• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Generalno o Tomo Vinković traktorima

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318
Re: TOMO VINKOVIĆ

Pozdrav!
firemanpeter kaže:
Stavi tu obojicu na armaturu. To ti je najbolje.
A koliko ti pokaže pritiska ovaj manometar?
Pa kad je motor hladan, i kad ga upalim,,, pritisak na manometru pokazuje 3,5 - 4 bara (leto - zima)...ali kad se motor ugreje i forsira u radu,,, pada pritisak ulja na 1bar - 1,5bar(leto -zima),,,što je nagoveštaj da su leteći ležajevi loši!
Ali ja sam manometar stavio pre 3 godine,,, i pratim stalno pritisak ulja,,,i kako je bilo pre 3god, tako je i sad ,,nije se stanje pogoršalo! Automat za pritisak ulja se pali na 0,5bara,,,to vidim kad ugasim traktor, i kako pada pritisak na manometru, i kad dođe do 0,5,,,onda se pali i lampica! Iz čega sam ja zaključio...da je to minimalni pritisak ulja, fabrički!!! I kraj motora!!!Pa kad više nebude pritiska,,,menjamo ležajeve!
Pozdrav Joe! :mrgreen:

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

joe kakvo ulje sipas u motor? pokusaj sa kvalitetnijim uljem.....znam po hidraulicnim podizacima ventila na autu 8)

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
Sipao sam razna ulja, i kvalitetna (skuplja) pa mi je uvek isti pritisak!
Zadnji put sam sipao monogradno ulje SAE30 za dizel motore, i najbolje se pokazalo! A ovi 15-40 itd...nije baš dalo poboljšanje!

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

1.5 bara kod zagrijanog motora je dobar pritisak.15 godina sam mehaničar i još nisam sreo vozača koji je toliko istrošio ležajeve da je pao pritisak ulja(mada je teoretski moguče) ,a puno onih koji su zbog malog pritiska istrošili ležajeve.

B

Bobo

Guest

majstor kaže:
1.5 bara kod zagrijanog motora je dobar pritisak.15 godina sam mehaničar i još nisam sreo vozača koji je toliko istrošio ležajeve da je pao pritisak ulja(mada je teoretski moguče) ,a puno onih koji su zbog malog pritiska istrošili ležajeve.

Ovo pricas samo o TV traktorima ili oprenito?

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

majstor kaže:
heh gdje si da vidis radilicu i lezajeve od tetkovog ursusa..... :lol:

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Mislim da mu je prvo pao pritisak pa onda ostalo.

Posljednje uređivanje od moderatora:
M

mladjen

Guest

Slažem se sa majstorom, potrošeni leteći ležaji su posljedica slababe opskrbe uljem, bilo zbog neispravnosti sistema podmazivanja, bilo zbog neadekvatnog ulja. Tome pomognu i turiranja motora čim se upali, prije nego se nabije pritisak ulja, vidio sam mnogo ljudi koji to rade, mada im motorupali bez gasa.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ja sam pre neki dan izmjerio pritisak ulja na mom TVjcu i bilo tamo oko 3 bar a motor nije bio još ugrijan. Radio je nekih 5 minuta i nije niš pao pritisak. Treba još probat da ga dobro namučim pa da vidim posle.

Kad radi neki težki posao u vožnji onda i ja osetim kako dođe nešto toplo od motora prema meni. Barem mi se čini tako da osetim nešto, a možda i zasmrdi pomalo. Ako je tako vruč, ja ga nikad ne gasim takvog, nego ga pustim malo radit pod laganim obrtajima pa ga onak malo ohladim.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
Kod mene je situacija sledeća:
Kad upalim 3,5-4bara (leto - zima),,,krenem na njivu ne pun gas, ali skoro, jer teram po ravnoj cesti,,,posle 15minuta 2,5-3bara,,,posle 35min stižem na njivu i pritisak je oko 2bara! Krećem sa radom(plug,freza,itd) i posle 5min rada - pada na 1-1,5bara (leto-zima)!
Šta da radim, pitam majstora, eda, i ostale,,,da ga manem tako još,,,ili da menjam ležajeve???
Kažem probao sam razna ulja,,,i nikakve drastične razlike nema, gledajući prema pritisku ulja!
Pozdrav Joe!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509

Joe, skini manometar. Vidiš da te samo dovodi u nedoumicu. Traktor je radil bez njega i prije, a bude i poslije. ;) :D

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Ja mislim da ti trebaš samo vozit. Dok ne gori sijalica sve još u redu. Kad ona zagori onda stani i popravljaj.

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav!
ZJ kaže:
Joe, skini manometar. Vidiš da te samo dovodi u nedoumicu. Traktor je radil bez njega i prije, a bude i poslije. ;) :D
Da znaš,,,dok nisam montirao manometar nisam imao te nevolje, nit sam mislio o pritisku ulja! Lampica za pritisak se ugasila i teraj! A sad se stalno zapitkujem što, zašto, kako, zbog čega itd! A lampica se nepali dok je traktor u radu, što bi bilo dovoljno, jer je ugrađen fabrički automat za ulje, i tako treba da radi!
fireman - i ja mislim da ću ga terati još ovako, jer se lampica nepali, što je najvažnije!

majstor

Član
Tu od
7 Velj 2009
Poruka
256

Bobo kaže:
majstor kaže:

Ovo pricas samo o TV traktorima ili oprenito?

To važi za sve motore posebno ove starije koji su puno bolji od ovih novijih generacija na kojima se mora puno štediti
pa su "malo" osjetljiviji na kvalitetu ulja,ali redovna izmjena ulja i filtera nebi smjelo biti problema.
Inače radim 80% na građevinskim strojevima i kamionima koji večinom imaju manometre i na radnoj temperaturi pokazuju 1-1.5 bara zavisi o istrošenosti ulja(friško ulje bolji pritisak).

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

mogu samo reci da manometar nije postavljen na adekvatnom mjestu, takoreci postavljen je na pocetku sistema podmazivanja, poslije tog manometra ulje ide na zadnji centralni lezaj, odatle u radilicu, kroz radilicu u leteci lezaj, nastavlja kroz radilicu do prednjeg lezaja gdje zavrsava svoj put i gdje je ujedno smjesten i sigurnosni ventil (koji na neki nacin regulise pritisak ulja).....naravno da na svakom lezaju po malo pusta tako da je prednji lezaj najranjiviji na lombardinijevim motorima, tu naravno nije iskljucen ni leteci, jer pod dejstvom centrifugalne sile svo smece zavrsava u njemu
moze se desiti sljedeci scenario: u radilici se nakupi katran koji zatvori radilicu (nema ulja do leteceg i prednjeg lezaja) pri cemu ce onaj tvoj manometar pokazivati 3-4bar pritiska ulja u motoru i ti sav sretan :mrgreen: jao sto imam dobar pritisak.....a dva lezaja uopste nemaju podmazivanje.....trc zariba motor :eek:
nadam se da ces izvuci poentu; da radilica nije zacepljena i da ulje izlazi na ventilu za regulaciju pritiska
a istrosenost lezajeva mozes provjeriti i bez rastavljanja motora, uzmes za remenicu i probas gore-dole (nemoj da te zavara aksijalni hod koji je normalan)
ZJ kaže:
potpisujem, ja sam tako jednom prilikom (kad sam bio jos zeleniji nego sad, kao sad sazrio :lol: ) stavio kontrolu temperature (tad smo imali 818) i kako god ja pogledam ode temperatura preko 120 :shock: iz dana u dan tako, i pocnem ti ja razmisljati o dodatnom ventilatoru.......srecom otac me sprijecio pricom o tatri i ne sjecam se vise kojim jos kamionima iz njegovih soferskih dana i njihovim radnim temperaturama :lol:
edit:
uh razvuce se ova moja prica :oops:

joekiki

Dobro znana faca
Tu od
21 Lis 2008
Poruka
1,318

Pozdrav svima!
edo - ako je tvoja priča tačna, što se tiče začepljivanja ležaja, pa onda ni automat za pritisak ulja neće upaliti lampicu,,,i dođe ti na isto...trc zariba motor!
Pouka iz ovoga može biti: ako mi pritisak sa zagrevanjem motora ravnomerno pada sa 3,5 - 4bara na 1-1,5bara, to je OK! Nikad mi se nije dizao...mislim pritisak ulja :lol: dok se motor zagrevao!
Ali po manometru bih mogao videti, ako počne da raste pritisak ulja sa 1bar na 3bara(što nebi bilo normalno), pa mogu da naslutim da nešto nije u redu, ako se to začepljenje može desiti što kažeš!
Hvala za informaciju! Ću da razmislim, šta činiti! :scratch

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381

u pravu si ako ce motor da zariba, on ce da zariba kontrolisi ga do mile volje, od temperature, pritiska ulja cak ako hoces i viskozitet
katran se nece nakupiti ako mijenjas ulje barem dva puta godisnje (naravno ako ga ne ubijas od posla)
proglimaj radilicu pa ces da vidis, najlakse ti je da uzmes montirac i naslonis na nosac haube i tako provjeris stanje radilice......ma daj pusti radilicu vidi ti sta ces sto ti se nikad ne dize u toku zagrijavanja ;)
ne boj se vidim ja da ti imas feeling za masine :)

BaTeK

Član
Tu od
20 Pro 2008
Poruka
302

edosoko kaže:
.......srecom otac me sprijecio pricom o tatri i ne sjecam se vise kojim jos kamionima iz njegovih soferskih dana i njihovim radnim temperaturama :lol:

Možda je mislio o TAM-u, i on ima zračnu hlajen motor, v ko so ga šoferji terari v hrib je bila temperatura motorja 120 ali več stopinj, ko so se pa spuščali v dolino pa je temperatura padla na 30stopin
:roll:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,509
BaTeK kaže:
edosoko kaže:
.......srecom otac me sprijecio pricom o tatri i ne sjecam se vise kojim jos kamionima iz njegovih soferskih dana i njihovim radnim temperaturama :lol:

Možda je mislio o TAM-u, i on ima zračnu hlajen motor, v ko so ga šoferji terari v hrib je bila temperatura motorja 120 ali več stopinj, ko so se pa spuščali v dolino pa je temperatura padla na 30stopin
:roll:
...i onda su pucale glave radi prebrzog hlađenja...

Joe, ovo sa skidanjem manometra je bila šala. No, nemoj gledati tlak kao takav, već gledaj promjene tlaka. One više govore od (ionako nepreciznog) mjerenja.

firemanpeter

Dobro znana faca
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,887

Joe
Za tvoj motor- LDA 100 važi sledeče:
Pritisak olja mjerjen kod filtra

Obrtaji neobterečenog motora 1200rpm, temperatura ulja 100 st.C = min. pritisak ulja 0,8 bar

Obrtaji neopterečenog motora 3000rpm, temperatura ulja 95 st.C = najbolji odgovarajuči pritisak ulja 2,8 bar

Temperatura ulja u radu motora trebala bi bit: ambient temp. + 95 st.C ili niža.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh