, zeleo bih da je vidim...ja sam dugo vremena trazio sadilicu ,recimo meni je trebala za sadnju duvana, a moze se snjom saditi i paprika,i razne druge kulture...ja zbog toga sto nisam nigde mogao da nadjem takvu sadilicu, kupio sam IMT samo da bih mogao da kopcam sadilicu duvana.emailom sam se dva puta obratio i u hitner-u, al nisu mi ni jednom odgovorili.... ahde molim te uslikaj svoj izum:)jedno vreme sam razmisljao da kupim trorednu sadilicu duvana, al da je preadaptiram za prikljucak na TV420.al kako se nivelacija sadilice na recimo IMT steluje na poluzi,to bi bilo nemoguce kod tome.jer na polugama tome nema nikakve mogucnosti za stelovanje...

S

saleservis

Guest

Jeste, sa tim se šteluje predpaljenje. Imaš oznake na limu motora kod remenice. Prva oznaka ti je predpaljenje a druga je gornja mrtva pozicija klipa. Znači tebe interesira prva oznaka. U tom trenutku treba Bosch pumpa dati naftu. A kad dava naftu vidiš ako odmontiraš cjev visokog tlaka na pumpi.
Znači vrtiš remenicu motora i gledaš kad dođe nafta, u tom trenutku zaustaviš remenicu. Pogledaš na oznake. Ako je išlo preko oznake oduzneš dihtungu, ako se zaustavilo pre oznake dodaš dihtungu. Te dihtunge su raznih debelina pa se na taj način naštela pravi trenutak predpaljenja.

To je sve što treba.

Hvala. Jos samo mi pojasni da li so to ove oznake na glavnoj remenici? Doduse kod mene je to ofarbano kad sam farbao motor, ali me interesuje dali mislimo o istom, brojevima 1 i 3.

Obrisan neispravan link.

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
edosoko kaže:
zbalija kaže:
Edosoko kako misliš da treba rastavljati traktor na pola i odsjeći graničnik?
Što je drugačiji sistem nego na TV 730, ja nisam nikad sjekao graničnik kad sam mijenjao sajlu gasa.
mislio sam ili ili......a sto je drugaciji sistem? :scratch kratko i jasno, zbog volana; mehanicki volan ima deblju cijev od koje se ne mogu izvaditi plastike gasa

Ja i dalje stojim da ne treba sječi graničnik jer sam ja mijenjao sajlu gasa na prvoj seriji TV 730 sa mehaničkim upravljačem koji je imao još aluminijske pločice i nije mi ništa smetao mehanički volan.
Ako sam u pravu mislim da mehanički upravljač ima promjer cijevi 70 mm ( ako sam u krivu neka me netko ispravi), a hidraulični upravljač ima promjer cijevi 45 mm.

Kad dopustiš maticu i kontra maticu i sajle samo treba "mrdat" ručicu gasa gore dole dok ne pogodiš rupu da izvučeš ručicu van i dalje je sve lako!

Saleservis nemaš se čeg sramiti, vidi sam ja još i u gorem stanju.
Bio jedan sav u hrđi ni trunke boje na njemu, a puno je mlađi od ovog tvojeg.
Samo ti njega lijepo ofarbaj i restauriraj i služiti će još dugo vremena.
Ovaj auspuh ti je baš fora! :D

A što se tiče Marfija možda se ponovno vratio u vaš kraj kad sam ja završio sa radovima! :lol: :lol: :lol:

Posljednje uređivanje od moderatora:

brane

Član
Tu od
16 Velj 2008
Poruka
44

malo ste vi to iskomplicirali vezano za ručni gas,nije problem staviti i skinuti sajlu nego me buni redosljed plastični djelova (oni okrugli ) nemogu da ih uklopim

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

brane kaže:
malo ste vi to iskomplicirali vezano za ručni gas,nije problem staviti i skinuti sajlu nego me buni redosljed plastični djelova (oni okrugli ) nemogu da ih uklopim

Dao ti je Joe sliku pa se pokušaj po njoj orientirat.
Tu se vidi malo redosljed

Obrisan neispravan link.

S

saleservis

Guest

Da, u odnosu na ovu sliku gore je stvarno za utehu.

Ajd dok ste dobre volje, da Vas priupitam jos nesto pa dajem pice na moj racun 8) , kad sam radio motor primetio sam da ima lufta (zazor) u lezaju spojnicke, pa me interesuje kakav je postupak da se to zameni, kupio sam lezaj i semering, interesuje me dali moram da rasturam ceo prednji deo.

Obrisan neispravan link.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

saleservis kaže:
ako je bregasta uredu (brijeg nije istrosen), poluga B. pumpe uredna (tockic na njoj), tockic na pumpi, element pumpe zamijenjen, odgovarajuci ulozak brizgaljke zamijenjen i nastiman tek onda mozes da cackas odstojnike i to pod uslovom da postoje anomalije u radu motora; slabo pali, dimi, neravnomjerno radi.....pumpa naravno ni u kom slucaju ne smije leci potpuno na blok motora jer bi poluga mlatila po bregastoj i pumpi a to svakako nije dobro
"supljina" izmedju pumpe i bloka zavisi od motora do motora, i to upravo zbog kucista pumpe (postoji nekoliko proizvodjaca)
dodavanjem ili izbacivanjem nekoliko odstojnika postizes samo nijanse u radu motora; naravno ne mislim na ekstremne slucajeve - npr. da nabacas 7-8 mm odstojnika ili da ih sve izvadis

na rucici gasa ima sipka oko 5mm debljine koja sprjecava guzvanje sajli i naravno onemogucava vadjenje plastika gasa
Obrisan neispravan link.
ja nikad nisam zamijenio plastike gasa samo izvadi stare i stavi nove kako vi pricate, obicno sijecem ovaj granicnik i ponovo ga zavarim kad stavim nove plastike

eh da dodam....pravio sam dosta dobrih auspuha od aparata za gasenje pozara, pretpostavljam da firemanpeter moze doci do toga....S2....s tim sto treba napraviti prigusivac i busiti aparat na krajevima, takodje sam nekoliko puta koristio i gotove lonce od auta, oni dosta priguse buku jer imaju staklenu vunu unutra ali su tanki te brzo pucaju, hrdjaju itd.....sira izlazna cijev takodje pravi ugodniji zvuk

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

firemanpeter moze doci do toga....S2....s tim sto treba napraviti prigusivac i busiti aparat na krajevima

E pa nađe se toga kod nas.
A kako napraviš prigušivač unutra?
Da nije možda napravljeno tako da izbušiš rupice u cjev, cjev na jednoj strani začepiš i tu stranu ubaciš kroz rupu aparata. Malo te cjevi pustiš van i zavariš. Treba još jedna rupa u aparat za cjev na cilindar, zavariš još tu cjev, na kraj cjevi pločicu za montažu na cilindar i to je to. Možda još jedan nosač niže dole ispod cjevi koja ide na cilindar.
Možda bi ovak bilo u redu :scratch . Edo, ako ih ne praviš tako, onda je ovaj način by Firemanpeter. Dobro, nije baš by Firemanpeter jer je ideja o vatrogasnom aparatu tvoja, ja sam samo dao ideju o prigušivaču. Mogli bi mu reči by Edosoko & Firemanpeter. :lol:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

originalni auspuh ima cijev koja prolazi kroz cijeli lonac, znaci od pocetka do kraja s tim sto su u cijevi izbusene rupe....8mm kolko se sjecam......radio sam razne kombinacije, i kao original, potpuno zatvarao cijev na kraju, i djelimicno (malo stisnem u skripu) s tim sto mi se ova zadnja izvedba nije svidjela jer ne daje cist zvuk :|
dodatni nosac je rijetko potreban, jer svi dijelovi imaju debelu stijenku, mada ne smeta staviti dodatni upor
prigusivac bude dobar od uloska prednjeg amortizera 8) jedan kraj sijecem dok je drugi sam od sebe zatvoren, plocu koja se steze na glavu narucim da se isijece plazmom, koljena kupim.....uglavnom se materijal sakuplja prije i onda kad uhvatim vremena sastavim to
problem je sto nemam svaki put isti aparat :x tako da svaki put dobijem drugaciji zvuk, aparat vece zapremine daje prijatniji zvuk, napisao sam S2 jer je do njega najlakse doci mada bi bolje bilo da je siri

T

TOMO VINKOVIĆ

Guest

jučer sam ponovo slagao elektroinstalaciju na instrument tabli pa me zanima di na bravi idu one dvi debele crvene žice,kad moraju imati napon??? :roll:

F

Ferdo

Guest

Edosoko, možeš nekako nacrtat ovu izvedbu lonca sa prigušivačem?? Ne znam, da si kako izgleda.... :?

F

Ferdo

Guest

Tu sam nacrtao, kako ja zamišljam varenje auspuha. Pa moli za komentare i primjedbe ili ispravke, ako sam u griješki... A kako, da ga izoliram s tervolom??

Obrisan neispravan link.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

I to je dovoljno?
Benzinac LA300 ima i ispušnu cijev s rupicama (točnije rečeno, ima pregradu na istoj cijevi u sredini), ovako:
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
pa je svejeno glasan. A kaj je ovome dovoljno samo ova na ulazu?

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

ne razumijem sta hoces da kazes? :roll: i nemoj porediti babe i zabe, LA 300 da ima auspuh kao u auta opet bi se cuo....i to bas iz auspuha, nadam se da znas zasto
a isti taj LA 300 na kosilici Nibbi Bruno & Figaro ima samo na kraju stisnutu cijev kao auspuh

Posljednje uređivanje od moderatora:
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh