Joe
Vidim ima prinove pa i izboljšanja.
Odkud ti taj jednobrazdnjak? Imaš ti dvobrazdnjak i njega ti Toma komotno vuče. Zašto sad ovoga trebaš, sa onim brže odradiš posao?
A korpa ti je sad umesto prikolice. Sve ok ali težko češ bez prikolice ipak je ona za teže terete. Ajde malo pojasni.
Dobio sam povoljno ovaj jednobrazni, pa reko da probam i batuje! Razlog: jednom sam orao sa dvobraznim, a uslovi za oranje su bili takvi, da je mogao samo u "prvu/brzu", a u "drugu/sporu" već nije imao snage vući - falilo još malo snage, ajd da kažem da mi je trebalo LDA820.
Skinem zadnji plug, krenem samo sa jednim, i za neverovati...komotno sam odradio u "drugu/brzu", i imao osećaj da je moglo još dublje ići plug, i tad bi vukao, ali već je bilo do daske zaboden u zemlju. Ovaj plug je za nijansu veći i mislim da će mu biti taman :scratch videću kad probam.
Kad sam se sabrao, ispalo da sa jednobraznim pre završim oranje, nego sa dvobraznim!
Jedan deo moje parcele obično orem krajem leta, a uslovi za oranje su tad očajni, kad oberem i izmalčiram mak...čekam prvu kišu da uzorem,(a kasnije drugu/treću i da frezom spremim za setvu i sijanje krajem 9-tog meseca), i najviše mi zato treba ovaj jednobrazni!
A u kasno proleće...dvobrazni je milina jer su uslovi daleko, daleko bolji!
Što se tiče prikolice, i meni je žao što sam je uništio...al morao sam!
Drugar platio 100000 dinara oko 900e kaznu za neregistrovanu prikolicu.
Mene isto zaustavi milicija(ja već video kako 900e leti u nebo), gore 6 bureta od 200litara, idem brati grožđe i posle duge rasprave tralalala...me pustili, navodno jer sam imao ispravna svetla na prikolici.:idea:
Posle se ja raspitam da registrujem prikolicu:
treba kočnice(zračne ili hidro), okretna kuka, fiskalni račun od materijala kojeg je izrađena, dva svedoka da sam je ja pravio(a nisam, tako je kupljena...a nije ni bitno, to je najmanji problem), max nosivost prikolice bi bila: 750kg -(minus) težina prikolice ako se koriste felne i gume od auta, atest,udaranje brojeva, slikanje same prikolice, 100 papira, zahteva i čuda, registracija svake godine blablabla...
E, kad sam tada stigao kući, uzmem veliku brusilicu, odčepio ladno pivo, i registrovao je momentalno...isekao na proste činioce i hteo da odnesem na odpad, i opsovao celu našu državu i zakon! Cigani voze kola neregistrovana,samo menjaju tablice, a o prikolicama da i nepričam...kakva svetla registracija itd...to je bilo i kraj moje rasprave sa milicijom kad me zaustavio i prcao u mozak!
Kaže milicajac: "oni su ugroženi" pa im se dozvoljava - reko jel"...a nas zaposlene treba karati, kaže on - "naravno" tu se uteruje lova...mislim se u sebi, ma vucite se u 3pm...kaznite me, bole me ku.. al izgleda da je bio dobre volje, i reče: sedaj na traktor i šibaj da te moje oči nevide...uffff
Kasnije kad sam se malo oladio, rešio da skleptam ovu korpu.
Inače meni je prikolica trebala samo za berbu vinograda, i odneti burad do kazandžije da peče rakiju! Ostali poslovi su bili tipa "razni prevozi prijateljima" koji su mi dopizdeli, em nerviranja, pa se prijatelji razbacaju po gradu i javljaju gde je milicija, a ja od buke traktora nekad čujem telefon, a nekad ne...taaa idi, sranje živo! Ma bolje ovako...veruj mi!
Za berbu vinograda i nije problem, dovučem ja to kolima sve...a do kazadžije mi ova korpa idealno odgovara, jedno bure i šibaj...jer mi je blizu, 4-5 min vožnje sa Tomom!
Nadam se da sam uspeo ukratko opisati, zašto jednobrazni i zašto korpa!:scratch
pozzz joe!:weedman: